Hrvatski Fokus
Aktualno

Mate Laušić me je u veljači 1990. ‘otkucavao’ drugovima iz Centra SDS-a Zagreb!

Točno je da je predsjednik Tuđman nakon izlaska iz podruma gdje se kratko zadržao obilazio nastradale, uništene dijelove Banskih dvora i tek tada se pojavio Laušić

 

Na Maxportalu objavljen je 14. X. 2022. članak pod naslovom »Sjećanje tjelohranitelja: Tuđman je preživio atentat jer je bio ljut na Mesića i Markovića« (https://www.maxportal.hr/vijesti/sjecanje-tjelohranitelja-tudman-je-prezivio-atentat-jer-je-bio-ljut-na-mesica-i-markovica/). Članak je prenesen na Hrvatskom fokusu 18. X. 2022. pod istim naslovom (https://www.hrvatski-fokus.hr/2022/10/43551/). Nakon toga članka javio nam se sudionik tih događanja otprije 31 godinu i ovako ih pojasnio:

»1. Ivan Primorac zvani Škija nije bio prvi tjelesni čuvar hrvatskoga predsjednika Franje Tuđmana, zapravo, de facto to nikada nije ni bio! A to da je bio voditelj cjelokupnog osiguranja predsjednika Tuđmana je izvan svake pameti.

  1. Točno je da je ta i takva kolona dolazila, s time da Mate Laušić nikada nije bio šef osiguranja predsjednika F. Tuđmana, a kamoli prvi! A ni do danas se ne zna gdje je bio za vrijeme raketiranja Banskih dvora, tako da je u osiguranju Predsjednika bio od veljače 1991. godine kada ga je od otkaza u MUP-u spasio Ivan Čermak, a nakon raketiranja Banskih dvora osobno ga je otjerao predsjednik Franjo Tuđman. Ali ga je od otkaza spasio Josip Perković, intervenirajući kod Gojka Šuška te je završio u Vojnoj policiji i nije se javljao nekoliko godina dok se nije „slizao“ s Milom Ćukom iz 1. Hrvatskog gardijskog zbora (HGZ), pa se pojavljivao i smetao u pravom osiguranju. S time da o poslovima sigurnosti, ne samo osiguranja što je jedan dio sigurnosti, nije imao niti ima pojma! Sebe je predstavljao i predstavlja se kao prvi šef osiguranja predsjednika Franje Tuđmana i još je pri tome baljezga da su ga molili da preuzme Predsjednikovo osiguranje jer u osiguranju ništa nije štimalo, a prestalo je štimati kada se on pojavio u osiguranju predsjednika Tuđmana! I ako je došao u veljači 1991. godine i ostao do listopada iste godine. Tko je bio šef prije i poslije tih datuma sada i nije toliko bitno. 
  2. Ovaj opis zbivanja je uglavnom u redu, iako bi sve detalje mogao znati upravo Ivan Ursa, a ne Ivan Primorac!
  3. Točno je da je predsjednik Franjo Tuđman nakon izlaska iz podruma gdje se kratko zadržao obilazio nastradale, uništene dijelove Banskih dvora i tek tada se pojavio Mate Laušić, tako da ga se vidi na snimkama TV ekipe koju je vodio danas pok. Mladen Lacković! Nakon obilaska predsjednik Tuđman je osobno upitao Laušića „Gdje ste vi bili u vrijeme raketiranja?” i de facto ga otjerao! I zna li Laušić da smo predsjednika Franju Tuđmana tada odveli na Trg bana Jelačića, radi naroda i nakon toga u “tunel” (Dubravkin put -Tuškanac) koji je tada nekoliko dana i bio kao njegov Ured!? Radio vezom je javljeno da je “Goran na sigurnom” (taj dan je naziv za Predsjednika bio Goran!), pa se radilo na “zbrinjavanju” i sklanjanju dužnosnika MUP-a u Savskoj i na premještaju SJO (Specijalna jedinica za osiguranja, koja je bila u sastavu VI. Odjela i brojila je preko tisuću policajaca ) iz motela “Zagreb”, na pričuvne položaje. Zatim, kada je rađen očevid i rekonstrukcija događaja nije nađeno nekoliko važnih i značajnih dijelova rakete i onda smo saznali da je te dijelove Laušić odnio gđi Ankici Tuđman u Nazorovu, koje se kada su preuzeti čudila se zašto joj je to uopće doneseno.
  4. Bono Marjanović (kvalitetan i profesionalan kadar) je bio operativac (tjelesni čuvar) u “odsjeku za osiguranja” VI. Odjela SZUP-a MUP-a RH i stvarno je prešao u 1. HGZ, ali tek nakon osnivanja tog Zbora, početkom 1994. godine u kojem je zapovjednik bio Mile Ćuk! Isto tako je i Ivan Primorac bio u VI. Odjelu, ali u drugom Odsjeku za operativne poslove do prelaska u 1. HGZ.
  5. U to vrijeme (1991. godine) UNS još nije ni postojao, utemeljen je 1993. godine kao i Stožer osiguranja kao jedna služba UNS-a, tako da  Laušić nikada nije bio u tom Stožeru zamjenik! 

To bi bilo najkraće rečeno, jer skoro sve ostalo u članku je tako i bilo, a dosta tih opisa nisu ni važni!

Inače osiguranje predsjednika Franje Tuđmana vodio je VI. Odjel SZUP-a MZP-a RH, iako je službeno za Predsjednikovo osiguranje bio nadležan 1. HGZ pod rukovođenjem Mile Ćuka (VI. Odjel SZUP-a je vodio sve mjere sigurnosti za štićene osobne, strane dužnosnike i objekte kao i danas samo što se danas zovu Uprava za posebne poslove sigurnosti MUP-a! Ustvari, VBI Odjel SZUP MUP RH je osiguravao predsjednika F. Tuđmana i od amaterskih pripadnika 1. HGZ, s time da su tjelesni čuvari uglavnom bili profesionalci ali samo oni koji su u 1. HGZ prešli iz MUP-a RH! Inače sve svoje grješke, propuste i neznanje u provođenju osiguranja su ti likovi iz 1. HGZ-a prebacivali na VI. Odjel SZUP MUP RH! Međutim, npr. kada je predsjednik Franjo Tuđman ozbiljno obolio i kada je trebao ići u Washington u “Walter Reed”, obitelj Tuđman, pa i sam Predsjednik je poslao u studenom 1996. godine tajnika MUP-a da se sve u Washingtonu sredi u vezi dolaska sa strogim upozorenjem da nitko ne smije znati gdje je i kakav je zadatak imao.

Inače, naš sugovornik je u siječnju 1990. godine sâm, kao načelnik Odjela za javni red i mir, osiguranja i izvanredne mjere GSUP-a Zagreb, bio određen za razgovore s predstavnicima HDZ-a (Stjepan Mesić, Perica Jurič, Ćiro Grubišić…) koji su dolazili kod njega u Ured i puno toga im je u pogledu zakonskih mjera odradio za osiguranje skupova pa i veliki dio oko Prvoga općeg Sabora HDZ-a u Lisinskom 24. i 25. veljače 1990. godine, a Laušić ga je „otkucavao“ drugovima iz Centra SDS-a Zagreb! Drugim riječima, prema navodima našega sugovornika, aktera događanja od 1990. sve do smrti predsjednika F. Tuđmana, danas povijest mijenjaju oni kojih u to vrijeme nigdje nije bilo.

Pavao Blažević

Povezane objave

PREVRTLJIVI JOŽA MANOLIĆ – Kao suosnivač HDZ-a radi protiv HDZ-a!

HF

U vrijeme rata državom ovladao YU kadar

HF

Preopasna izjava Hillary Clinton

HF

Nikad više razni Komšići ne će predstavljati Hrvate

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više