Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Opusom Peje Šimića u Pleternici otvoren Mjesec hrvatske knjige

Tradicionalna najveća manifestacija u Hrvatskoj posvećena knjizi i knjižničarstvu

 

U organizaciji Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice u Pleternici Peji Šimiću pripala je velika čast da svojim opusom otvori ovu kulturnu manifestaciju. Tim je zatvorio jedan svoj pjesnički krug. Mi koji ga desetljećima pratimo ponekad bi pomislili da je za svoju bazu djelovanja preselio u Dalmaciju. Međutim zadnjih mjesec dana Pejo je to svojim radom demantirao. Prije mjesec dana sudjelovao je na  međunarodnoj manifestaciji poezije Struški književni sredbi u Makedoniji na obalama Ohridskog jezera i Crnog Drima u Strugi, i vratio se sa znakovitim priznanjem. Dana 15. listopada u Rijeci na 15. Međunarodnom festivalu književnosti njegova zbirka Hvalospjev ljubavi dobila je međunarodnu nagradu Književno pero za knjigu godine a evo samo tjedan dana kasnije u Pleternici pozvan je da svojim opusom otvori Mjesec hrvatske knjige što je i učinio. Bila je to Šimićeva noć za pamćenje.

Šimićev opus predstavili su ravnatelj knjižnice Franjo Novak, prof., pjesnikinja Đurđica Gatjal i Kristina Lešić.

Pjesnikinja Đurđica Gatjal u svojem osvrtu naglasila je „Čast mi je predstaviti opus pjesnika Peje Šimića i ujedno pred sobom imati dvije njegove zbirke koje nose pečat međunarodnih nagrada za 2021. Nebeske vibracije i Hvalospjev ljubavi knjiga godine za 2022. godine. Kroz široku lepezu osjećaja stihovi se trpko i snažno mogu osjetiti pod kožom. Ljubav kao odrednica i temeljnica, u pjesnikovim je stihovima oblik svetosti. Kroz široku lepezu osjećaja, pjesnik nam približava iskustva kojim Pejo provlači čitatelja kroz panoramu impresija koje će nam se javiti tijekom čitanja odajući  elemente introspektivnih iskustava“.

Prof. Kristina Lešić za Šimića je tom prigodom rekla: „Šimić je pjesnik nepresušne inspiracije. Religioznost, bogoljublje, domoljublje i čovjekoljublje susrećemo skoro u svim njegovim zbirkama. Pjesme su mu pisane uglavnom slobodnim stihom, ukazuju na iznimnu ritmičnost spontano postignutom interpunkcijom, asonancama, alternacijama i anaforama.

Za glazbeni dio događanja u Pleternici pobrinuo se naš poznati pjevač i kantautor Boris Ćiro Gašparac.

Boris Ćavar

Povezane objave

Bauk balkansko-boljševičkog primitivizma kruži Hrvatskom

HF

Zabrinut sam za sudbinu stranih jezika

HF

Traže smjenu Zorana Milanovića

HF

SLUČAJ BANDIĆ – Vratilo se Fumićevo vrijeme

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više