Hrvatski Fokus
Kultura

William Kentridge dobitnik je Nagrade za životno djelo Animafesta Zagreb 2023.

Nagrada za životno djelo bit će mu uručena na 33. Animafestu

 

Prema odluci vijeća Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb dobitnik godišnje Nagrade za životno djelo je William Kentridge, južnoafrički umjetnik i vodeće ime suvremene svjetske umjetničke scene.

Jednoglasnom odlukom Vijeća Animafesta Zagreb, dobitnik nagrade za životno djelo je William Kentridge iz Južnoafričke Republike, do danas osamnaesterostruki počasni član i doktor poznatih umjetničkih akademija i sveučilišta u Americi, Africi i Europi, nosilac visokih ordena, nagrada i časti raznih država i svjetskih zaklada, umjetnik čiji univerzalni opus obuhvaća od dječje književnosti, preko crteža, grafika, tapiserija i skulptura, glume, autorstva kratkih igranih filmova, lutkarskih predstava, kazališne i operne režije i scenografije, preko zahtjevnih transmedijskih projekata i performansa do začudnih postignuća u domeni autorskog animiranog filma, dijelom izvedenog osebujnom tehnikom ugljena na papiru koja njegovim „crtežima u pokretu“ daje poseban pečat.

Rođen 1955. godine u Johannesburgu, Kentridge 70-ih studira političke znanosti da bi se potom bavio glumom, režijom i dizajnom u johannesburškom kazalištu. U tim godinama crtež i igra postaju osnova umjetničkog izričaja, ali i način otpora prema stvarnosti rasne segregacije i postkolonijalnog naslijeđa. Razvijajući od kasnih 80-ih posebnu tehniku animacije kojom filmove radi kao seriju crteža ugljenom u kojoj za segmente snimki u osnovi koristi isti crtež koji djelomično višekratno briše pa ponovo riše na način da tragove obrisanog ostavlja jasno vidljivima, Kentridge gradi prepoznatljiv rukopis i osebujnu palimpsestnu poetiku.
Nakon serije kratkih animiranih filmova u kojima kroz amblematski kreirane likove Soho Ecksteina i Felixa Teitelbauma s jasnim autobiografskim elementima, progovara o dinamičnoj društveno političkoj stvarnosti svoje domovine uz goruća pitanja preispitivanja vremena prije i nakon apartheida koji mu donose međunarodnu slavu, Kentridge nastavlja s radom na velikim projektima koji osim specifičnih eksperimentalnih multimedijalnih instalacija uključuju i iznimno zahtjevne teatarske inscenacije. William Kentridge vodeće je ime suvremene svjetske umjetničke scene čija se djela danas nalaze u stalnim postavima najvažnijih muzeja i galerija, a kazališne inscenacije u najslavnijim opernim i kazališnim kućama.
Vijeće Animafesta, duboko poštujući sveukupnost i nedjeljivost umjetničke misli i djela velikog majstora, osobito ističe posebnost i svevremensku magiju njegovih animiranih filmova dodjeljujući Nagradu za životno djelo Svjetskog festivala animiranog filma Zagreb 2023. za taj segment artističkog rada, ali i za primjenu animacije unutar čitavog dijapazona svog likovnog stvaralaštva čime je William Kentridge značajno proširio prisutnost „osme umjetnosti“ na svjetskoj galerijsko muzejskoj sceni i izgradio platformu za mnoštvo novih poklonika.
Nagrada za životno djelo bit će mu uručena na 33. Svjetskom festivalu animiranog filma – Animafestu Zagreb 2023. koji će se održati od 5. do 10. lipnja 2023.

Anđelka Felja

Povezane objave

Ništa nije isto

HF

Jer tijelo se sjeća

HF

Nebo je poput slikarskog platna

HF

Motiv straha u opusu Petera Weisza

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više