Hrvatski Fokus
Kultura

Prapovijesno sojeničko naselje na Dugišu u Otoku kod Sinja

Izložba „Dugiš, otok u rijeci vremena“ u Sveučilišnoj galeriji Split

 

U Sveučilišnoj galeriji u Splitu u četvrtak 6. travnja 2023. otvorena je izložba, „Dugiš, otok u rijeci vremena“. Izložba je rezultat suradnje Arheološkog muzeja u Splitu i Umjetničke akademije u Splitu, a autori su mag. sc. Damir Kliškić, viši kustos pretpovijesne zbirke u Arheološkom muzeju u Splitu, izv. prof. art. dr. sc. Miona Miliša i izv. prof. art. Mladen Čulić s Umjetničke akademije u Splitu.

Prapovijesno sojeničko naselje na Dugišu u Otoku kod Sinja, sondažno se istraživalo 1955-1956. godine od strane Arheološkog muzeja u Splitu. Radi se o jedinom do sada istraživanom sojeničkom naselju u čitavoj Dalmaciji. Prema arheološkom materijalu koji je prikupljen, ovaj lokalitet pokazuje kontinuitet življenja od srednjeg brončanog doba (1700.-1300. godine pr. Kr.) pa do u antički period, kako pokazuju primjerci novca iz 1.-5. st. po. Kr.

„Izložbom se želi predstaviti javnosti jedan vrlo specifičan i do sada malo poznat oblik naselja iz pretpovijesnog vremena, a to je sojeničko naselje, kroz dio originalne materijalne  ostavštine u periodu od srednjeg brončanog do mlađeg željeznog doba. Na izložbi su predstavljeni brojni metalni, keramički, koštani i kameni predmeti koji dočaravaju razne gospodarske i društvene aktivnosti u navedenom periodu“, kazala je uvodno voditeljica Sveučilišne galerije Helena Trze Jakelić zahvalivši svim sudionicima izložbe na izvrsnoj suradnji.

Prema riječima Damira Kliškića, nalazi koji su izloženi su zapravo prikupljeni u arheološkom istraživanju 1956. godine. „Naime, godinu dana ranije sasvim slučajno, dok se radio nasip na Cetini, otkrilo se da se  na toj poziciji nalazi određena arheološka građa, a stručnjaci Arheološkog muzeja su u to vrijeme boravili u mjestu Otok pokušavajući pozicionirati starokršćansku baziliku. Lokalno stanovništvo uputilo ih je na otočić Dugiš i tamo su imali što vidjeti. Kasnije se  napravilo istraživanje na 110 metara četvornih površine, dubine 3,5 metara, a sakupljena građa, koje ima i do 3,5 tone, je pohranjena u  prethistorijskom depou muzeja. Ono što se može vidjeti na izložbi su zapravo reprezentativni primjerci“, ispričao je Kliškić posjetiteljima izložbe.

Da se radi o zaista velikom nalazištu potvrdila je i  profesorica Miona Miliša, koja je kazala kako  u svom profesionalnom iskustvu kao restauratorica, nikad ranije nije vidjela tako impresivnu količinu građe. „Dvije naše studentice imale su priliku raditi na ovoj građi, kao svoj diplomski rad. Zapravo ono što je dragocjeno jest što naši studenti na Odsjeku konzervacije i restauracije imaju privilegiju, osim s izvornim muzejskim predmetima, raditi sa doista raritetnim muzejskim predmetima. To je ono bogatstvo koje lokacija na kojoj se nalazimo i suradnja s muzejima može pružiti“, poručila je Miliša.

Večerašnja izložba još je jedan dokaz, kako je istaknuo rektor Ljutić, da Split posljednjih godina živi pravim  umjetničkim i kulturnim životom. Ovo je isto tako jedna izvrsna prilika da se educiramo gdje mi živimo, u kojim prostorima te bolje upoznamo našu kulturno-materijalnu baštinu. Kada vidimo koliko je ovo naše područje bogato arheološkim nalazištima razmišljamo kako bi bilo dobro da imamo i studij arheologije na našem sveučilištu,  na poslijediplomskoj razini“, kazao je rektor Ljutić.

Izložba ostaje otvorena do 1. svibnja 2023. godine.

Nives Matijević

Povezane objave

Sokak bruji, sve se ori

HF

Maska mora biti dobro iskaširana

HF

Tajanstvene plesačice Damira Medvešeka

hrvatski-fokus

Kutija od vrimena iliti vječni Split

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više