Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Plenković svima nama poručuje: Auf Wiedersehen!, Sretan put!

Predsjednik Vlade Hrvatima poručuje da se iseljavaju

 

Poruka predsjednika Vlade Andreja Plenkovića saborskoj zastupnici Daliji Orešković, nakon njenog iznošenja nekih dobrih i pozitivnih stvari iz njemačkog Bundestaga glasila je: Auf Wiedersehen! i Sretan put!, što je zapravo poruka svima onima kojima se ovdje nešto ne sviđa i koji primjećuju da je to u drugim zemljama bolje. U što se to i u koga se pretvorio Andrej Plenković? Gdje je nestao onaj uljuđeni gospodin i diplomat s europskim štihom kakav je bio na početku svojeg prvog mandata? Kakav mu to vjetar puše u leđa? Zašto se toliko uzoholio? Zašto se odmetnuo od naroda?

Predsjednik Vlade građanima poručuje da se iseljavaju. I bez njegove ovako eksplicitne poruke naši se ljudi, naročito mladi obrazovani, masovno iseljavaju sa cijelim obiteljima. Traže bolje uvjete za život i ostvarenje. To kao da nikog osim demografa ne zabrinjava.

Malo pomalo kao narod nestajemo. Hrvatska se prazni. Naš premijer poručuje: Vrata su vam širom otvorena. Otiđite tamo gdje mislite da će vam biti bolje. Pitanje je: U kom smislu bolje? Nije u pitanju samo veća plaća i osobni standard, nego mnogo toga više, od čega se život dostojan čovjeka sastoji, posebice pravna jednakost, sloboda i demokracija. Demokracija u nas, ne samo da stagnira, već nazaduje, što pokazuje odnos snaga u Saboru i ingerencije trodijelne vlasti. Ponekad nije sasvim jasno tko je izvršna a tko zakonodavna vlast.

U srijedu je prema sadržaju i pitanjima za premijera, oporba sasvim ignorirala premijera, što niti ne čudi. Premijer uvijek na konkretna pitanja oporbe u Saboru ne odgovara konkretno, već “pjeva” hvalospjeve” sebi i svojoj vladi. Schengen, euro i Pelješki most su mu postali svojevrsna mantra i odgovor na sve eventualne relevantne prigovore. Silna arogancija, velika oholost, prepotencija, sarkazam i ironija odlikuju verbalnu i neverbalnu komunikaciju premijera s oporbom. Jest, istina, oporba nam i nije baš nešto, pogotovo ovako razmrvljena, s lijeva iz desna i iz sredine. Njihovi lideri se uglavnom bave sami sobom i stvaranjem svojeg političkog imagea, dok im stranke propadaju i nestaju. Svjestan je toga dobro premijer, zato se i ponaša kako se ponaša, poput cara u stilu sintagme: Država to sam ja!

Iz te države se bježi. Prazna mjesta i prostore malo pomalo popunjavaju stranci. Najprije dolaze kao jeftina radna snaga, a onda za njima dolaze i njihove obitelji. Njima se nije lako i jednostavno uklopiti u naše društvo. Druga je to i drugačija kultura izmiješana s vjerom. Ti useljenici sa sobom donose svoje probleme, običaje i navike. Simptomatična je nedavna međusobna javna tučnjava i obračun nekoliko Nepalaca s jednim od njih, na ulici Zagreba. To se ovdje prije nije događalo. Događalo se po nekim zapadnim državama gdje ima puno useljenika. Teror i nasilje tih ljudi je evidentno nad domaćim stanovništvom. To ne gine ni nama. Prazni prostori će se s vremenom popuniti strancima. Je li toga svjestan naš premijer, kad prstom pokazuje na otvorena vrata svim nezadovoljnicima ovdje?

Prema provedenim anketama i relevantnim numeričkim pokazateljima HDZ je i dalje, unatoč mnogim aferama, u svojim redovima, najstabilnija politička stranka, daleko ispred drugog SDP-a. Međutim, HDZ ne će imati dovoljno mandata za formiranje vlasti i buduće vlade. Udruže li se SDP i Možemo bit će negdje na istoj ravni s HDZ-om. Tad se otvara mogućnost tehničke vlade, koju formira predsjednik države. Sve to nije baš jednostavno i lako. Premijer očito ne misli tako. On sebe već vidi u trećem mandatu. Zato se tako i ponaša. Moglo bi mu se to obiti o glavu, ukoliko se ovaj narod što jako dugo šuti i trpi, iznenada probudi, te postane svjestan svoje biračke moći i odluči masovno izaći na izbore. Slab izlazak na izbore odgovara HDZ koji ima svoje zadano biračko tijelo. Za sve što imamo krivi smo si sami, u svakom pogledu. Mi smo  premijeru dali krila i moć da nam sad prstom pokazuje na otvorena vrata i pozdravlja nas s Auf wiedersehen! zaželjevši nam sretan putu u Europu i svijet.

Ankica Benček

Povezane objave

Komu smeta Osječka televizija?

HF

Mini memorandum Ratka Dmitrovića

HF

Hrvatskoj treba “kineski zid” prema Srbiji

HF

Promišljene srbijanske optužbe za fašizam

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više