Hrvatski Fokus
Kultura

Sto godina festivala u Veroni

Godine 1913. Verona je postala pravi dom velike opere na otvorenom

 

Zaklada Arena di Verona najavljuje za 2023. godinu izvanredan Festival, u povodu stote operne sezone u Areni, predstavljajući međunarodnoj javnosti naslove koji su bili najuspješniji u povijesnom amfiteatru i replike tijekom 100 godina izdanja koja se ističu od rođenja 1913. godine, za ukupno četrdeset i devet neponovljivih večeri u manje od tri mjeseca:

Aida autor Verdi u novoj produkciji Stefana Pode od 16. lipnja, 
Carmen autor Bizet, redatelj Franco Zeffirelli od 23. lipnja
Seviljski brijač autor Rossini prema Hugo de Ana od 24. lipnja,
Rigoletto autor Verdi u novoj produkciji Antonija Albanesea od 1. srpnja,
La Traviata autor Verdi u produkciji Franca Zeffirellija od 8. srpnja,
Nabucco autor Verdi prema Gianfranco de Bosio od 15. srpnja,
Tosca autor Puccini u produkciji Hugo de Ana od 29. srpnja,
Madama Butterfly autor Puccini prema Francu Zeffirelliju od 12. kolovoza 5 izvanrednih večeri, uključujući ples bez granica Roberta Bollea i Prijatelja, tri nove spektakla u scenskoj formi izrađena posebno za isto toliko protagonista: veliki arenski debi Juana Diega Flóreza, poseban događaj posvećen Plácidu Domingu, iščekivani povratak u Veronu Jonasa Kaufmanna. Kako bi okrunili sezonu, prvi put se dodaje koncert Teatra alla Scala Orchestra i Chorusa. Osim toga, vikend otvorenja od 16. do 17. lipnja postat će pravi non-stop događaj kroz 28 sati kako bi se proslavila najzavodljivija, najfascinantnija, eklektična i dugovječna predstava ikad stvorena ljudskom domišljatošću: Lirska opera.

100 puta prvi put

Iako se Arena di Verona nikada tijekom svoje tisućljetne povijesti nije odrekla zvanja mjesta zabave, od starog Rima preko srednjovjekovnih borbi do Rossinija s početka ‘800., 1913. postala je pravi dom velike opere na otvorenom, s Aidinim oličenjem secesijskog ukusa koji je, rekonstruiran iz izvornih skica, još uvijek predstava koju javnost voli.

Vjerna svom povijesnom mandatu popularizatora europske glazbene kulture, uvijek popularnog, pristupačnog i univerzalnog doma za glazbeno kazalište, ali i omiljenog mjesta Belcanto zvijezda, okrunjenih glava, holivudskih glumaca i gledatelja iz cijelog svijeta, Arena di Verona oduvijek je bila jedno od najmoćnijih mjesta inkluzivnosti umjetnosti.

Stota sezona Opere u Areni stiže sto i deset godina nakon prvog Festivala prekinuta samo zbog dva svjetska rata i najnovije pandemije: Festival će stoga predstaviti početak s iščekivanom novom produkcijom Aide, simboličnim naslovom amfiteatra, zatim iznimnom drugom novom produkcijom na istom Festivalu s Rigolettom, a nastavit će se s još šest naslova, u povijesnim produkcijama koje su svojom snažnom raskoši i domišljatošću potrebnom za suočavanje s tako ogromnom pozornicom, postale prekretnice kazališnog ukusa u svijetu. Aida će imati potpis vizionara Stefana Pode za režiju, scenografije, kostime, svjetla i koreografiju, a inauguracija, na kojoj će nastupiti Anna Netrebko i Yusif Eyvazov, prenosit će se uživo na Raiju.

Osim Arenine opere kraljice, naslovi su Verdijev Nabucco, Rigoletto i La Traviata, Bizetova Carmen, Puccinijeva Tosca i Madama Butterfly te Rossinijev Seviljski brijač . Kolosalni i neviđeni produkcijski napor umjetničkih, tehničkih i administrativnih Areninih ansambala, angažiranih u istoj sezoni kako bi postavio produkcije s potpisom pravih majstora žanra poput Franca Zeffirellija i Huga de Ane, u čast dugoj povijesti Arene koju je predstavljao Gianfranco de Bosio. Najveći današnji izvođači zauzet će istu pozornicu na kojoj je od 1913. Godine, tijekom desetljeća ugostila umjetnike poput Marije Callas, koja je ovdje debitirala na međunarodnoj sceni i čija se 100. godišnjica rođenja također slavi u istom periodu, ali i zvijezda poput Cigna, Caniglia, Dal Monte, Zeani, Stella, Cerquetti, Tebaldi, Gencer, Caballé, Price, Olivero, Kabaivanska, Chiara, Guleghina, Ricciarelli, Dimitrova, Gheorghiu, Dyka, Oropesa, Kurzak, Dessì, Hernández, Radvanosky, Netrebko, Yoncheva, He, Buratto, Siri, Stignani, Barbieri, Nicolai, Simionato, Cossotto, Obraztsova, Verrett, Garanča, Rachvelishvili. Ništa manje važna prisutnost muških izvođača, od osnivača Zenatello do Grigoloa, passando per Gigli, Schipa, Pertile, Lauri-Volpi, Lugo, Bergonzi, Corelli, Tucker, Del Monaco, Pavarotti, Carreras, Aragall, Giacomini, Licitra, Meli, Alagna, Sartori, Kunde, Kaufmann, Eyvazov, Karahan, Domingo, Gobbi, Bastianini, Protti, Cappuccilli, Bruson, Zancanaro, Hvorostosvskij, Alvarez, Nucci, Gazale, Enkhbat, De Angelis, Pinza, Pasero, Rossi-Lemeni, Ghiuselev, Giaiotti, Raimondi, Ramey, Furlanetto, Schrott, Abdrazakov, Pertusi.

Četiri velika posebna koncerta bit će posebno producirana za četiri velike zvijezde: najveći izvođač svih vremena Plácido Domingo i Roberto Bolle, zapravo, bit će dodan povratak Jonasa Kaufmanna u Arenu nakon večernjih događaja 2021. i 2022. godine, te debi na Arena pozornici Juana Diega Flóreza, oba protagonista dviju različitih gala večeri. Dok će na lirsko-simfonijskom imenovanju nastupiti Orkestar i zbor Teatro alla Scala iz Milana, te ćemo po prvi put u Areni ujediniti u jednom posebnom datumu dva simbola talijanske glazbene kulture u svijetu.

Vikend inauguracije Arene di Verona, za ovu će se prigodu pretvoriti u pravi non-stop party, jačajući onaj duh kolektivnog sudjelovanja koji je oduvijek bio jedna od snaga Festivala: publika Arene, koja na ovom jedinstvenom mjestu postaje dio predstave, a bit će još više uključena u kolektivni ritual opere kroz dvije bijele glazbene večeri koji će završiti u cik zore.

Štoviše, Zaklada Arena di Verona već nekoliko tjedana nudi iskustvo festivala u glavnim metropolama Europe, prezentacijama za međunarodno odbrojavanje, upravo kako su oduvijek i bili protagonisti Festivala, počevši od najljepšeg ambijenta na svijetu: Arena di Verona.

Intendantica i umjetnička direktorica Cecilia Gasdia, jedina kulturna voditeljica koja je bila statist, zborska umjetnica, solistica i na kraju prva žena na čelu najvećeg kazališta na svijetu, ističe svoju emociju pred odgovornošću osmišljavanja tako posebne godine: «Stota sezona temeljni je događaj u povijesti glazbene institucije i želimo da to bude zabava za sve. Govorit će o našem identitetu, između povijesti i sadašnjosti, ali prije svega će predvidjeti našu budućnost počevši od bitnih elemenata: najboljih izvođača na svijetu, prvog poziva ovog velikog kazališta; gozba za oči i uši na iznimnoj i zapanjujućoj pozornici. Javnost će, kao i uvijek, biti pravi protagonist naših projekata i krajnji dobitnik čarobnog doživljaja opere u Areni”.

Među partnerima i glavnim sponzorima potvrđenim i za stoto izdanje, zahvala ide UniCredit, Calzedonia, Pastificio Rana, Volkswagen Group Italia, DB BAHN, RTL 102.5, zatim službenim sponzorima Veronafiere, Air Dolomiti, A4 Holding, Casa Sartori, SABA Italia, SDG Group e Vicenzi.

INFORMACIJE
Press Office Fondazione Arena di Verona
Via Roma 7/D, 37121 Verona
tel. (+39) 045 805.1861-1905-1891-1939
ufficio.stampa@arenadiverona.it

Ured za rezervacije
Via Dietro Anfiteatro 6/B, 37121 Verona
tel. (+39) 045 59.65.17 – biglietteria@arenadiverona.it
Call center (+39) 045 800.51.51
Pretprodajna mjesta TicketOne

Anđelka Felja

Povezane objave

Grafička dorada flomasterom

HF

Nisam zaljubljen u vlastito djelo

HF

Slikam da bih izmijenio svijet

HF

Sklad kao temelj života

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više