Hrvatski Fokus
Gledišta

Dužijance bunjevačke i hrvatske

Teško je znati koje je koja…

 

„Dužijanca“ je stari običaj Bunjevaca salašara iz okolice Subotice vezan za sjetvu i košnju žita („ris“) te spravljanje kruha od žitnog brašna, ali danas u Srbiji postoje dvije „Dužijance“! Jedna je onih Bunjevaca koji kažu da s Hrvatima nemaju nikakve veze (u Srbiji su priznati kao poseban narod), a druga je onih Bunjevaca koji sebe smatraju i Hrvatima, dakle, pripadnicima dvaju naroda u isto vrijeme!

Bunjevci koji sebe smatraju i Hrvatima u isto vrijeme običaje oko „Dužijance“ nameću svim Hrvatima u Srbiji kao najveći hrvatski kulturni događaj, najveću kulturnu baštinu i najbolje čuvanje hrvatskog identiteta u Srbiji pa od oko tristo manifestacija, koje priređuje pedesetak ovdašnjih hrvatskih udruga godišnje, preko sto je vezano za običaje „Dužijanca“, za što se izdvajaju ogromna sredstva!

Običaji mnogih naroda oko uzgoja žita (pšenice) za spravljanje kruha od davnina su slični i imaju elemente paganstva, pa su i običaji i jedne i druge „Dužijance“ potpuno identični (i imaju elemente paganstva), pri čemu niti jedna niti druga „Dužijanca“ nemaju nikakvo hrvatsko obilježje!!!

Sa fotografija objavljenih u ovdašnjim „hrvatskim“ i drugim medijima, koji su preplavljeni veličanjem kulturnog, povijesnog i identitetskog značaja „Dužijance“, pokušajte pogoditi tko su u upražnjavanju ovih običaja Bunjevci, a tko Bunjevci i Hrvati u isto vrijeme? Koje žito je „hrvatsko“, a koje je „bunjevačko“? Tko kulturno brusi, a tko samo brutalno otkiva kose? Da li na njivi, uz luk i slaninu, Bunjevci ili Bunjevci i Hravti u isto vrijeme jedu i kobasice? Tko kulturnije slaže snoplje u kulturne krstine? Komu gradonačelnik Subotice zvoni, a kod koga i kosi? Da li Bunjevci i Bunjevci i Hrvati u isto vrijeme „plitu (iste ili drugačije) vince“? Tko bolje kuha taranu i čija djeca kulturnije jedu lubenicu bez pribora za jelo i bez ruku. Tko melodičnije puca bičem i tko najbolje (kao ekspert za bunjevačka pitanja) „priskače“ vatru? Da li konopac natežu Bunjevci sa jedne strane i Bunjevci i Hrvati s druge strane, ili su sa obje strane Bunjevci? Da li na kraju na njivi bunjevačko kolo igraju Bunjevci, Bunjevci i Hrvati u isto vrijeme ili svi kulturni Hrvati u Srbiji?

Zatucani srijemski, novosadski, beogradski i drugi Hravti u Srbiji ne znaju odgovoriti niti na jedno od ovih (i bezbroj drugih takvih) pitanja i, naravno, ne znaju igrati bunjevačko kolo, posebno ne na travi!

Branimir Miroslav Tomlekin

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Josipović i Brammertz odlučuju

HF

Zašto globalisti inzistiraju na cijepljenju eksperimentalnim cjepivima?

hrvatski-fokus

Slavlje bez Hrvata

hrvatski-fokus

Hodak će glasovati za Bandića!?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više