Hrvatski Fokus
Znanost

WHO poručuje da ‘klimatske promjene’ zahtijevaju masovno cijepljenje protiv komaraca

‘Sveto cjepivo’

 

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, uskoro će biti potrebna masovna cijepljenja kako bi se riješili učinci „klimatskih promjena“, uključujući prijetnju od bolesti koje šire komarci koji migriraju u nova područja. Dr. Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za COVID-19, dala je uznemirujuće komentare na nedavnoj tiskovnoj konferenciji dok je sjedila pokraj šefa WHO-a Tedrosa Ghebreysusa.

“Mnogo toga se odnosi i na druge upotrebe alata koji postoje, u slučajevima kada imamo intervencije poput medicinskih intervencija, terapije ili cjepiva ovisno o patogenu“, rekla je Van Kerkhove, te poručila: “Moramo se pripremiti za to.”

Nadalje, poručila je da zemlje moraju “sagledati kako se mijenjaju stvari uslijed klimatskih promjena i dinamika prelijevanja i pojačavanja – i pripremiti se za to.” 

Što se tiče Ghebreyesusa, on je rekao da COVID-19 više nije hitan slučaj, ali je rizik od njega i dalje visok. Također se požalio da mnoge zemlje više ne prijavljuju svoje podatke o COVID-u WHO-u.

U proteklom mjesecu, samo 25% zemalja i teritorija prijavilo je WHO-u smrt od COVID-19, prema Ghebreyesusu.

“A samo 11% je prijavilo hospitalizacije i prijeme na intenzivnoj njezi. To ne znači da druge zemlje nemaju smrtnih slučajeva ili hospitalizacija – to znači da ih ne prijavljuju WHO-u”, rekao je zabrinuti Ghebreyesus, poručivši da zemlje ponovno počnu prijavljivati ​​podatke njegovoj organizaciji.

“Virus nastavlja cirkulirati u svim zemljama, nastavlja ubijati i nastavlja se mijenjati”, upozorio je. 

U lipnju je WHO u partnerstvu s Europskom unijom stvorio globalizirani sustav digitalnih putovnica za cjepiva za buduće pandemije.

U to je vrijeme Ghebreyesus rekao da će klimatske promjene, krčenje šuma i urbanizacija pogoršati buduće pandemije ako zemlje ne poduzmu “usklađene i koordinirane akcije kao jedna globalna zajednica”.

https://provjeri.hr/who-porucuje-da-klimatske-promjene-zahtijevaju-masovno-cijepljenje-protiv-komaraca/

Povezane objave

Trovanje čokoladom

HF

Europska komisija nije baš uvjerljiva

HF

Top deset ljevičarskih poricanja klime

hrvatski-fokus

Iznimni prsten Marina Soljačića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više