Hrvatski Fokus
Hrvatska

Iz povijesti i sadašnjosti Bosanske Posavine

PUČKI KALENDAR LJETA GOSPODNJEGA 2024.

 

Nedjeljko Nedić: PUČKI KALENDAR LJETA GOSPODNJEGA 2024., Orašje, Vlastita naklada, str. 110.

Svjetlo dana ugledao je tradicionalni Pučki kalendar Ljeta gospodnjega 2024. U vlastitoj nakladi, objavio ga Nedjeljko Nedić iz Orašja. Knjigu ima 110 stranica. Pokrovitelj je Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa Županije Posavske.

To su zanimjive svaštice iz povijesti i sadašnjosti Bosanske Posavine, ali i šire iz BiH i Hrvatske. Autor četrdesetak knjiga, zavirio je u povijesne obljetnice, ali i aktualna događanja u Posavini. Pisan je zanimljivim jezikom uz razne izvore. Od kronike događanja u protekloj godini, raznih obljetnica, do zanimljivih ljudi. Crkvena i kulturna događanja, gospodrstvo, zbivanja u Posavini protekle godine, do poznatih sugrađana.

Dugi je popis knjiga koje su objavljene u Županiji Posavskoj u Orašju, kao i kulturnh događanja. Zanimljiv je dio o islamskoj tradiciji u Orašju. Znanstveni skup o dva stoljeća osnovne škole u Tolisi, središnji je skup o najstarijoj školi u BiH. Prilog je ondje o uspjesima Posavljaka u svijetu.

Prije dva desetljeća prestao je izlaziti Posavski narodni kalendar, koji je čuvao bogatu tradiciju godišnjaka u Bosanskoj Posavini. Po ugledu na bogatu tradiciju i spisateljsko iskustvo autor Pučkog kalendara 2024. Nediljko Nedić, nastavlja bilježiti aktualnosti i prošlost Posavine.

Boris Ćavar

Povezane objave

Etničko čišćenje na istoku Slavonije

HF

Bill Clinton: Da je živ, Franjo Tuđman, ne bi bio u Haagu

HF

Nezamislivi rasizam Ive Goldsteina

HF

Inat

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više