Hrvatski Fokus
Kultura

Redukcija znaka

Izložba Matka Trebotića u galeriji Studio-21- u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu

 

Matko Trebotić izložbom „Redukcija znaka“ predstavlja se na dvjema splitskim lokacijama, u ponedjeljak, 22. siječnja 2024. u galeriji Studio-21- te 1. veljače 2024. u Staroj gradskoj vijećnici. Postavljanjem povezanih izložbi na dvije lokacije u gradu Trebotić sublimiranom metaforom slike i slikarstva povezuje i neopipljivom luči upućuje na kontraste između reprezentativnog lica centra grada i drugoga grada: periferije i predgrađa.

Predgovor za izložbu je napisao kustos Željko Marciuš: „Novim ciklusom bjelina Trebotić povezuje mikrokozmos Mediterana ukotvljen i raspršen sinkopiranim kolorističkim umanjenicama u kozmičko tkivo slike. Prošarane bjeline posjeduju duh koji se opisom ne može dokraja spoznati. To je nešto što je različito od materije, a ujedno srodno s njome. Izvire iz njezine tjelesnosti u neopisive rezonancije duhovnosti, koju u svojoj nutrini, tajnim životom svega simboliziranim kamenom mudraca, više intuicijom naslućujemo nego što realno osvještavamo. Bez zora autorove svjesnosti, nesvjesne projekcije djeluju nadnaravnom snagom. Iako znamo da je sve to međuzavisno predočeno, a ne posve istinito, u Trebotićeve slike vjerujemo kao u vjerodostojnu i periodičnu osobnu preobrazbu i kozmogoniju prirodno-svjetovnog, kulturnog univerzuma. To je strukturna snaga imaga (slike, lika, oblika) koji posjeduje učinak totalne slike bijelim opredmećenjem sintetizirana, povezujućeg odraza prirode i kulturne baštine u apstrahiranoj i stoga sveukupnoj perspektivi….

Takozvanim Bijelim slikama Trebotić je pronašao Sunce svoje sjene i svjetlost svoje noći, ali i noć zvijezda i sjenu Sunca. Redukcijom znaka opredmećenje nutarnje vizije transformira se u strukturu po sebi koja izrasta i iskače iz motiva postajući formatirana svrhovitost i nova stvarnost slike. Ritmizacija Ritmizacija ekspresivno zamrljana vizualnog sklopa gdje je svijet pretočen u svoje gradbene sastavnice i potom ponovno rekonstruiran nova je slikarska stvarnost. Autohtono je uklopljeno u simbolički odraz kozmičkog, a slika postaje zrcalni odraz vlastitih neuronskih svežnjeva ukotvljenih u kolektivnu memoriju nasljeđa. U tome i jest Trebotićeva redukcija znaka, ali i njegova prostornost. Redukcijom znaka Trebotić sublimiranom metaforom slike i slikarstva povezuje i neopipljivom luči upućuje na kontraste između reprezentativnog lica centra grada i drugoga grada: periferije i predgrađa. To ostvaruje bijelom svjetlosti, krajem i početkom svega.

Izložba u galeriji Studio-21- ostaje otvorena do 22.veljače 2024.

Nives Matijević

Povezane objave

Ivan Tomljanović

HF

Gumbekovi dani od 8. do 25. ožujka 2024.

hrvatski-fokus

Maslina

HF

Skulptori, intrigantni ciklus Mladena Žunjića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više