Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Hrvati na području donje Panonije i Ilirika

Središte i jezgra tog Hrvatstva bijaše Porfirogenitov Chorian Bosna po rijeci Bosni (Basante)

 

UDIO BOSANSKIH MUSLIMANA U IZGRADNJI HRVATSKE DRŽAVE (1)

Ćiro Truhelka, „Osvit“, Sarajevo, broj 20, 14. srpnja 1942.

Nastaniv se Hrvati na području donje Panonije i Ilirika, poharanom  provalom Gota, Avara i drugih barbara, koji su tu uništili zadnje tragove rimske kulture, ušli su u svoju novu postojbinu kao jedinstvena narodnosna cjelina sa svim svojstvenim rasnim, narodnim i kulturnim osebinama, koje ih čine jedinstvenim narodom.

Nigdje mi ne nalazimo u sačuvanim povjestnim spomenicima traga, da bi oni predstavljali konglomerat heterogenih elemenata, ne sačuvaše se nikakova posebna plemenska imena, koja bi ih razlučivala međusobno, nego oni svuda nastupaju kao Hrvati.

Ako se poslije razlikuje u nauci Bijela i Crvena Hrvatska nije time rečeno da obje u narodnostnom pogledu predstavljaju nešto posebno jer te oznake imadu samo geografsko značenje, jer u kulturnom krugu, iz koga proizađoše, značila je u ono doba bijela boja sjever a crvena jug, a to razlikovanje sjeverne ili bijele i južne ili crvene Hrvatske ničim ne dira u narodnostnu jedinstvenost Hrvata.

Središte i jezgra tog Hrvatstva bijaše Porfirogenitov Chorian Bosna po rijeci Bosni (Basante) prozvan i to se ime do danas sačuvalo kao oznaka zemlje oko vrelišta Bosne a kasnije i države, koja se tu osnovala i vremenom obuhvatala čitavo zalede Jadrana do Drine.

Kao geopolitičko središte čitavog hrvatskog narodnog područja hrvatskog igrala je Bosna u našoj povijesti od uvijek važnu ulogu. Ona je n u c l e u s, oko kojega s kao oko magneta kupi trunje narodnostnih elemenata, ona je kičma, koja drži na okupi, uda narodnog tijela, ona je čuvarica svih bitnih osebina naše rase.

Po svom položaju u zabitnom, mjestimice neprohodnom šumsko-gorskom kraju, lišena od stranih dojmova, ona je predstavljala središnju c e l l u narodnog organizma a njena je historička zadaća bila, da njeguje, očuva bitne narodne i rasne osebine i da ih predaje mladim pokoljenjima. Toj je zadaći udovoljavala Bosna do danas i udovoljavat će i u buduće.

Tomislav Dragun

Povezane objave

Osmanski virus održao se više od pola milenija

HF

Sarajevo i mali teroristički muslimanski otok

hrvatski-fokus

Pokolj Hrvata u Grabovici

HF

Mustafa Cerić zagovara Khashoggijevo ubojstvo

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više