Hrvatski Fokus

Ustavnopravni aspekti Hrvatske zajednice Herceg Bosne

 
 
U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u petak 12. svibnja održano je predstavljanje knjige suca Ustavnog suda i nekadašnjeg političara dr. sc. Mate Arlovića Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i (pre)ustroj Bosne i Hercegovine koju je objavila nakladnička kuća Novi informator. Knjiga je nastala kao rezultat istraživanja ustavnopravnih aspekata Hrvatske zajednice Herceg Bosne te njene uloge i mjesta u postupcima (pre)ustrojavanja Bosne i Hercegovine sve do sporazuma iz Washingtona i Daytona. Arlovićev rukopis knjige poslužio je obrani hrvatskih optuženika pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu jer je u njemu Arlović dosljednom analizom kategorički odbacio tezu tužiteljstva da je Herceg-Bosna bila osnovana kao državna zajednica s ciljem pripajanja dijelova BiH Hrvatskoj, već da se radilo o jednom od organizacijsko-pravnih oblika i pokušaja unutarnjeg ustroja BiH kao složene države.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/05/www.dnevnik.ba_sites_default_files_styles_dnevnik__840x470__public_novosti-slike_hrvatska_zajednica_herceg-bosna_i_preustroj_bosne_i_hercegovine_mato_arlovic.gif
Kako je istaknuo Mato Arlović, knjiga se nastoji domoći istine i demantirati percepciju da je u BiH na djelu bio dogovor Hrvatske i Srbije o stvaranju velike Hrvatske i velike Srbije. „Prikupio sam dokaze iz kojih se bez ostatka vidi da je Hrvatska svojim aktima, odlukama i činima dala ogroman doprinos opstanku BiH“, kazao je Arlović, podsjetivši na poziv HDZ-a i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana Hrvatima u BiH da na referendumu 1992. podrže neovisnost te zemlje koja ne bi bila izglasana bez hrvatskih glasova. Spomenuo je i da je Hrvatska među prvima priznala BiH te joj davala pomoć u humanitarnom i vojnom smislu, pa čak i liječenjem ranjenih pripadnika Armije BiH u hrvatskim bolnicama. Arlović je pojasnio da knjiga nema za cilj ikoga osloboditi od osobne odgovornosti za ratne zločine koje treba što prije procesuirati, a poručio je i da Daytonski i Washingtonski sporazum ne treba niti mijenjati niti ukidati jer oni sadrže mehanizme da se ustroj BiH poboljša odlukom građana BiH i njhovih predstavničkih tijela, kako bi sva tri naroda bila konstitutivna u svakom dijelu BiH, uz jamstvo jednakopravnosti i razmjerne zastupljenosti u predstavničkim tijelima. „Do toga će jednom morati doći jer u protivnom BiH neće moći postati članica EU niti drugih europskih organizacija, budući da neće biti kompatibilna s njima“, dodao je Arlović.
 
Predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić upozorio je da u javnosti postoji percepcija o namjerama da se dijelovi BiH pripoje Hrvatskoj, ali da ona nema utemeljenja u dokumentima. O knjizi su govorili recenzenti prof. dr. sc. Arsen Bačić, član suradnik HAZU-a, prof. dr. sc. Zvonimir Lauc koji je preporučio prijevod knjige na engleski jezik te prof. dr. sc. Miljenko Brekalo koji je upozorio na rasprostranjenost teze o dogovoru Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića o podjeli BiH među, kako je kazao, „nositeljima i simpatizerima velikosrpske ideje i među bošnjačkim fundamentalistima“. Istaknuo je i aktualnost izlaska ove knjige uoči izricanja konačne presude skupini dužnosnika Herceg-Bosne i zapovjednika HVO-a pred Haaškim tribunalom. „Knjiga dokazuje da je postojalo pravno utemeljenje osnivanja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne koja je imala samo obrambenu funkciju zaštite hrvatskog naroda, ali i Bošnjaka i drugih, od nositelja velikosrpske politike i JNA. Herceg-Bosna nije nikad imala namjeru postati subjekt međunarodnog prava“, rekao je Brekalo.
Na promociji knjige bili su među ostalima i suci Ustavnog suda, kao i izaslanik predsjednika Hrvatske vlade Andreja Plenkovića Vladimir Šeks.
 

Marijan Lipovac

Povezane objave

Islamizacija hrvatskih i sefardskih sevdalinki na djelu

HF

Tragovi na obalama Save

hrvatski-fokus

BiH treba ustavotvornu skupštinu

HF

Kako je UDB-a vrbovala Izetbegoviće

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više