Hrvatski Fokus

Trumpov potez koristan je – ali nije bez rizika

 
 
Donald Trump naslijedio je loše i gore mogućnosti postupanja u Siriji. Ovaj tjedan predsjednik je odabrao jednu od manje loših odobrivši plan naoružavanja sirijskih Kurda koji se bore protiv Islamske države. Pentagon je u srijedu rekao da se priprema za prvu isporuku YPG-u. Oružje bi trebalo pomoći kurdskim borcima koji namjeravaju otjerati kalifat iz njegova „glavnog grada“ Rake. Washington već pomaže YPG-u  zračnom obranom i  posebnim snagama.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/05/c1.staticflickr.com_9_8584_15864064089_56223173bf_b.jpg
Elitna kurdska vojska
 
Transfer oružja učvrstit će YPG-ovu poziciju kao glavnog američkog namjesnika na terenu u Siriji. Alternativa nema mnogo, u područjima u kojima se bori YPG nema ni blizu tako pouzdanih partnera. Kurdski su se borci dokazali i na bojnom polju. U srijedu su preuzeli kontrolu nad Tabkom, 33 kilometra udaljenom od Rake, gdje  se nalazi najveća sirijska brana. Njihov uspjeh u bitci za Kobane 2014. naveo je Pentagon na zaključak da je najbrži put do oslobođenja Rake suradnja s Kurdima.
 
Naoružavanje YPG-a nosi i rizike. Kurdi su loši osloboditelji u arapskim područjima kao što je Raka. Kurdske snage mogu vojno poraziti islamsku državu izvan tradicionalno kurdskih područja, ali teško im je držati i upravljati teritorijima u kojima su u većini Arapi suniti. YPG u svojim redovima ima arapske saveznike i Pentagon bi trebao  inzistirati na tome da Arapi preuzmu vodstvo u Raki. Veću zabrinutost izazva Turska. Predsjednik Erdogan YPG smatra loše prikrivenom sirijskom podružnicom Kurdske radničke stranke PKK-a, koju SAD označava kao terorističku skupinu, a Turska se protiv nje bori na jugoistoku Turske.  Erdogan kaže da se SAD služi teroristima u borbi protiv terorista. Mogao bi se osvetiti tako da američkom zrakoplovstvu oduzme pravo da se služi zračnom bazom u Incirliku, a ono je vrlo važno u borbi protiv Islamske države. Mogao bi na nišan uzeti i YPG-ove položaje u Siriji, što je već činio, iako je to sada manje vjerojatno s obzirom na mogućnost da naškodi američkim posebnim snagama.
 
Da bi smanjio zabrinutost, Washington bi mogao od YPG-a tražiti da se distancira od PKK-a. Američko oružje služi i kao poluga. Suradnja američke obavještajne službe protiv PKK-a također bi mogla pomoći da se Erdogan smiri. Kako su u srijedu izvijestili  naši kolege iz Journala, Trump širi kapacitete u zajedničkom američko-turskom obavještajnom centru u Ankari koji nadgleda PKK. Erdogan isto tako s pravom misli da je sirijski moćnik Bašar al-Asad glavni poticatelj građanskoga rata u Siriji. Oštriji stav prema sirijskom režimu mogao bi smanjiti napetost zbog kurdskog oružja.
 
Kad dogovor u Siriji jednom bude na vidiku, Kurdi će pokušati svoje usluge Zapadu  pretvoriti u neku vrstu anatomije po uzoru na kurdsku zonu u sjevernom Iraku. Taj problem jednom će se morati riješiti. Zasad Trump može tvrditi da je poraz Islamske države  prioritet svih ozbiljnih igrača u regiji, a naoružavanje sirijskih Kurda jedan od manje loših načina da se to postigne.
 

The Wall Street Journal, SAD (urednički komentar)

Povezane objave

Weimarski trokut

HF

Četiri godine ukrajinske tragedije

HF

Njegoš nije vjerovao Srbijancima

HF

GEOPOLITIKA – Ruske kineske brige

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više