Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Slučaj dr. Ivice Babića: zloporaba važenja Ustava RH unatrag

Plaćamo skupu cijenu Josipovićeva vraćanja Ustava

 
 
Od kad je Ivo Josipović još kao nezavisno-zavisni zastupnik u Hrvatskome saboru počeo sanjati promjenu Ustava RH s važnošću unazad, pa sve do trenutka kad je takvu promjenu prihvatio HDZ, istržio, s tada već Ivom Predsjednikom i SDP-om, uz blagoslov ustavopisca Šeksa, na ovim stranicama sam uporno istupao protiv. Bio sam usamljeni čudak, ogromna većina javnosti očito je pala ničice pred tom, sada ustavnom demagogijom o progonu ratno profiterskih i prijetvorbeno-privatizacijskih kriminalaca. Njih će se prognati pa će nad Hrvatskom sunce zasjati, a naš Ustav, jedini na svijetu, postat će vremenski stroj koje će vrijeme gurati unazad, sudit će on i živima i mrtvima. Dokle će moći gurati unazad?
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2014/02/n_22722.jpg
Dr. Ivica Babić
 
Kad je ratno profiterstvo i prijetvorbeno-privatizacijsko u pitanju  nema preciznog odgovora. Ni kad je počeo taj „rat“, ni kakav je bio, možda „građanski“, možda su to „narode zavadile politike“ što rek'o Ivo Josipović. A onda tu „rusvaja“ do beskraja i lov na Domovinski rat i domovince samo takav i nema lovostaja. Doda li se još i braniteljski „registar“ s naglaskom na navodne „lažne“, hej, haj uživaj. Neznano je zatim ni gdje je početak tih profiterstava, a ni kako su počela. Broje li se primjerice ona koja su krenula s „Markovićevim zakonima“, ili tek ona od Barbićevoga? Upada li u „stroj“ i Budimir Lončar koji je poticanjem UN-a na embargo na uvoz oružja u Hrvatsku dao presudni poticaj ratnom profiterstvu, računa li se vrijeme samo od svibnja 1990., itd.
 
Kad se u Ustavu probuši jedna „rikverc“ rupica, upozoravao sam, mogao bi „procuriti“ na sve strane, a naročito političko-voljnu, onu totalitarističku. Ništa ga više ne će moći spriječiti da nas vrati recimo u Jugoslaviju, pa u komunizam… Ne mora nas bidni Ustav ni vraćati jer već jesmo u „bezideološkom“ boljševizmu u formi neototalitarizma prefarbanog neoliberalizmom, a neutješnji duh umrle Jugoslavije luta li luta „ovim prostorima“ i nadima srce i grudi  mnogom orjunašu.
 
Unazadno djelovanje Ustava RH zatvorilo dr. Babića
 
Najbolji dokaz mojim slutnjama glede unazadnog ustavnog  djelovanja je (i) aktualni slučaj sindikalnog liječničkog vođe doktora Babića. Uhitilo, ulančilo pa zatvorilo predsjednika sindikata društvene (naj)elite, liječnika. Zbog navodnog krivotvorenja invaliditeta nastalog u Domovinskom ratu u kojemu je on kao dragovoljac bio šef saniteta na virovitičkom području, gdje su se vodile, neopravdano zanemarene, jedne od presudnih bitaka 1991., a i inače. Bile su to ujedno i prve oslobodilačke bitke većega opsega i da ne bi Sarajevskog sporazuma možda bi „sao zapadna slavonija“ već tada bila oslobođena. „Bježanija“ je naime bila poprilično „eskalirala“. 
 
Doktoru nije prvi put da se poteže pitanje „postotka“ njegove ratne invalidnosti, a obvezno je to uz štrajk kojega on vodi i uvijek kad je na vlasti SDP – čiji je on usput bio i član pa i županijski vijećnik. I svaki put ga cinka isti doktor, „doktor cviker“, Nikica Gabrić, pa bi mu možda bolje pristajao jedan drugi „epitet“, recimo „doktor cinker“. Ako ništa rimuje se i zvuči dobro, a može se i spojiti u „cvinker“. Kako je pitanje Babićeve ratne invalidnosti staro desetke godina i po njegovim riječima više puta se preispitivalo, svima je upalo u oči da  ga se ulančilo baš sada, u vrijeme štrajka liječnika te završne sindikalne  pripreme za „neki generalni štrajk“ (I. Josipović).
 
Poruka sindikalnim čelnicima je jasna: svakomu se može naći neka slaba točka, neki grijeh iz prošlosti koji još nije zastario, a svjedočiti mogu ne samo „lažni svjedoci“, već i mrtvi, kao kod dr. Ivice Babića. Ma ne samo sindikalnim čelnicima, poruka je to svakome od nas. Ima još metoda no valjda se ne će baš odmah primjenjivati. Mnogi su uostalom ovo uhićenje, koje usput koliko je poznato nije doživio ni jedan „lažni“ invalid ili branitelj, s pravom označili kao političko pa ne bih o tome. Zanima me jedna njegova važnija dimenzija ona ustavno unazadna. Ta je naime omogućila Babićevo zatvaranje tako što je pitanje lažnoga invaliditeta proglasila – ratnim profiterstvom.
http://www.newmarket.ca/en/townhall/resourcelibrary/bylaw.jpg
Branitelji se sada mogu veseliti i strijepiti da ih se ubuduće i za postotak dva invaliditeta proglašava ratnim profiterima, lovi po Hrvatskoj i trpa po zatvorima, naročito ako štogod lanu, gdjegod prosvjeduju, pokrenu kakav referendum… Upravo je to ono o čemu sam pisao protiveći se „rikverc“ Ustavu po ideji Ive Josipović, jer njime političke manipulacije i obračuni mogu „putovati“ društvom bez kraja i konca i naprijed i nazad i gore i dolje. Jednostavno „crna rupa“ ustavna može vas proždrijeti – tako se u punom sjaju pokazuje Josipovićeva Nova PRavDA.
 
Ukinuti neposredni izbor predsjednika država
 
Stoga predlažem jednu novu ustavnu „rupu“ njemu u čast za koju se zalažem još od „vakta“ onoga koji je izumio nijemu pjesmu, no jednom će valjda i on „propjevati“: ukinuti neposredni izbor predsjednika države i dati ga u nadležnost Hrvatskom saboru uz smanjenje ovlasti. Time otpadaju silni i razni troškovi koji se kroz godine sigurno broje u milijardama, smanjuje se ured, prestaje  mogućnost plaćanja „glavnih  analitičara“ tipa Dejana Jovića ili one gimnazijalke koja savjetuje (za) znanost. Prestaju predizborne gungule, plaćanje dugih predizbornih kampanja koje počinju s danom  polaganja prisege novoizabranoga, nestaju plaćanja preko i ispod stola… Tu je još i sukob Pantovčaka i Griča. Što će nam i Josipović i Milanović, dosta nam je Milanović, a i njemu je sigurno već „preko ušiju“ Josipovića i njegove „trojanske kljusadi“ u Vladi, paralelne forumaške „cvinkerske“ stranke.
 
Sve se parlamentarne stranke i partija, strančice, manjinci i „nezavisnjaci“ prijete s ustavnim promjenama, ovdje predloženu smatram najžurnijom tako da se primjenjuje već od sljedećih predsjedničkih izbora. Inače smatram kako bi najbolje potrebni ustavni „remont“ trebalo provesti referendumom, a ne da nam političke „elite“, koje bih najradije podario jednim drugim imenom, opet u Ustav uvale kakvu  novu „crnu rupu(e)“. I rečenica za kraj. Zagrebački županijski sud je dr. Babića u međuvremenu pustio iz pritvora, što bilo i za očekivati – pohvale Sudu, no doktor se nije ni smio naći u pritvoru. Za to nije postojao niti jedan opravdani razlog, u tome je „štos“.
 

Mato Dretvić Flakov

Povezane objave

GRID – bolest imunodeficijencije povezane s homoseksualcima

HF

Svjesno uništavane tvrtke…?

HF

Goran Marić: “Cijela Hrvatska je pod ovrhama, a vi bježite iz Sabora dok ja govorim. Sjajno!”

HF

RANGLISTA MRŽNJE – Talibanska lista portala Prometej

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više