Hrvatski Fokus

Savezu za Hrvatsku najviše se vesele u SDP-u

 
 
Kardinal Joseph Ratzinger, budući papa Benedikt XVI., prvi je predvidio krizu u globalnom financijskom sustavu. To proroštvo se nalazi u njegovu članku koji je napisao 1985. za potrebe simpozija na temu „Crkva i gospodarstvo u dijalogu“ u Rimu. Na njegovo „proroštvo da će se nedisciplina ekonomija slomiti po vlastititim pravilima“, podsjetio je u svom govoru na Katoličkom sveučilištu u Milanu, Giulio Tremonti, bivši talijanski ministar financija. To proroštvo, mutatis mutandis, najvjerojatnije će se ispuniti na “novom desnom bloku”, kako riječki Novi list reklamira skupinu od osam članica “Saveza za Hrvatsku”.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2014/02/sojuszdlachorwacji.jpg
Prividno se SDP pribojava “drugoga novog desnog bloka” kao da se njim jača desnica pa stoga u predizbornu suradnju za EU poziva Milorada Pupovca. Stvarno je pojava “novog desnog bloka” SDP-u dobro došla. Odmah je SDP-u bilo vidljivo da se ne radi o zmaju s osam glava nego o skupini koja će se slomiti po vlastitim pravilima. “Radom Saveza za Hrvatsku upravljat će Koordinacija sastavljena od predsjednika članica Saveza, a odluke će se donositi konsenzusom”, rekao je na osnivačkoj skupštini Vladimir Šišljagić, prvi koordinator Saveza. Čak i ako svaka članica ne bude imala pravo veta, teško je povjerovati da će Savez moći funkcionirati budu li se odluke donosile konsenzusom a ne većinom glasova. Postoji tek neka tanka mogućnost da okosnica tog saveza može postati HDSSB, koji tom savezu daje Vladimira Šišljagića za prvog koordinatora. Moguće je da ga kao bivše vojno lice private članice Saveza koje vode osobe podrijetlom iz JNA, KOS-a i SUP-a jer su te osobe naviknute poštivati danu hijerarhiju.
 
Izgleda da ni neki poznatiji članovi HDZ-a nisu odmah primijetili da su neke od članica “novog desnog bloka”, preko svojih obavijesnih sredstava: portala, novina, TV postaja i “radio Mileve” kako u prijevodi glasi WOM (Word of Mouth), već otpočeli žestoku kampanju protiv HDZ-a u korist SDP-a. SDP ih nije angažirao ni platio pa je predsjednik države, vrlo lako oprao ruke od podvale glavnom tajniku HDZ-a Milijanu Brkiću. S tih strana se HDZ-ovom članstvu šalju poruke da bi HDZ-ov kandidat za predsjednika trebao biti general Ante Gotovina, da je Kolinda Grabar Kitarović, članica masonske lože pa se onda nudi da bi kandidatom  HDZ-a za predsjednika države trebao biti Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a.
 
Koliko mogu vidjeti, vodstvu HDZ-a i velikoj većinih iskusnijih članova sada već je sasvim jasno tko je tko i tko je gdje i odakle kakvi vjetrovi pušu. Iz razgovora s nekoliko članova, imam dojam da još ima članova koji su zbinjeni kojekakvim informacijama napabirčenim po portalima, novinama, nekim TV postajama i usmeno prenošenim  (dez)informacijama. Zbunjenost uglavnom pokazuju neaktivni članovi HDZ-a. Postoji stvarna mogućnost da takvi zbunjeni članovi prijeđu u neku od članica “novog desnog bloka”.
 
Rejting agencije vladajuće koalicije do sada su pokazale znatan utjecaj i na obične članove i simpatizere stalnim ponavljanjem o “špijunčini” Karamarku, o njegovoj govorničkoj (ne)vještini i tomu sličnom ne bi li se u jeku predizborne kampanje za Parlament EU-a natjeralo HDZ na ho-ruk smjenu predsjednika stranke. Najnoviji spin rejting agencija vladajuće koalicije koji se plasira preko “novog desnog bloka” je smjena Davora Ivo Stiera s funkcije međunarodnog tajnika HDZ-a. Zašto je Stier smijenjen, upitao me prošle subote jedan od bolje informiranih članova HDZ-a. Nisam znao ništa više od onoga što je bilo objavljeno u obavijesnim sredstvima a dotični je i sam čuo službeno obrazloženje Tomislava Karamarka.
 
Prikrivene poruke da je Stier smijenjen zbog toga što mu je djed Ivan Stier bio pukovnik u Oružanim snagama Nezavisne Države Hrvatske, što je i sam nekoć sudjelovao u proslavam 10. travnja i što zastupa tvrda desna stajališta, ne čine mi se utemeljnim obrazloženjem. Ne znam je li otac Tomislava Karamarka bio časnik u Oružanim snagama NDH, ali znam da je preživio Križni put a jednom sam se slučajno našao s njim u istom autobusu koji je vozio na komemoraciju u Bleiburg. Davor Stier ostaje u Parlamentu EU-a, jedan od mnogih uglednih, sposobnih i zaslužnih članova HDZ-a, koji nisu ni sanjali da bi se mogli ikada naći u Bruxellesu.
 
U Jutarnjem listu daje se naslutiti da su možda razlozi smjene Davora Ive Stiera s mjesta međunarodnog tajnika ipak neki njegovi nedovoljno promišljeni istupi koji mogu imate loše posljedice ne toliko za HDZ koliko za nacionalne interese. Iznad naslova “Stier u EP-u ‘Ne smijemo iznevjeriti Ukrajinu! Sjećam se kako Europa nije zaustavila Miloševića’, piše “javno progovorio”. Stier je naime tijekom rasprave u Europskom parlamentu o situaciji u Ukrajini rekao: “Podržavam sve mjere kojima ćemo poslati danas vrlo jasnu poruku da građane u Ukrajini ne ćemo ostaviti na cjedilu” .
 
On uspoređuje stanje u Hrvatskoj prije srbijanske agresije sa sadašnjim stanjem u Ukrajini. U Rusiji i predsjedniku Rusije vidi Srbiju i Miloševića. Rekao je da se pribojava Viktora Janukoviča te što će Vladimir Putin učiniti nakon Olimpijade u Sočiju.“Jesmo li mi zaista spremni odgovoriti i na tu eventualnu situaciju još izravnije intervencije Rusije u Ukrajini? Podržavam prijedlog kolega zastupnika o pripremi sankcija. Podržavam sve mjere kojima ćemo poslati danas vrlo jasnu poruku da građane u Ukrajini ne ćemo ostaviti na cjedilu“, završio je Stier svoj govor uperen protiv Rusije i Putina.
 
Da je Hrvatska neovisna država odnosno da nije postala članica EU-a, Stier bi, kao tipičan Hrvat, zagovarao da Hrvatska objavi rat Rusiji kao što je Nezavisna Država Hrvatska, objavila rat Sjedinjenim Američkim Državama u Drugome svjetskom ratu. Vjerujem da nema Hrvata koji ne želi sve najbolje Ukrajini a Ukrajinska ulica u Novom Zagrebu podsjeća nas na priznanje Ukrajine  kao jedne od prvih nacija koje su priznale Hrvatsku. To međutim ne znači da Hrvatska mora trčati pred rudo i a priori se izjasniti neprijateljicom Rusije.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2014/02/herceg_bosna201205281120440.jpg
Milijan Brkić
 
U nacionalnoj politici postoji i princip zvan “sacro egoismo”, sveti egoizam nacije. Nacija mora voditi računa o svojim probitcima. To je Hrvatska zaboravila i u slučaju Sirije kad se vladajuća koalicija s Vesnom Pusić požurila istjerati veleposlanika Sirije iz Hrvatske  i priznati protuvladine pobunjenike. Rezultat je poznat: gubitak naftnih polja koja će, ako i bude maknut Bashar al Assad, preuzeti moćne sile Zapada. Rijetki Hrvati koji su pokušali na prvo mjesto staviti nacionalne interese nisu se dugo nanosili glave. Za prosovjetsku politiku optuživalo se dr. Branka Jelića, jednog od najpoznatijih hrvatskih političkih lidera u iseljeništvu koji je bio žrtva atentatora Udbe.
 
Brunu Bušića se također u iseljeništvu napadalo kao da je protiv Zapada a za Sovjetski Savez. Budući da ni sam nisam razumio zbog čega Brunu Bušića drugi Hrvati napadaju u svezi s navodnom prosovjetskom politikom, pisao sam mu da mi kaže što je posrijedi. U pismu, koje još imam, napisao mi je da on nije protiv Zapada ali da ne vidi zašto bismo mi Hrvati bili neprijatelji Moskve dok taj isti Zapad s Moskvom naveliko posluje i u kojoj ima svoja diplomatska i druga predstavništva. Nije mi napisao ali nam je svima poznato koliko je Hrvata Udba pobila u zapadnim zemljama ali se nije našla ni jedna Zapada koja bi s Beogradom prekinula diplomatske i druge odnose. Vjerojatno mali broj Hrvata znade da je Leonid Kerestedžijanc, veleposlanik Ruske Federacije kad je Mile Martić raketirao Zagreb stao potpuno na stranu Hrvatske u tim odlučnim trenutcima za Hrvatsku.
 
I da ne zaboravim: taj vrli novi desni blok, ne bi trebao zabrinjavati HDZ. On može biti samo poticaj HDZ-u da ojača i bolje informira svoje temeljne organizacije kako bi umjesto vjerovanja u rejtinge, razmišljali na temelju provjerenih informacija. Taj vrli novi desni blok već je najavio lustraciju. Vjerojatno ne misli ozbiljno jer, ako od lustracije išta bude, blok će se urušiti čim počne lustraciju u svojim članicama.
 

Pavao Blažević

Povezane objave

Petrov je sve dobro relativizirao

HF

Milorade Pupavec, karte na stol!

HF

Dokle god Srbi u Hrvatskoj šire četničke ideje Hrvati trebaju biti Za Dom spremni!

hrvatski-fokus

Pupovac – jaka karika u lancu velikosrpske ideologije

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više