Hrvatski Fokus
Hrvatska

Nameću nam srpski jezik iz Srbije

Nasilje nad Hrvatima i hrvatskim jezikom

 
 
Ako Zakon o pravima nacionalnih manjina određuje da u općinama i gradovima u Republici Hrvatskoj, gdje nacionalna manjina čini trećinu ili više stanovništva treba uvesti u službenu uporabu na svim mjestima i institucijama jezik i pismo te manjine, onda je trebalo izričito znati koji je uporabni i službeni jezik i pismo te manjine. Stoga nas zanima otkada je i po kojoj odredbi, odnosno odluci, jezik autohtone nacionalne manjine Srba u Hrvatskoj upravo srpski jezik i pismo iz Republike Srbije. Budući da je, i prema Ustavu Socijalističke Republike Hrvatske, bivše Jugoslavije, bilo definirano doslovce: "U Socijalističkoj Republici Hrvatskoj u javnoj je upotrebi hrvatski književni jezik – standardni oblik narodnog jezika Hrvata i Srba u Hrvatskoj"!
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2014/01/srpskiJezik.4854.jpg
Poznata je povijesna činjenica da današnji Srbi u Hrvatskoj pri svome doseljenju, od XVI. stoljeća nadalje, sticajem povijesnih okolnosti, u neke krajeve Hrvatske nisu došli kao Srbi, niti su govorili srpski jezik iz Srbije, nego su doselili kao Vlasi i govorili svojim vlaškim jezikom. U Hrvatskoj su naučili i prihvatili hrvatski jezik i latinično pismo, te se služili njime. Iako su, kao pripadnici grčko-istočne pravoslavne vjere, pod utjecajem Srpske pravoslavne Crkve postali u većini Srbi, zapravo nikada nisu govorili srpskim jezikom iz Srbije niti pisali srpskim pismom ćirilicom!
 
Po kojoj logici u današnje vrijeme, nakon stravične velikosrpske agresije iz Beograda i Srbije i masovnih zločina nad hrvatskim narodom i zemljom Hrvatskom, njihovi vođe, koji su ih gurnuli u rat protiv Hrvatske, odjednom traže za cijelu srpsku nacionalnu manjinu čak nasilno uvođenje njima stranog jezika i pisma iz Republike Srbije? Zar to nije pravo nasilje i teror nad njima samima, a i teška provokacija i uvrjeda za cijeli hrvatski narod, posebno Hrvate u Vukovaru, kao i uvrjeda za poštene Srbe, kakvih vjerujem da ima veliki broj u Republici Hrvatskoj?
  
Čudim se jedino da u ovom problemu ne progovore hrvatski i srpski jezikoslovci u Hrvatskoj, a posebno da ne progovori netko iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ili iz Društva hrvatskih književnika ili Hrvatskog društva pisaca. U prvom redu, trebala bi aktualna vlast, da je prava narodna, zaštititi i hrvatski narod od nasilja i provokacija, kao i srpsku nacionalnu manjinu od terora nametanja joj jezika i pisma kojim se nikada nije služila, niti ga poznaje. Tu bi, naravno, trebala pripomoći i parlamentarna oporba, kad bi u pravom smislu služila svim građanima Republike Hrvatske.
 

Dr. Ružica Ćavar, predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj i članica Predsjedništva Hrvatskoga žrtvoslovnog društva

Povezani članci

MALI OGLASNIK – Mijenjam i prodajem

HF

AFORIZMI – Ogoljeli do kože

HF

Nek prohuji što prohujat mora

HF

Po kojem su razmjernom sustavu izbori?

HF

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...