Hrvatski Fokus
Vanjska politika

»Opasna Trumpova izjava da je NATO zastario«

»Trumpova politika mogla bi biti katastrofalna za Europu«

 
 
Oxfordski politolog Jan Zielonka upozorava da će Europa postati ranjiva zbog „zastarjelog NATO-a“ i da za napadače više nema crvenih crta.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/01/governmentgazette.eu_wp-content_uploads_2015_03_6275768285_bb3c3e7a21_b.jpg
• Što će se promijeniti s Donaldom Trumpom?
– Trump namjerava posve promijeniti odnose SAD-a i Europe. To se tiče i trgovine i sigurnosti. Posljedice bi mogle biti katastrofalne. Osim toga,  ujedinjena Europa s brexitom gubi jednu od najvažnijih vojnih snaga.
 
• Angela Merkel nedavno je tražila vlastitu europsku sigurnosnu arhitekturu. Je li to zaista postalo potrebno nakon  što je Trump NATO proglasio zastarjelim?
– Teoretski bi to bilo pametno, jer nema jamstva da će Amerika i dalje na isti način preuzimati odgovornost za sigurnost Europe. Ali u stvarnosti je teško. Ne možemo u EU-u izgraditi zajedničku sigurnosnu politiku ako prije ne razvijemo zajedničku vanjsku politiku. Nje nema, ona je sada samo skup različitih nacionalnih interesa. Zemlje na ruskoj granici imaju posve drukčije interese od onih na Sredozemlju. A tu ne govorimo niti o potrebnim kapacitetima europske sigurnosne politike. U bliskoj budućnosti mogli bismo platiti visoku cijenu jer nismo pripremljeni.
 
• Govorili ste o stanju u istočnoj Europi. Je li sada sigurnosni rizik za te zemlje veći?
– Radi se o tome da treba definirati crvene crte za slučaj da Rusiji, primjerice, padne na pamet uzeti još komad teritorija zato što ga smatra svojim. Problem s Trumpovom izjavom da je NATO zastario nije u sadržaju. Time se moramo baviti. Problem je u tome da budući američki predsjednik to kaže prije nego je razvijena alternativa. Kako ćemo ubuduće rješavati takve probleme? Kad netko uđe s vojskom, kako ćemo reagirati ako nismo definirali što bi to značilo? Ne vjerujem da Moskva ima takav plan, ali moglo bi se dogoditi da jednom testira što bi se moglo. Ali ne radi se samo o Rusiji, čak ni samo o državama.
 
• Mislite da bi i teroristi mogli testirati što se u Europi može?
– Točno. Moguće je da pojedinci pokrenu kibernetske napade, da takve napade organiziraju poduzeća. Kad govorimo o alternativama NATO-u, moramo u plan uključiti sve te nove opasnosti. Sve te probleme nijedna zemlja ne može riješiti sama. U atmosferi potpune zbrke, bez pravila i pouzdane suradnje svašta se može dogoditi.
 
• Ako Trump, kako je najavio, popravi odnose s Putinom, kakve bi bile posljedice za Europu?
– Dobri odnosi s Putinom po sebi nisu loša stvar. Ali ovisi o supstanciji. Uspije li se predstavnike Moskve dovesti za stol sa zapadnim zemljama, u tome nema ničeg lošeg. Ali Trumpova inicijativa ne ide tako daleko. Iza nje nema ozbiljne strategije.
 
• Da bi mogla zajednički reagirati, Europi treba i stabilan gospodarski temelj. Ima li ga ona trenutačno?
– Gospodarski sustav, trgovinska pitanja i sigurnost povezani su, naravno. Problem je u tome da danas nema koncepta za novo stanje – ni u vanjskoj ni u sigurnosnoj politici ni za tržište.
 
• Hoće li nakon istupanja Velike Britanije iz EU-a biti lakše razviti zajedničke koncepte?
– Mislim da ne će. Danas daljnju integraciju Europe ne blokira samo Velika Britanija nego i mnoge države članice. Brexit nikome ne će donijeti prednosti. Proces razdvajanja stvorit će mnoge gubitnike. To istupanje dio je kontrarevolucionarnog, antiliberalnog ustanka. Radi se o napadu na stupove liberalnog poretka. Jedan od njih je projekt europske integracije. Drugi su slobodna trgovina, ali i demokratski legitimirane vlade. Sve to gubi podršku stanovništva. 
 
• Jesu li te antiliberalne struje trajna pojava?
– To je teško predvidjeti. Ali sigurna sam da se stari poredak ne će vratiti. Vlade su napravile velike, vrlo velike grješke. Mnogi od onih koji danas od njih profitiraju možda će propasti jer im nedostaje  znanja. Mora doći novi naraštaj odgovornih koji će naći novi pristup demokraciji, kapitalizmu i europskoj integraciji. Za to treba vremena. U međuvremenu ćemo doživjeti vrlo turbulentno razdoblje.
 

Wolfgang Böhm, Die Presse

Povezane objave

Weimarski trokut

HF

Nove europske države

HF

U Turskoj je sve otišlo predaleko

HF

Putinov “kum” u Sankt Peterburgu bio je Anatolij Sobčak

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više