Hrvatski Fokus
Uvodnik

Čovjek koji je zadužio Hrvate

Mogu li hrvatski europarlamentarci spasiti hercegosanske Hrvate?

 
 
• Život neumitno prolazi. Ima svoje izazove i zakone. Na to se prisjetimo kada izgubimo najbliže – rodbinu, prijatelje i suradnike Hrvatskoga fokusa. Nakon što nas je napustio vrijedni i neumorni haesesovac Tomislav Viduka, u prošloj godini „izgubili“ smo još dvoje suradnika i prijatelja. Umrli su domoljub Radenko Milošević i vrckasti humorist, književnik i svjetski putnik Janko Bučar. Ove godine – za kratko vrijeme – napustili su nas robijaši Titinih kazamata Joja Ricov i don Anto Baković. Tomislav Viduka (Pridraga kod Novigrada, 1939. – Zagreb, 2015.) kao jednogodišnje dijete doseljava se s obitelji u Golenić kod Slatine, odakle se sa 14 godina seli u Zagreb. Kako i njegovi preci i Tomislav uoči prvih demokratskih izbora sudjeluje u osnivanju HSS-a. Najzaslužniji je za podizanje spomenika Stjepanu Radiću usred Zagreba. Janko Bučar (Barovka kod Jastrebarskoga, 1952. – New Delhi, 2016.) bio je hrvatski književnik i neumorni svjetski putnik, dok je Radenko Milošević (Zagreb, 1943. – Zagreb, 2016.) potjecao iz ugledne domoljubne zagrebačke obitelji koja je svim srcem svoje domoljublje pokazala u vrijeme raspada bivše države. Joja Ricov (Kali na Ugljanu, 1929. – Zagreb, 2017.) poznati je hrvatski književnik, čiji je život obilježilo robijanje na Svetom Grguru. Iako kao 14-godišnjak odlazi u partizane, bježeći pred Talijancima, zbog svoga slobodoumlja i čovjekoljublja smetao je „jugoslavenskim satrapima“ i „ukabaničenim čuvarima zatvora“ (Jojin rječnik), pa su ga poslali na „preodgajanje“. Pušten je s robije zalaganjem talijanskoga nobelovca Salvatorea Quasimoda.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/02/slike06_bdo2-v.jpg
Don Anto Baković (Goražde, 1931. – Zagreb, 2017.) nije imao sreću da ga spasi neki nobelovac. On je svoju robiju odrobijao od prvoga do zadnjega dana u Nišu, Sarajevu, Foči, Zenici… S don Antom sam aktivno surađivao od 1994. i nisam tada bio svjestan da je on jedan od najvećih Hrvata koji su svojim sposobnostima, svojim djelima i svojom vizijom obilježili XX. stoljeće. Kao svećenik izgradio je tri crkve i probudio nikad nestalo hrvatstvo kod janjevačkih Hrvata. U svojoj Bosni i Hercegovini neumorno je kročio sa svojim obespravljenim katoličkim pukom. Jedan je od osnivača HDZ-a i prvi koji je ukazao na izumiranje Hrvata. Kroz svoj Hrvatski populacijski pokret radio je ono što hrvatska država nije radila. Bio je ispred svoga vremena. Nije posustajao ni kada na vlast godine 2000. dolazi protuhrvatska jugonostalgična klika koja ga je ignorirala i omalovažavala na svakom koraku. Posebno su vrijedne njegove knjige o demografiji i stradanjima Hrvata u Drugome svjetskom ratu, prije svega Hrvatski martirologij XX. stoljeća, djelo koje nije htjela napraviti niti hrvatska država, a niti Crkva u Hrvata, a napravio je veliki don Anto. Na ispraćaju don Ante na zagrebačkom Mirogoju i oni njemu nenaklonjeni mogli su u tom kratkom vremenu shvatiti kakvoga smo čovjeka izgubili. Još da jedan od petero govornika nije bio svenazočni titoljubac Milan Bandić – koji je svojim lamentiranjem o robijanju don Ante u jugo-kazamatima stvorio neugodnu atmosferu – dojam bi svakako bio još bolji. Neka im je svima laka hrvatska zemlja!
 
• Na predstavljanju knjige Mile Lasića Transnacionalne socijalizacije, politike i institucije Europske unije u Zagrebu eurozastupnik SDP-a Tonino Picula govorio je podnošenju amandmana na uređenje BiH, kako bi ova susjedna zemlja mogla ozbiljnije krenuti u Uniju. Tom prilikom Picula je rekao: „Ja sada muku mučim da se iz rezolucije Europskog parlamenta o napretku BiH ne izbaci formulacija ‘konstitutivni narodi’ i da ostanu samo ‘građani’ što, zamislite, traži dio mojih socijaldemokrata i zeleni u Parlamentu. Borba je to i trajat će kao i rasprava o preuređenju BiH“. Ovo je još jedan dokaz što je i tko suvremena Zapadna Europa, odnosno Europska unija i njezina glavna šefica Angela Merkel. Neoliberalna elita koja svjesno uništava kršćanski karakter staroga kontinenta.
 
Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH zastupa Bošnjake, a govori o svima! „Federalizam unutar BiH može biti tumačen samo kao daljnja dezintegracija na bazi etničke teritorijalizacije što je za BiH potpuno neprihvatljivo, u suprotnosti s njezinim europskim tendencijama“, govori Zvizdić i nastavlja: „U BiH svi znaju što za njih znači pojam federalizma. To znači novu etničko-teritorijalnu reorganizaciju, podjelu, praktično jednu vrstu dezintegracije BiH što naravno u ovom trenutku nije prihvatljivo. Dakle, za nas nije prihvatljivo da taj pojam ostane na takav način nedefiniran, da bude izvor različitih proizvodnih tumačenja u BiH. Stoga nema govora ni o kakvim procesima centralizacije, unitarizacije ili federalizma i mislim da to mora biti vrlo precizno i jasno naznačeno unutar amandmana koji je predložen“. Još je na kraju poručio Hrvatima: „U ovom trenutku svi smo opredijeljeni za Daytonski mirovni sporazum“! Da izvorni Daytonski sporazum nije mijenjan na štetu Hrvata, a korist Bošnjaka, ne bi Hrvati ni tražili promjene u vraćanju njihovih konstitutivnih prava.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/02/depo.ba_media_pictures_2015_07_25_thumbs_55b33fd7-9c8c-47b8-8683-20550a0a0a6d-denis-zvizdic-preview.jpg
Denis Zvizdić
 
• Rast industrijske proizvodnje u Hrvatskoj u prosincu prošle godine skočio je 14,9 posto, odnosno 23. mjesec zaredom industrijska proizvodnja raste. Nu, i kad raste nije dobro. Dok aktualna Vlada kaže da je ona zaslužna, akteri pretprošle Kukuriku Vlade kažu da su oni zaslužni. Tihomir Orešković još se nije oglasio negdje sa Havaja. Dok je počeo neminovni oporavak gospodarstva, to sam tumačio tako da je oporavak (rast) došao sam od sebe. Nije više mogao padati, jer je tako nisko pao da je moralo samo od sebe doći do rasta.
 
• U Europi se podižu zidovi i žice na granicama kako ne bi stigli migranti. U Americi zidovi i žice na granici s Meksikom postoje već desetljećima. Sad se postavlja pitanje: zašto Europljani napadaju Donalda Trumpa kada isto rade? Pa ne zbog ograde, nego zbog ideologije. Predbacuju mu što je odbacio njihov neoliberalizam, koji su podigli na dogmu, s kojom svjesno urušavaju kršćanski identitet Europe. Baš Angelu Merkel briga za siromašne Meksikance, Kostarikance, Gvatemalce ili Panamce koji žele ući u SAD, ona je protiv američkoga predsjednika koji otvoreno kaže da glupo postupa što već godinama širom otvara vrata islamističkim teroristima. A s druge strane Njemačka traži način da se produži nadzore na granicama unutar Schengena. O, koliko licemjerja!
 
• U 2015. je njemački izvoz u Ameriku iznosio 114 milijardi eura, a Amerika je u Njemačku izvezla robe vrijedne oko 60 milijardi eura. Prema izračunu münchenskoga IFO instituta Njemačka u 2016.  godini u izvozu je u plusu u svjetskim razmjerima (izvoz-uvoz) od 297 milijardi dolara, Kina, kao druga gospodarska sila na svijetu, u plusu je 245 milijardi, treći je na ranglisti kao i 2015. Japan. SAD istodobno ima manjak u iznosu od 478 milijardi, pa je „rupa“ između njemačkog plusa i američkog minusa oko 750 milijardi dolara. I sada neka netko kaže da Donald Trump nije u pravu kada traži redefiniciju gospodarskih odnosa s Njemačkom.
 
• U Bruxellesu pokušavaju uspostaviti ured europskog javnog tužitelja. Zadatak mu je otkrivanje kaznenih djela koja utječu na financijske interese Europske unije, poput proračunskih prijevara, davanja mita službenoj osobi i pronevjerama… Na čelu organizacije stajao bi europski glavni javni tužitelj, ispod njega funkcionirala bi tročlana stalna vijeća na kojima bi se donosile odluke. Članovi bi bili i tužitelji, odnosno državni odvjetnici država članica koji bi provodili konkretne istrage. Oni bi mogli dati prijedlog za podizanje optužnice, nu, odluku bi donosila vijeća. To znači da bi o kaznenom djelu počinjenom u Hrvatskoj moglo odlučivati vijeće u kojem hrvatski državni odvjetnik nije član. Tako bi moglo doći do podizanja optužnica koji su protivni nacionalnom, hrvatskom materijalnom i procesnom pravu, dok u postupku odlučuje sud dane države članice. To znači da državni odvjetnici pojedinih država članica više nisu neovisni, a kako državno odvjetništvo ima monopol na podizanje optužnica, to znači da bi takvo rješenje bilo protivno našemu ustavu. Iako u EU-u već postoje organizacije poput Eurojusta ili OLAF-a, koje igraju odlučujuću ulogu u otkrivanju takvih kaznenih djela, ovo znači da se radi o gomilanju ovlasti nad članicama. Protiv uspostave ureda europskoga javnog tužitelja su Velika Britanija, Mađarska, Irska, Danska, Švedska i Nizozemska. Hrvatska čeka što će reći Angela Merkel.
 
• Glavni odbor Mosta broji devet članova, ali Ines Strenja Linić od ukupno 19 kandidata na izborima, nije ni tu nije prošla. Ne sviđa se neretljanskoj kliki. Svojevrsni je kuriozitet da je u Glavni odbor izabran i Sirijac Nizar Shoukry, zubar u Tovarniku, a Riječanka Ines Strenja Linić ostala je „ispod crte“. To je izazvalo očekivano veliko razočaranje ove mostovke koju u Mostu ne vole. Iz toga se može i izvući zaključak kako se „njezini“ mostovci prave nevješti i, kao i Zoran Milanović, ne znaju je li i ona s ostalim čelnicima 8. prosinca 2015. tajno otišla u Milanovićevu vladu dogovarati se o koaliciji s Kukuriku koalicijom. To je Ines ponukalo da uoči sabora Mosta javno novinarima o tomu kaže: „Ono što jest bitno je da su moji dečki itekako dobro znali gdje sam ja bila tih noći, izjavila je Mostova zastupnica.
 
• „Rat je svakako unazadio Hrvatsku, ali…“, napokon priznaje Jelena Lovrić. I to je napredak, makar ga čekali 25 godina. I makar uslijedio „ali“… I ono iza „ali“.
 
• Pakistanka Malala Yousafzai, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2014. izjavila je da joj je odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa o suspenziji programa za izbjeglice “slomila srce”. „Slomila srce“? Da ne bi.
 
• "Nasilnim ulaženjem u prostor škola i pozivanjem učenika da napuste nastavu ugrožava se sigurnost učenika, potiče ih se na neprimjereno ponašanje i kršenje školskih pravila, a pritom se povrjeđuje i privatnost učenika jer se njihove fotografije objavljuju na javno dostupnom FB profilu", ističe pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić u povodu provikativnoga ponašanja člana saborskoga zastupnika Živog zida Ivana Pernara u povodu njegovih pohoda po zagrebačkim školama. Na redu je DORH. Isti onaj koji ništa ne radi korisno po državne interese.
 
• No idemo u DORH. U njemu je navodno bio i Ivan Pernar na čašici razgovora s Dinkom Cvitanom. O tomu je Pernar svoje dojmove podijelio i s novinarima. Prepričao je kako mu je glavni državni odvjetnik odgovorio na njegova pitanja. "Kada sam bio kod Dinka Cvitana, pitao sam ga zašto se meni politički montiraju optužnice, zbog čega se meni sudi zbog grafita, a vidimo da u vašem slučaju sve presude padaju. On meni kaže – 'Ivane moj, Sanader ne će nikada biti osuđen'. Pitao sam ga tada čemu onda sva ta farsa, zašto se troše milijuni proračunskih kuna? Rekao je da ne zna i da pitam nekog drugog. Ovo je jedna najobičnija farsa gdje se ljudima daje privid da se kriminal kažnjava, da postoji pravna država i da će pravda biti zadovoljena. To je sve bila laž", kazao je Pernar. Na redu je Cvitan da ovo demantira. Što mislite, hoće li demantirati?
 
• O vlaku Aleksandra Vučića za Kosovo, koji se morao vratiti u Beograd, u beogradskoj čaršiji kola pjesmica: »Vučićev "voz" stigao do Raške, a od Raške vozi – natraške«,
http://novaborba.co.rs/upload/voz-srpski-vucic.jpg
• Kako u Srbiji rade „ovjerovitelji zapisnika“ u naslovu piše bulevarski beogradski Kurir: „Jurili muškarca niz ulicu pa ga overili hicem u glavu“ (http://www.kurir.rs/crna-hronika/stravican-prizor-u-centru-beograda-mrtav-mladic-sa-prostrelnom-ranom-na-glavi-pronaden-na-tramvajskim-sinama-clanak-2658495).
 
• SAD je izašao je iz sporazuma TPP s Azijom, od njegove izborne pobjede TTIP s EU-om smatra se mrtvim, Nijemcima je zaprijetio kaznenim carinama jer u SAD više izvoze nego što iz SAD-a uvoze. Britanski izvozni suficit sa SAD-om gotovo je jednako visok. Zašto bi Britancima Trump odjednom obećao trgovinski sporazum umjesto carina? 
 

Marijan Majstorović

Povezane objave

Hranić: Izdaja je napuštati domovinu!

HF

Do kompromisnog sporazuma “frkanjem ruku”

HF

Nastavlja se pobjednički niz HDZ-a

HF

Nasilno cijepljenje u režiji političko-farmaceutske mafije

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više