Hrvatski Fokus

Linić: Kaos Agrokora nastao u vrijeme Milanovićeve Vlade

 
 
Srpanj, 2013.: Detroit, nekad četvrti po veličini grad u Sjedinjenim Državama, proglasio je bankrot i tako postao prvi veliki grad u američkoj povijesti koji je povukao takav potez. Stečajni upravitelj grada kaže da nitko sa sigurnošću ne može utvrditi koliko točno 'Detroit' duguje, no pretpostavlja da dug sigurno nije manji od 18 milijardi dolara, ali ni veći od 20 milijardi dolara (približno toliko i eura). Tako je grad, koji je nekada bio simbol automobilske industrije u koji su hrlili radnici iz cijelih Sjedinjenih Država kako bi našli posao, došao do ruba potpunog sloma itd.! Narod bi kazao 'sam pao, sam se ubio'…ali država, moćne  SAD-e, gradu Detroitu nisu ničim pomogle bez obzira na bankrot mahom privatnih tvrtki i kroz bankrot nastalu 'armiju' besposlenih!
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/04/www.sdp_.hr_wp_wp-content_uploads_2015_02_GordanMaras.jpg
Gordan Maras
 
Usporedimo: Brzo i megalomansko širenje privatnog poslovnog carstva Ivice Todorića bazirano na kreditima 'domaćih' banaka u tuđinskom vlasništvu kao i drugim vanjskim izvorima financiranja uzrokovalo je ukupan dug koncerna (rujan 2016.) od golemih 45,2 milijarde kuna. S druge strane, vlasnički kapital (vlastiti izvori financiranja) iznosi svega 7,7 milijardi kuna, od čega je samo 2,3 milijarde Todorićev udjel, a 5,4 milijarde kuna pripadaju drugim manjinskim ulagačima.
 
Nemoguće da je Todorić ostvario ovaj fantastični dug od 45,2 milijarde kuna u ovo kratko vrijeme djelovanja aktualne vlade Andreja Plenkovića (pa, uključivo i onu Tihomira Oreškovića, nap. a.) ma koliko god Todorić 'pupčanom vrpcom' (izjavio to stručnjak za pupkovinu, Gordan Maras) bio 'čvrsto' vezan s Plenkovićem!? Uostalom, Todorić nije nikakvo jučerašnje novorođenče, zar ne!? Za razliku od pupkovnog stručnjaka Marasa evo što 5.travnja og. veli Slavko Linić glede nastale situacije s Agrokorom: „Kaos Agrokora nastao je u vrijeme Milanovićeve (dakako, i Gordan Marasove, nap. a.) Vlade“….i dalje: „U trenutku kad sam došao na čelo Ministarstva financija, sredinom 2012. godine, u Hrvatskoj je bilo 44 milijardi kuna blokiranih računa, nenaplaćenih 45 milijardi kuna poreza i bilo je jasno kako smo trebali nešto poduzeti. To je bio razlog da smo donijeli Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnim nagodbama. S tim Zakonom odredili smo rokove plaćanja i krenuli u ozbiljno nadziranje poštivanja zadanih rokova. Što se pak tiče dugova, dali smo različite modele otkupa svojih potraživanja prema Poreznoj upravi te smo zabranili da bilo tko može dati odgodu plaćanja poreza“ – Slavko Linić detaljno opisuje poteze koje je pokrenuo kao ministar financija. Do njegove smjene, koja se dogodila sredinom 2014. godine, tvrdi kako se nikome nije prolongirao porez.
 
„Ali baš nikome'“, naglašava Linić.
„Bili smo u kontroli kod Todorića, kao i kod lanaca poput Lidla, Kauflanda, utvrdili neke nepravilnosti, ne velike“ – napominje bivši ministar financija, no, svima su dali dva mjeseca odgode da ih otklone. 
Istovremeno, započelo je i pripremanje novog nadzora koji nikada nije krenuo(!?), jer je u tom trenutku – a Linić ponavlja da se radi o sredini 2014. godine… kada je (između ostalog, i zbog toga, nap. a.) i bio smijenjen s pozicije ministra financija.
 
Iskusni Slavko Linić smatra kako početak danas nastalog kaosa dugovanja dobavljačima i neplaćanja poreza, treba tražiti u Milanovićevoj Vladi koja je (prva) otpočela dopuštati odgodu plaćanja. „Popustila je (partijska!)disciplina, nisu se kontrolirala plaćanja te se omogućila odgoda plaćanja poreza nekim velikim dužnicima“ – tvrdi Linić; jasno, uključivo i Agrokor. Dakle, u vrijeme Milanović-Marasove Vlade nastupio je kaos; jeli tada postojala Marasova pupčana vrpca na relaciji premijer Vlade-Todorić!?
Vlada nije, a mogla je, postupiti kao američka u slučaju bankrota grada Detroita – pa prepustiti Agrokor stečaju-nego je pokušala spasiti ono što se spasiti dade.
 
U prvom redu zbog zaštite nemalog broja Agrokorovih zaposlenika ali i domače proizvodnje, mahom one agrarne koja je bila dovedena u teško, kaotično stanje ponajviše 'zaslugom' korupcionaškog ministra bivše, Milanovićeve Vlade, Tihomira Jakovine. Evo vijesti od 20. svibnja 2015., pa zaključimo sami tko je 'upropastio' OPG-ove, mlijeko i muzne krave, odnosno tko je to od poljoprivrede, mahom one sitne-ruralne, napravio kaos:
„EK blokirala poticaje: Tihomir Jakovina u aferi teškoj 1,23 milijardi kuna!
Oko 400 poljoprivrednih tvrtki i gospodarstava čeka već gotovo godinu dana isplatu novca na natječaju koji su prošli, ali neće ih dobiti tako skoro.
Razlog su sumnje Europske komisije da se radilo o mogućem pogodovanju i nepravilnostima tijekom mandata bivšeg SDP-ova ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine.
Christina Borchmann, direktorica Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije, tada je objasnila blokadu u pismu Mostovu ministru Davoru Romiću:
– Imali smo ozbiljne sumnje u stvaranje umjetnih uvjeta s obzirom na to da su potpore dobila i poduzeća osnovana svega tri mjeseca prije objave natječaja. Imala su iste vlasnike, adrese i kontakt osobu – navodi Christina Borchmann. EU zabranjuje da različite tvrtke istog vlasnika, tzv. povezana društva dobivaju potpore.
U natječaju iz travnja 2015.godine Jakovinina administracija je to ignorirala.
Čak 358 milijuna kuna trebale bi dobiti 11 povezanih tvrtki.
Ukupno je sporna 21 tvrtka.
Zbog njih je blokirana i isplata svima ostalima.
Prema popisu koji posjedujemo, pet tvrtki osječkog poduzetnika Marka Pipunića, vlasnika Žita, trebale su dobiti čak 202 milijuna.
Čak 110 milijuna trebaju dobiti povezane tvrtke Mirka Evačića iz Osatina grupe, a 46 milijuna dvije tvrtke Agrokora Ivice Todorića.
Među deset preostalih tvrtki zbog kojih je blokirana isplata sporne su i tvrtke BIK, Bovis poljoprivreda, Luneta, Moslavina proizvodi, Agropromet-Šrijan i s njim povezane tvrtke“, itd. (članak iz '24 sata').
 
Ili, kako to lijepo kaže bistroumni saborski zastupnik Miro Bulj: Ministar Milanovićeve Vlade, Tihomir Jakovina je samo iz Slavonije u bijeli svijet poslao više od 50.000 ljudi!
Zaključimo, među ostalim i zbog kaosa nastalog u doba Milanović-Jakovina-Marasove Vlade, Sabor je danas i izglasao 'Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja'!
 
A sad, za kraj, nešto i o SDP-ovom jurišniku: Rasprave Gordana Marasa u Saboru mahom su izrazito osobne naravi, na rubu sprdanja i vrijeđanja poglavito prema premijeru, skoro uvijek na rubu incidenta!
Nu, od takvog 'pupak'-stručnjaka ništa drugo se i ne može očekivati pogotovo kad pogledamo njegov razvojni kurikul. Od lijepljenja plakata tadašnjem SDP-kandidatu za gradonačelnika metropole, vječnom i neuništivom Milanu Bandiću, preko direktorske fotelje kasnije izgorjelog Olimpijskog centra Bjelolasica, pa tehničkog direktora SDP iliti 'hauzmajstora' (kućepazitelja) na Iblerovu trgu…i konačno, po partijskim zaslugama, navrnutog ministra poduzetništva i obrta, niškoristi! S ekonomsko-poduzetničke strane gledano – čista 'tabula rasa' (prazna ploča).
 

Damir Kalafatić

Povezane objave

Hrvatsko iseljeništvo na koljenima

HF

Nakon Gojka Šuška, stiže novi spas za Hrvatsku iz Kanade

HF

Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

HF

Taj novi vrli desni blok

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više