Hrvatski Fokus
Vanjska politika

U mnogim državama Kremlj ima partnere

Uzalud Moskva pokušava razbiti Europsku uniju

 
 
Kako pokušava Moskva steći utjecaj u našoj regiji? – na to su pitanje tražili odgovor predavači pozvani na konferenciju Political Capitala koji su mišljenja kako Rusi u temeljima žele potkopati stabilnost Europske unije. Sudionici su uspjeli dati jednostavne odgovore na komplicirana pitanja. Nije bilo šanse za zanimljivu raspravu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/05/media.novinky.cz_262_472620-top_foto1-w1vsq.jpg
Miroslav Mareš
 
Iz Rusije s mržnjom – taj je naslov nosila konferencija Political Capitala predavači na kojoj su tražili odgovor na pitanje kako želi Kremlj steći utjecaj u našoj regiji. Oni smatraju kako strategija Putina u širem smislu nije ništa drugo no potkopavanje stabilnosti naše regije i bilateralnih odnosa s Ukrajinom. U interesu postizanja cilja podupiru prave mutikaše u našoj regiji i dalje podgrijavaju separatističke, revizionističke i ultranacionalističke sentimente. Tako, što je više spornih pitanja među državama, što se više uvreda reaktivira duž granica, to je bolje za Kremlj jer time može iskorištavati slabosti srednjeistočnoeuropske regije. Nije se govorilo o tomu pokušavaju li osim Moskve i neke druge sile utjecati na javno mnijenje u tim zemljama. Eventualno upravo ga okrenuti protiv Rusije. Iako su se na dnevnomu redu našle kompleksne teme koje pokrivaju brojna područja svjetske politike, nije bilo ni traga razlikama u mišljenjima, sudionici su bili suglasni u skoro svim detaljima. Bilo bi korisno za priredbu da su pozvani i predavači s kojima se mogla voditi rasprava. Puno ih je
 
Tko su te mutikaše koje prema predavačima Rusija podupire?
 
• Iako se poljska politika uglavnom drži na distanci od Rusije, Kremlj i tu ima svoga partnera. Prema mišljenju Lukasza Wenerskog, stručnjaka Institute for Public Affairs, u Poljskoj se Rusi mogu oslanjati na pokret Mateusza Piskorskog, stranku ekstremne desnice naziva Samoobrana. političar je 2007. godine osnovao Europski centar za geopolitičke analize koji od tog vremena služi kao posrednik Kremlja.
 
Miroslav Mareš, profesor Sveučilišta Masaryk iz Brna rekao je kako u Češkoj ekstremne stranke konstantno uvjeravaju Moskvu da joj daju neograničenu potporu. Takve su stranke Neposredna demokracija, Nacionalna demokracija i Radnička stranka društvene pravednosti. U zadnje vrijeme niču i proruski paravojni pokreti. Na primjer, članovi organizacije Čehoslovački rezervisti utemeljene prije dvije godine odbijaju sudjelovanje u redovima NATO-a u bilo kojoj vojnoj intervenciji protiv Rusije ili neke druge slavenske zemlje. Tada je osnovana i Nacionalna garda: oni su formirani na tragu migrantske krize s ciljem obrane zemlje od izbjeglica.
 
U Slovačkoj je situacija drukčija: tamo je stranka ekstremne desnice Narodna stranka naša Slovačka postala pokretačkom snagom proruskoga političkog panslavizma. Njihov vođa, Marian Kotleba podnio je peticiju parlamentu da parlament zatraži izlazak Slovačke iz Europske unije i NATO-a. Prema Grigoriju Meseznikovu, predsjedniku Institute for Public Affairs, međutim, i tu su prisutne i proruske paravojne organizacije, kakva je i Kysuce akcijska grupa otpora koja javno slijedi učenja Tisa i podupire holokaust. Ali takvi su i Slovački ročnici, članovima koje organizacije je ruski specnaz osigurao i sveobuhvatnu vojnu obuku.
 
Austrija također ne zaostaje: prema istraživanjima Austrijskog dokumentacijskog centra otpora Bernhard Weidinger mišljenja je kako je kod njih najpopularnija oporbena stranka, Austrijska slobodarska stranka jedini politički akter koji je sa strankom Vladimira Putina, Jedinstvenom Rusijom sklopio službeni ugovor o suradnji.
 
Nismo važni sami po sebi
 
Zašto je Mađarska važna Moskvi? – Među ostalima i na to je pitanje tražio odgovor András Rácz, profesor na Filozofskom fakultetu Katoličkog sveučilišta Pázmány Péter, koji je obratio pozornost na informacijski rat koji se vodi protiv naše zemlje. Stručnjak je mišljenja kako kao ni mi, tako ni druge zemlje regije nisu same po sebi važne Rusiji, nego iz razloga što smo članice NATO-a i EU-a. Tako smo za njih više sredstvo negoli partneri, a s obzirom da u našoj zemlji javnost uglavnom nije proruski raspoložena, radije se fokusiraju na elitu kako bi doprli do naših domaćih strateških sektora.
 
Rácz je mišljenja kako je proruski stav prisutan i u provladinim mađarskim medijima te tako iz javnih medija često puta nedostaje kritika prema Rusiji, a u drugim prilikama nekritično se preuzimaju vijesti s kanala Russia Today i agencije Sputnjik. Međutim, još su važniji slučajevi kada je Mađarska postala metom ruskog informacijskog ratovanja. Stručnjak je mišljenja kako su se u proteklom razdoblju dogodila čak četiri takva slučaja. Jedan je vijest o Mađarima koji se bore u tzv. Legiji sv. Stjepana (čiji su se članovi navodno borili u Donjecku), ali vezano uz ukrajinsku krizu objavljena je i fotografija koju je objavio manje poznati portal uz vijest da mi u Rusiju isporučujemo tenkove. Prošle godine je ruska državna televizija u jednoj svojoj emisiji revoluciju 1956. nazvala prvom „obojenom revolucijom“ i dale je naslutiti kako su iza revolucije stajale zapadne sile, to jest Sjedinjene Države. Rácz je mišljenja kako je u tom slučaju Mađarska prije bila sredstvo negoli meta jer je ta rečenica bila upućena ruskom gledateljstvu. Ali zato je vijest o navodnom korupcijskom slučaju Viktora Orbána upućena nama: 2. veljače (to jest na dan Putinova posjeta Budimpešti) ruski portal The Insider pisao je o tomu kako ruski predsjednik može imati kompromitirajući video o Viktoru Orbánu.
 
Ruski trolovi su aktivni
 
Rusija ima i druga sredstva kako bi vodila informacijsko ratovanje. Aivar Jaeski, zamjenik direktora NATO Stratcoma kao primjer je naveo katastrofu leta 17 Malaysia Airlinesa: tu su Rusi prvo širili vijest da su ustvari Ukrajinci oborili malezijski zrakoplov, a kasnije su puštene i teorije zavjere da se iza tragedije skrivaju Amerikanci. Prema Jaeskom, tu su vijest Rusi proširili kako bi prikrili rusku ulogu u ukrajinskomu konfliktu i kako bi izazvali zbrku u glavama onih koji prate događaje.   
 
Stručnjak je mišljenja kako Rusija vodi informacijski rat i protiv Zapada. Tu je uhodana metoda da se suprotnu stranu proglašava nacistom, ali i ruska diplomacija i državni medijski kanali učinkoviti su na tom području. A društvene mreže su idealno tlo za trolove: među njima su i tzv. konspiracijski trolovi koji ubacivanjem različitih teorija zavjera mijenjaju tok diskusije. Zamjenik direktora NATO Stratcoma je ipak optimističan: prije nekoliko godina Putin je još vjerovao da je Zapad podijeljen i da će mu biti lako steći utjecaj. Do danas je međutim postalo jasno kako je Zapad ostao jedinstven i kako se je upravo Rusija našla u teškoj situaciji zbog gospodarskih sankcija uvedenih protiv nje – uvjeren je stručnjak.
 

Ronald Majláth, Magyar Nemzet

Povezane objave

Masonske veze Vladimira Vladimiroviča Putina

hrvatski-fokus

EU isparava jer Srbija pokreće novu migrantsku rutu

hrvatski-fokus

Prskali bakterije na stanovnike San Francisca

HF

Još jedan diplomatski poraz na bojnom polju

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više