Hrvatski Fokus

Francuska nezainteresirana za stabilizaciju ratom uništene Libije

 
 
Matteo Salvini, ultradesničarski zamjenik talijanskog premijera, nazvao je francuskog predsjednika Macrona “međunarodnom sramotom” u utorak 16. listopada 2019. jer je francuska policija dvojicu migranata prevezla preko granice i izbacila ih na talijanskoj strani granice.Napetosti među susjednima rastu nakon što je Rim optužio Pariz za licemjerje zbog nepreuzimanja obveze sudjelovanja u raspodjeli na stotine tisuća migranata koji morskim putem ulaze u Italiju od 2014.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/01/1535547865-salvinimacron.jpg
Talijanski zamjenik premijera Matteo Salvini rekao je da se nada kako Francuzi ne će izabrati stranku predsjednika Emmanuela Macrona na predstojećim izborima za europski parlament u svibnju, produbljujući tenzije između Pariza i Rima. Odnosi Francuske i Italije, inače bliskih saveznika, pogoršali su se otkako su krajnje desna stranka Liga i Pokret pet zvijezda formirali koalicijsku vladu u Italiji prošle godine te su se okomili na Macronovu proeuropsku stranku En Marche (U pokretu). "Macron možda više ne bude naš sugovornik (u budućnosti)", rekao je Salvini u intervjuu za državni radio RAI. "Njegova je podrška ispod 20 posto. Nadam se da će Francuzi uskoro donijeti drugačiju odluku", dodao je referirajući se na nadolazeće europske izbore u svibnju.
 
Nakon toga Francuska je pozvala talijanskog veleposlanika nakon što je drugi zamjenik premijera Luigi Di Maio optužio Pariz za održavanje siromaštva u Africi i poticanje masovnih migracija prema Europi. Onda je Salvini rekao kako je Francuska nezainteresirana za stabilizaciju ratom uništene Libije – polazne točke za krijumčare koji šalju migrante prema Europi u opasnim čamcima i brodovima – zbog toga što se u Libiji sukobljavaju francuski i talijanski energetski interesi. Salvini, čelnik stranke Lige, dodao je kako nije zabrinut oko posljedica neslaganja i kako će utjecati na vladine napore oko spasa nacionalne zrakoplovne kompanije Alitalije. Talijanske novine javljaju kako je francusko-nizozemska zrakoplovna kompanija Air France-KLM u razgovorima s Rimom oko preuzimanja dijela vlasništva. "Postoje i drugi igrači koji su u poziciji da postanu vlasnici dijela Alitalijina kapitala", rekao je Salvini.(v.h.)

Povezane objave

NASA-ina studija: Masovni dobici antarktičke ledene ploče veći od gubitaka

hrvatski-fokus

Jesu li ukrajinske službe zataškavale istinu

HF

Albin Kurti kao uzor državnika s jasnim stajalištem prema Srbiji

hrvatski-fokus

Tusk kriv za pogibiju u Smolensku

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više