Hrvatski Fokus

Nije rat, pa da profesora obrane i zaštite predlažete čak i za premijera!

 
 
Neki sve glasnije predlažu prof. Zvonimira Mršića, bivšeg čelnika Podravke za predsjednika SDP-a, pa čak i za hrvatskog premijera. Vjerovali ili ne ali to bi bio relativno „dobar“ izbor. Čovjek je za takva i slična mjesta, da ne povjeruješ, rođen i školovan! U vrijeme komunizma završio je Vojnu gimnaziju (!), a tamo se nije baš svatko mogao ni upisati. Oni koji su polazili ovu školu, kako su govorili, uglavnom su sanjali da jednog dana budu „srpski oficiri“. To je na tragu i onoga što je svojedobno navodno i sam poručivao: „od vojnika do generala“. Nakon te škole upisao je i završio „općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu“ (1990.) te stekao titulu profesora, a tako se  potpisuje i sve do današnjih dana.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/05/www.njuskalo.hr_image-w920x690_znacke_jna-jugoslavija-vojna-gimnazija-bratstvo-jedinstvo-znacka-slika-65844018.jpg
A o ovom fakultetu nije se mnogo znalo i govorilo, pa je i ovo prigoda se s nekoliko riječi podsjetimo o kakvoj se školi zapravo radilo. Dakle, na tom fakultetu, osim općenarodne obrane i društvene samozaštite, studirao se i marksizam i teorija i praksa samoupravnog socijalizma. Studenti studija  uživali su privilegije kakve su imali samo studenti vojnih znanosti. Većina profesora su bili bivši ili aktivni oficiri Jugoslavenske narodne armije (JNA). Studenti koji su uspješno završili studij općenarodne obrane imali su pravo na potvrdu da su odslužili vojnu obvezu JNA, dok su neki odmah bili promaknuti u rezervne oficire.
 
U knjizi „Junaci Domovinskog rata“ (2007.) Davor Runtić  piše: „Za vrijeme ovog studija svi studenti Obrane i zaštite imali su stanove pri Vojnoj akademiji. U civilnoj odjeći bili su stalno, osim kad su bili na tzv. praksi u vojsci. Svi studenti Obrane i zaštite imali su vrlo luksuzne stanove koji su se sastoji od sobe, čajne kuhinje, kupaonice, a tu je bio i priključak na satelitsku antenu. U sklopu naselja bila je diskoteka i bar. Takve privilegije imali su samo studenti koji su studirali vojne znanosti“.
 
Do 1992. diplomiralo je 1994 profesora obrane i zaštite. Prije nego je po tzv. partijskoj liniji (SDP) došao na čelo Podravke, (gdje je prvo na posao dolazio pješice, zatim biciklom i potom vrlo brzo u „audiju“, gdje je prvih dana doručkovao s radnicima u tvorničkoj menzi, i gdje je vrlo brzo otpustio oko 1500 ljudi!) Mršić je svojedobno bio i zaposlen u ovoj tvrtki, gdje je u službi informiranja imao ovlasti kao „šejk iz Dubaija“. Kad su ga „prokužili“ dobio je“nogu“ te se zaposlio kod Milana Bandića, koji ga je iznimno dobro školovao za političara. Nakon toga vrlo brzo postao je i gradonačelnik Koprivnice (u više mandata), a za njega je glasovala “cijela Koprivnica“ (kao „u Albaniji“).
 
Iza njega je niz poslovnih i inih afera, od prodaje Podravkinog odmarališta, zapošljavanja podobnih, pa do kupovanja „Peveca“ i slično. Jedno kraće vrijeme bio je i zastupnik u Hrvatskom saboru. Kod ovog čovjeka ništa nije slučajno (pok. tast mu je godinama bio „prvi komunista“ u regiji), pa tako ne će biti ni slučajno ako sutra zasjedne u Bernardićevu ili možebitno čak i Plenkovićevu fotelju!
 

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 1991. (UHBDR'91.)

Povezane objave

“Predsjedničke” stranke – nova ponuda na političkom tržištu

HF

TEROR CRVENE MANJINE – S manjinske boljševičke ideologije najlakše je prijeći na manjinsku ideologiju ljudskih prava

HF

Nekima je Milorad vrjedniji od dr. Ćavar!

HF

PRIJE IZBORA – HDZ-ova nova politika za manjine

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više