Hrvatski Fokus
Religija

Čovjek uvijek odlazi s ovoga svijeta prije

Misa zadušnica za prof. dr. don Josipa Čorića

 
 
Misa zadušnica za prof. dr. don Josipa Čorića, u povodu druge obljetnice njegove smrti, proslavljena je u  utorak, 4. srpnja u katedrali sv. Dujma u Splitu. Misno je slavlje predvodio domaći župnik don Tomislav Ćubelić i na njoj su se okupili štovatelji misli i djela toga splitskog svećenika koji je predvodio nedjeljne mise u katedrali svetoga Dujma i na istim propovijedao. Ljudi su voljeli i njega i njegove propovijedi, bio je oštrouman, nemirnoga duha, ali nikad nošen zloćudnim ideologijama, iako je gajio ljubav prema domovini.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/07/arhiv_novosti-ostalo3_ubijeni_svecenici_060226_s3.jpg
Nosio ga je i duh borbe za pravdu i pravičnost. U svojoj uvodnoj propovijedi don Tomislav Ćubelić osvrnuo se na život svećenika koji jeu 74. godini života i pedesetoj svećeništva obnašao više službi u Nadbiskupiji: u župama Medov Dolac, Lokvičići, Makarska, Kaštel Stari i kao sužupnik u splitskoj katedrali. Predavao je na Teologiji u Splitu i dugo godina bio angažiran u aktivnostima Nadbiskupijskog pastoralnog vijeća te u vijećima i uredima za pastoral braka i obitelji čiji je voditelj bio u više mandata i u njima aktivno djelovao sve do svojega umirovljenja. Animirao je i poticao rad predbračnih pouka, bračnih susreta i bračnih vikenda, sudjelovao na brojnim stručnim skupovima iz toga područja u Hrvatskoj i u inozemstvu.
 
– Ovaj život izgleda nepodnošljiv, a onaj drugi nedostižan. Čovjek  istrgnut iz uobičajene šablone razmišljanja, postaje nesiguran. Možda  se čovjek nakon dugotrajne borbe umori i napusti svoj trud. U svakoj tvojoj radosti kao da je bol već unaprijed zametnuta. Postoji cilj – Krist i u njega nisi sumnjao, ali put do cilja je onaj na kojem oklijevamo, kazao je župnik don Ćubelić, te naglasio kako nas je strah prihvatiti  činjenicu da je veza sa zemljom pogrješka, a priznanje toga  rascjepa je već korak čovjeka prema spasenju. „Svi smo uznemireni raspodjelom patnje u svijetu i svaki od nas misli da pati nepravedno. Sve što je u Kristu i zapisano ne može se više zagubiti to je nada i realnost iznikla iz Kristova uskrsnuća. No isto vrijedi da se u vječnosti ne da ništa ispraviti, a to je čovjeku opomena i podsjetnik. S razlogom vjerujemo da tvoj život nije bio uzaludan. Biološko-medicinska kombinacija (ne podcjenjujemo pokušava i donekle uspijeva pomoći) je pred smrću nemoćna. Kristov stav pred životom je prirodan i originalan, jer Krist iz smrti prelazi u život i ima božansku snagu da djeluje umirujuće na čovjeka koji mu vjeruje. Čovjek uvijek odlazi prije nego što je završio svoj zadatak“, rekao je don Ćubelić te citirao iz knjige „Čovjek i smrt“ – Edgara Morena: "Put  koji vodi u smrt treba da nas uvede dublje u život, kao što put koji vodi u život treba da nas dublje uvede u smrt…." Završavajući svoju propovijed o don Josipu Čoriću koji je ostavio svoj trajni pečat u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji je kazao: „Čovjek uvijek odlazi s ovoga svijeta prije nego što je završio svoj zadatak. Tvoj život i zdravstveni status koji je sigurno najvrjednija  naravna  kategorija na ovome svijetu rijetko kada su bili na približno usklađenom valu, odnosno uvijek su živjeli u raskoraku“.
 

Ivica Luetić

Povezane objave

O nevaljanosti izbora pape Pavla IV.

HF

Valja nama preko rijeke prijeći

HF

Spirala nadahnuća i asocijacija o pomazaniku

HF

O moji ljudi, izađite iz Bergoglijevog Babilona!

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više