Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Maček: Tito naredio likvidacije u Sloveniji

Nelogično je da je Tito naredio: "Likvidiraj sve osim malo tih dječaka"

 
 
Iz knjige Milomira Marića Deca komunizma, (NIRO Mladost, drugo izdanje, Beograd, 1987.) Iz intervjua s Ivanom Mačekom Matijom pod naslovom „Iz Moskve je stigao 'borsalino'“ (Tito, o.a), str. 102.).
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/08/pogledi_delo_foto-20120702.4.jpg
Ivan Maček Matija
 
"Posljednju ratnu godinu bili ste načelnik OZN-e za Sloveniju. Tu su vođene završne operacije i tu su se skupljali svi mogući neprijatelji koji su, glavom bez obzira, bježali prema Zapadu. Priča se da su čitave njihove divizije strijeljane u Sloveniji krajem rata", pita Milomir Marić.
Ivan Maček Matija odgovara: "Znam da su strijeljane ustaše, nešto četnika i nedićevaca, ali to nisu bile čitave divizije, to znam. Ne mogu reći ni da je to bilo masovno. Znam samo da nije strijeljan nitko mlađi od sedamnaest godina, makar bio kriv. To je bila direktiva (o.a. naredba) Tita i dobro se sjećam da mi ju je sam naredio".
 
Iz ovoga kratkoga odgovora doznajemo sve.
Prvo: Likvidacija je bilo, najviše „ustaša“ i nešto (malo, o.a.) četnika i nedićevaca“. Odavno je poznato kako su likvidacije u Sloveniji bile masovne, likvidirane su desetine tisuća zarobljenih vojnika, civila, žena, čak i trudnica i djece, samo na pravcu preko Celja.
 
Drugo: Ivan Maček Matija svjedoči da je Tito ne samo za njih znao, štoviše, naredio ih. Posredno doduše, tipično oznaški, kominternovski, smrdljivo, kurvanjski, da se opere… Tito je uostalom tada bio pokojnik. Naredio mu da ne likvidira „mlađe od sedamnaest godina, makar bili krivi“, bez ikakve dvojbe u okviru glavne naredbe o masovnim likvidacijama. Potpuno je nelogično, štoviše blesavo, da bi naredio samo nekakav izuzetak. Čak da je i tako bi: „likvidiraj sve osim malo tih dječaka“.
 
Treće: Bez sumnje su takve  naredbe, ili je bila samo jedna, ista, dobili i zapovjednici armija koje su sudjelovale u završnim operacijama poslije rata u Sloveniji. Petar Drapšin, zapovjednik IV. armije, koja je „punila“ Kočevski rog. Drapšin se ubrzo ubio (savjest?, tko zna?). Kosta Nađ zapovjednik III. armije, „slavne“ po likvidacijama u okolici Maribora (Tezno, tenkovski rovovi…), Koča Popović i drugi. Istinu je nemoguće sakriti, a vrijedi i ona: „Ako laže koza, ne laže rog“.
 

Mato Dretvić Filakov

Povezane objave

Pupovče, gdje je grob dr. Ivana Šretera?

HF

“Smrdljivi korupcionaš” i “crni vrag”

HF

Vesna Pusić je univerzalni plagijator!

HF

Drug Braco i drugarica Dokumentarna

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više