Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Poslijeizborna narodna njemačka fronta

Kršćanskoga sve manje i manje

 
 
Tko će nakon izbora vladati Njemačkom? Narodna „fronta“ u bojama daleke Jamajke čija je samo zastava šarena, a inače je sjajna i slavna po crnim atletičarima i atletičarkama na kratke staze – Afrojamajkancima. „Crni“ je „duo pakunug“ CDU/CSU, s nijansama crne. „Žuti“ su liberali, zeleni su zelenke – i eto „fronte“. Ali nije samo to – „crveni“, fol SPD će se povući u oporbu, na pričuvni položaj za buduće vladanje, kako AfD ne bi bila najjača oporbena stranka u Bundestagu. Lukavo, lukavo, nema što. Sva ta „šarena“ njemačka priča može zavarati samo daltoniste opranoga mozga, zašivenih usta, licemjere… Dobro, doduše, plaćenih. A to „kršćanski“ pa „socijaldemokratski“, „duopak“, ajme majko moja. Ne znaš što je manje. Ipak to – „kršćansko“ sve se više smanjuje. Odavno. Uskoro ga ne će biti. Hoće li se vratiti „runo“ ili ništavilo, nevažno. Nu tako ide i put putuje, pa što ću tome ja – s Balkana, kojega su davni, pametni, Nijemci odavno „locirali“ kao niži ološ.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/09/39484923_303.jpg
Glavna značajka protekle predizborne kampanje bio je i još jest sad postizborno medijski totalitarizam. Nekako mi se činilo kako u Njemačkoj, a i po Euniji, ali i šire, izlazi, moj uvid je isključivo iz vladajućeg virtualnoga medijskog totalitarizma – samo jedna „pravda“ (istina). Što bi se reklo nema čak ni „drugog programa“; samo Prvi. Tek nakon izbora stidljivo se probija zračak pluralizma, „demokracije“, čega li već, pa je tako F.A.Z. objavio komentar o AfD-u pod naslovom „Razbijač tabua“, a ima i, opet stidljivih, komentara kako 1.300.000  njegovih glasača nisu baš svi rasisti i neonacisti.
 
Ne zanima me ustvari AfD, pa ni njegova sudbina, vidim kako su mu već „fraknuli“ jednu od osnivačica Frauke Petry, ali tako se to radi. Budućnost AfD-a nije bajna, rascrvotočit će ga. Zanimaju me „narodno-frontovske“ njemačke stranke. Recimo njihovo različito stajalište prema Rusiji i Americi. Njemački „jamajkanci“ svi su za – Rusiju, da se mi ne lažemo, isto je i s Lijevima, SDP-om i AfD-om. Samo neki glasno, a neki malo tiše to pokazuju. Neke stranke bi odmah priznale Krim ruskim, neke malo kasnije. I nije Krim bitan, osim Rusiji, ostat će ruski, al' prevažna je Ukrajina – „ostatak“ Ukrajine. Njezina me sudbina zanima, naime hoće li Njemačka, stranke i partije, crne, crvene, žute i zelene po treći puta u sto godina pustiti Ukrajinu „niz vodu“ i koliko će to ukrajinskih života koštati?
 
Što se pak tog „Balkana“ tiče Njemačku će prvenstveno on zanimati kao tržište, kao prostor za prodaju njemačkih proizvoda, otvaranje lidlova i kauflandova… Na tom tragu slaže se i nova carinska unija (Albanija, Makedonija, Crna Gora, Kosovo, Srbija, BiH) „na foru“ pripreme za pristupanje Euniji. Nego postoji li koji značajniji industrijski pogon kojega je njemački kapital izgradio na nekoj hrvatskoj „livadi“. Ne mogu se sjetiti niti jednoga, nema čak ni banke, Volksbank je prije nekoliko godina prodan Rusima (Sberbank). Predstoji slaganje ove četveročlane koalicije, nu to će ići malo teže, posebno zbog izrazito suprotstavljenih interesa CSU-a s jedne i FDP-a i Zelenih s druge, a problema bi moglo biti i između FDP-a i Zelenih. Malo desniji CSU se ipak nalazi u najtežoj situaciji. Tko zna, možda se na koncu sastavi i nova stara koalicija sa SDP-om, uostalom Angela Merkel će ga i pozvati na razgovor, suradnju. Kako bilo njemačka stranačka scena više nikad ne će biti ista. I ovdje, kao uostalom i drugdje tradicionalne političke stranke su u dubokoj krizi, a ponegdje su čak i nestale.
 

Mato Dretvić Filakov

Povezane objave

Glavni tajnik NATO-a priznao da je Savez u Ratu s Rusijom u Ukrajini od 2014.

hrvatski-fokus

Žalosno je u što se Njemačka pretvorila, kao i cijela Europska unija

hrvatski-fokus

Nakon eliminacije Hamasa Pojas Gaze mogao bi doživjeti razdoblje kaosa prije nego što se uspostavi novi poredak

hrvatski-fokus

Ne će nam Rusi govoriti što trebamo raditi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više