Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Ne će nam Rusi govoriti što trebamo raditi

Kupite li naše borbene avione, ulazite u brak s nama na dugi rok

 
 
Švedski ministar obrane Peter Hultqvist boravio je u Zagrebu samo deset dana prije predaje ponude Hrvatskoj za nabavku 12 borbenih aviona. U razgovoru za Jutarnji list otkriva zašto bi se hrvatska vlada trebala odlučiti za švedski Gripen umjesto ponuda iz Grčke, Izraela, Južne Koreje, ili Sjedinjenih američkih država.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/10/14-svyle-196891544f3662426f9.jpg
• Zašto Švedska ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka?
– Vidimo da profesionalna organizacija ne ispunjava svoje ciljeve. Treba nam više vojnika u vojsci i sada imamo strategiju u kojoj kombiniramo profesionalce s ročnicima. Ovo nam omogućuje da imamo više kompletnih jedinica i odluka o obaveznom služenju vojnog roka unaprijedit će nam i olakšati vojnu organizaciju.
 
• Postoji li ruska prijetnja Gotlandu?
– Na Gotlandu smo investirali u vojne snage. Ondje gradimo kompaniju koja proizvodi strojeve. Sljedeće godine uložit ćemo u protuzračnu obranu otoka. Odlučili smo da ćemo na Gotlandu postaviti nove pukovnije i taj mali otok ima veoma važnu vojnu i stratešku poziciju u Baltičkom moru. Nikad ne razgovaramo o prijetnjama, nego o realnostima, poput one da je Rusija aneksirala Krim, da još ratuju u Ukrajini i da su izvršili pritisak na baltičke zemlje. To je stvarnost koje trebamo biti svjesni. Rusija također unapređuje svoje vojne snage i o tome trebamo misliti. Zbog novog sigurnosnog okruženja u našoj regiji nadogradili smo našu strategiju nacionalne obrane. Povećali smo i izdavanja za obranu za 24,7 posto od 2014. do 2020. godine.
 
• Rusija je rekla da bi ulazak Švedske u NATO bio prijetnja njegovoj nacionalnoj sigurnosti. Kako komentirate tu izjavu? Kako Švedska gleda na planove zajedničke obrane u sklopu EU-a?
– Ne ćemo se pridružiti NATO-u kao članica. Zadovoljni smo partnerstvom i vojnim programom s drugim zemljama. Nije na Rusima da nam kažu što trebamo raditi. Mi smo suverena zemlja. Što se tiče zajedničkih planova obrane unutar EU, slažemo se s donesenim odlukama u Uniji i stojimo iza odluka koje su donesene.
 

Dean Žugčić, Jutarnji list

Povezani članci

Benjamin Mouton: Požar je bio nemoguć!

HF

Zajedno ćemo opet uspjeti

HF

Angela ruši europski kršćanski identitet

HF

Srbija se poziva na međunarodno pravo!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...