Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

SLUČAJ AGROKOR – Muljaže i nelogičnosti

Puno pitanja, malo odgovora

 
 
Izvanredni upravitelj koncerna Agrokor, Ante Ramljak, priopćio je na konferenciji za tisak, u ponedjeljak, 9. listopada 2017. godine, kako je dug Agrokora za 14,5 milijardi kuna veći od vrijednosti kapitala cijeloga koncerna, te da je, uz pomoć čak četiriju stranih revizorskih vodećih tvrtki, koje su za taj posao itekako dobro plaćene od strane hrvatske države Republike Hrvatske, ustanovljeno kako je bilo jako puno raznih malverzacija u poslovanju kompanije, te da za veliki dio novca koji je ušao u Agrokor nije poznato kako je utrošen. Rečeno je također da se u Agrokoru godinama lažno prikazivala dobit, a zapravo je Agrokor poslovao sa velikim gubicima.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/10/58cb9ea4-b82c-4614-a25b-1f740a0a0a66-todoric-sberbank-konzum-preview.jpg
Razmišljajući onako laički, samo na temelju zdravoga razuma i logike, postavljam pitanje zašto je bilo potrebno da to izvješće utvrđuju strane revizorske tvrtke i da se plaćaju deseci milijuna kuna i kako to da mi u našoj državi nemamo relevantnih stručnjaka koji bi taj posao obavili. Drugo, nije baš jasno odnosi li se to izvješće samo na Agrokor u Hrvatskoj ili i na tvrtke njegova sustava u susjednim državama?Zaključilo bi se, prema rečenom na konferenciji za tisak, da se izvješće odnosi na cijeli Agrokor. Ako je tako, pitam kako je to bilo moguće, kad te države ne priznaju hrvatski Lex Agrokor i najvjerojatnije nisu sudjelovale sa svojom dokumentacijom o tome predmetu?
 
Dalje je pitanje kako su te države, Srbija, BiH i Slovenija, riješile pitanje isplate svojih proizvođača i dostavljača za mrežu Agrokora u svojim državama. Sumnjam da oni tamo nisu imali problema i da je kod njih Agrokor poslovao u skladu sa zakonskim propisima tih zemalja i da su se poslovi odvijali pozitivno, pa oni nisu imali razloga za brigu oko djelatnika Agrokora. Prije bih rekla da je i njima hrvatska država djelomično isplatila dugovanja iz sredstava kredita u visini 480 milijuna eura, koji je ostvarila i garantirala hrvatska država, jer je rečeno da je Agrokor insolventan, odnosno nesposoban za otplaćivanje, i da mu više nitko ne bi dao kredit. Ujedno, da je tako i njima isplaćeno od našeg kredita, govori činjenica da se kod nas stalno priča kako treba spašavati radna mjesta od oko 60.000 djelatnika, iako Agrokor u Hrvatskoj zapošljava njih oko 30.000.
 
Dalje je pitanje zašto se, prema revizorskom izvješću, lažno prikazivala uvećana dobit iako je prema dobiti trebalo plaćati i porez državi? Naime, također je poznato, kako sam pročitala u medijima, da strani trgovački lanci u Hrvatskoj ne plaćaju porez našoj državi, ako ne ostvaruju dobit u odnosu na troškove poslovanja. Stoga oni stalno prikazuju u godišnjim izvješćima bar male gubitke kako ne bi plaćali državi porez. Sumnjam da je tako s porezom i u njihovim matičnim državama. Naravno, takvo plaćanje poreza odnosilo bi se i na Agrokor, jer je valjda isti zakon za sve. No, gle čuda! Agrokor iskazuje dobit koje nema, pa ja vjerujem da je to činio zato kako bi svojim brojnim menadžerima mogao isplaćivati izdašne bonuse, odnosno velike nagrade za "uspješno" poslovanje, a za porez naša "bogata" država može pričekati. Ujedno, to je Agrokoru bilo važno kako bi zavaravao domaće i strane kreditore i uzimao nove kredite, po mome mišljenju da bi bar pola od toga zamračivao, a djelatnicima su tako i tako svakako minimalne plaće, kao i proizvođačima što manje naknade na koje oni, bar u Hrvatskoj, mogu čekati u beskraj.
 
Strane lance u bespravnoj državi Hrvatskoj također nitko ne kontrolira, a oni, valjda iz humanitarnih razloga, posluju u Hrvatskoj iako nikako doći do ostvarene dobiti kako bi plaćali porez. Iz tih razloga, po našoj eliti, nema smisla njima tako "humanima" inzistirati još i na porezu za državu. Jeftinije je staviti u džep onima od kojih ovisi kontrola. Sad, kad je sav kriminal u Agrokoru došao na vidjelo, i to mislim zahvaleći nekim smicalicama još većih vanjskih i domaćih kriminalaca, jer bi oni htjeli razgrabiti bud zašto hrvatsku imovinu skoncentriranu u Agrokoru, država se tobože brine za radna mjesta i preuzima, bez objektivnog pravnog temelja, privatnu tvrtku Agrokor.
 
Puštaju spinove kako će rasprodati luksuznu Agrokorovu imovinu i osobnu Todorićeve obitelji, pa najavljuju koliko će dobiti za helikopter, jahtu, dvorce i slično, što se ljudima čini jako zgodno i pravedno. No, ne govore kako se u današnje, nazovi demokratsko, vrijeme nešto privatno može oduzimati na boljševički način? Ja se pitam, a nadam se i mnogi drugi razumni i civilizirani ljudi, zar, bez obzira na naš osobni pravedni gnjev, ne bi trebao prvo sud donijeti odluku da je netko kriv i kako treba biti kažnjen i vratiti opljačkanu imovinu, a što se odnosi na sve koji su u tome sudjelovali?
 
Ali budući da je najveći dio opljačkane imovine, vrlo vjerojatno, skriven na tajnim računima mnogih koji sačinjavaju zločinačku organizaciju, to što bi se dobilo nikako ne može pokriti ni manji dio dugova Agrokora, niti milijarde kuna državnih subvencija ulupanih u cijeli Agrokor i u tobože profitabilne investicije u državama "bratskog regiona", a koju imovinu će oni, prema već viđenom scenariju, nacionalizirati u okviru svojih interesa. Ipak, enormne dugove stranim bankama, pa i onima koje posluju u Hrvatskoj, netko će svakako trebati otplatiti. Izvanredna uprava Agrokora, na čelu sa Antom Ramljakom, koji se zapleo "ko pile u kučinu", pa ne zna ni što govori, kaže da će kreditori morati ići na nagodbu i otpisivanje većega dijela dugova, te da te dugove nipošto neće plaćati porezni obveznici. To izjavljuje i tobože brižni predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministrica gospodarstva Martina Dalić, pa, nažalost, i predsjednica države.
 
Stvarno, upitajmo se zašto bi strani vjerovnici otpisivali svoje kredite kada su vjerovali da hrvatska država kontrolira izvješća svojih poslovnih subjekata i da su istiniti od državnih institucija potvrđeni dokumenti klijenata koji traže kredite? Znači, oni imaju sve uvjete da mogu tužiti svoje dužnike, ali i državu koja ih nije kontrolirala i koja je izdavala lažne potvrde. To će najvjerojatnije učiniti pred međunarodnim sudovima, pred kojima neće biti domaćih presuda prema političkoj podobnosti i prema raznim ucjenama. Po svemu i do sad viđenom u međunarodnim parnicama, država Republika Hrvatska će debelo platiti, sa kamatama, sve dugove kao i sudske troškove, ali to neće osjetiti takozvana politička elita, nego će to odvesti u propast hrvatski narod i sve poštene građane Republike Hrvatske.
 
Zatim, najgore, što je izvjesno da će se dogoditi i što se već događa, jest da nitko razuman od imućnijih Hrvata izvan domovine, a ni drugi strani investitori neće ništa ulagati u takvu bespravnu državu u kojoj kriminalna mafija ima glavnu riječ u rušilačkom upravljanju jednom državom. Živi bili pa vidjeli!
 

Dr. Ružica Ćavar

Povezane objave

Što kad Josip Perković progovori?

HF

Povjerenstvu: Umjesto arhiva otvarajte stratišta!

HF

Zašto Hrvatska odaje počast krvnicima, kao i žrtvama?

hrvatski-fokus

Tim, Tom i Doc na Zapadu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više