Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Preprekove knjige na Sajmu knjiga

Književni klub trenutačno radi na devetoj zbirci pjesama svojih članova

 
 
Književni klub HKUPD „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada proljetos je nastupio na Salonu knjiga u Novom Sadu (kao jedina hrvatska nakladnička kuća u Republici Srbiji), a sada i na 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. Od preko pedeset knjiga članova Društva u izdanju drugih kuća i samoga Društva, na štandu Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine sve vrijeme trajanja Sajma bilo je izloženo petnaestak knjiga.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/11/sedam-dana-u-beogradu-19-25.-oktobar-2017.-dub.jpg
Kao kruna ove aktivnosti, članovi Književnog kluba su na Sajmu u Beogradu 28. listopada u Sali „Borislav Pekić“, s početkom u 11.00 sati, govorili o svojim knjigama, sa naglaskom na pet koje su tiskane ove godine. Izlaganje je je bilo propraćeno odabranim slajdovima Ivana Dermanova.
 
Uvodnu riječ dao je Krešimir Tkalac, predsjednik HKUPD-a „Stanislav Preprek“, koji je govorio o Stanislavu Prepreku kao velikanu u kulturi Hrvata na ovim prostorima, o Društvu i njegovim aktivnostima, te na koncu o Književnom klubu, koji je svojim radom i rezultatima rada stožer Društva. O izdavaštvu i daljnim  planovima Književnog kluba HKUPD-a „Stanislav Preprek“ govorila je dr Dragana V. Todoreskov, književna kritičarka, nosilac projekata, naglasivši značaj trajnog očuvanja pisane hrvatske riječi na ovom prostoru i doprinosu njegovoj multikulturalnosti. Ona je rekla da Književni klub trenutačno radi na devetoj zbirci pjesama svojih članova u kojima od nedavno gostuje i troje afirmiranih autora iz pojedinih dijelova Republike Hrvatske. U ovogodišnjoj zbirci Preprekovo proljeće to su pjesnici Cvelferije. Sve zbirke nose naslov Preprekovo proljeće uz godinu nastanka, a promocija zbirki, na dan rođenja Stanislava Prepreka (16. travnja), uz bogat program, prerasla je u tradicionalnu kulturnu manifestaciju Hrvata u Novom Sadu na pokrajinskoj razini.
 
Naglasila je da je Književni klub prošle godine raspisao natječaj za neobjavljenu kratku priču na standardnom hrvatskom jeziku čiji je odziv bio dobar i izrodio je zbirku kratkih priča Preprekova jesen 2016., dok je odziv ove godine bio neočekivano veliki, te da je zbirka Preprekova jesen 2017. ponos Drštva po svojoj kvaliteti i obimnosti, kao i da promocija ovih zbirki, na dan osnutka Društva (10. listopada), opet uz bogat program, već prerasta u novu kulturnu manifestaciju Hrvata u Novom Sadu na pokrajinskoj razini. Zatim je dr. Dragana V. Todoreskov istakla da je Književni klub ove godine pokrenunuo i Ediciju „Preprekovi pjesnici“, jer je u Klubu aktivno dvadesetak pjesnika, od kojih mnogi, pored skupnih zbirki Preprekovo proljeće na hrvatskom jeziku, imaju i vlastite zbirke izdane u drugim izdavačkim kućama, gdje je većina na ekavici. Edicija ima zadatak objaviti zbirke odabranih pjesama ovih autora na maternjem jeziku i već ove godine tiskane su tri takve zbirke: Refleksija nutrine Ljerke Radović, Gdje je moj dom Branke Dačević i Pjesme koje treba spaliti Branimira Miroslava Tomlekina.
 
„Ovogodišnje izdanje zbirke pjesama članova Društva, zbirke kratkih priča dobijenih natječajem i tri zbirke pjesama iz Edicije „Preprekovi pjesnici“ želimo vam ovdje predstaviti,“ – zaključila je svoje uvodno izlaganje dr Dragana V. Todoreskov.
 
O zbirci pjesama Prepekovo proljeće 2016. govorio je njezin recezent, preč. Marko Kljajić, o zbirci kratkih priča Preprekova jesen 2017. njezin recezent mr Pavel Domonji, o zbirci pjesama Ljerke Radović govorile su dr Dragana V Todoreskov i sama autorica, koja je pročitala i jednu svoju pjesmu iz te zbirke, a o zbirci pjesama Branke Dačević, koja nije bila nazočna,, govorila je također dr Dragana V. Todoreskov. O zbirci pjesama Branimira Miroslava Tomlekina govorio je mr Pavel Domonji. Prezentaciju ovogodišnjih izdanja Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“ zaključila je dr Dragana V. Todoreskov govoreći pjesmu Branimira Miroslava Tomlekina Boje ravnice moje.
 
Posebnu čast činila nam je nazočnošt veleposlanika Republike Hrvatske u Republici Srbiji gospodina Gordana Bakote i opunomoćenog ministra Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji gospodina Ivana Sabolića, s kojima su članovi Društva „Stanislav Preprek“ na koncu oficijelnog dijela stupili u prijatan razgovor. Molimo Vas da posjetite našu internetsku stranicu www.stanislavpreprek.org
 

Branimir Miroslav Cakić, voditelj Književnog kluba HKUPD Stanislav Preprek

Povezane objave

Prestanite nas lagati

HF

Hrvati protjerani i obespravljeni

HF

Smiješna anketa DSHV-a

HF

Vidim

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više