Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Hrvatska duša Srijema živi u Srijemcima ma gdje bili

U Zagrebu predstavljena knjiga o Srijemu

 

U prostorijama Kulturnog Centra Dubrava, koji je u sastavu SC Dubrava Zagreb održana je promocija knjige Zvonimira Pažina “Hrvatska duša Srijema”. U organizaciji Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Banata i Bačke u Zagrebu, ovo je nova knjiga u Biblioteci Srijemski Hrvat. Zvonimir Pažin, inače rođen u Slankamenu, živi i radi u Zagrebu, već je autor jedne knjige o rodnom Slankamenu.

“Hrvatska duša Srijema” je knjiga s dušom, jer piše o mjestima i ljudima koji su stradali u Srijemu. Pokazuje ljubav prema zavičaju te da vlastito nasleđe treba sačuvati za budućnost”, kazao je Ivo Martinović, predsjednik Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Banata i Bačke.

 Mato Jurić, donedavni dugogodšnji predsjednik Zajednice Srijemaca i glavni urednik “Biblioteke Srijemski Hrvat” kazao je kako se ova  promocija knjige pripremala godinu dana, te naglasio kako će ova udurga i dalje obljavljivati djela srijemskih autora o Srijemu.

Autor Zvonimir Pažin zahvalio se svima koji su pomogli da ova knjiga bude objavljena, posebna zahvala donatorima. Knjiga je to na 328 stranica koja opisuje većinu mjesta diljem Srijema, ali i ljude koji su stradali od Drugog svjetskog rata do ovog srijemskog progonstva u Domovinskom ratu. Autor je koristio činjenice i argumente a u njizi je i popis stradalnika koji su u Srijemu ubijeni devedesetih  godina. Zvonimir Pažin je neplanirano recitirao svoj monolog o Srijemu.Ondje kazuje da dio Srijema iz njegovog srca i duše nitko iščupat ne može, iako su Srijemci raseljeni diljem svijeta. Srijem je njihov duhovni zavičaj.

 Zlatko Žužić, urednik knjige, inače i urednik “Biblioteke Srijemski Hrvat”, kazao je kako je u ovoj knjizi napisana povijest istočnog Srijema, ali i stradanja Srijemaca. Naglasio je da autor otvara mnoga pitanja o Srijemu, ali isključivo argumentima i činjenicama, bez emocija i nostalgije. U knjizi se osjeća dah Srijema, naglasio je Žužić. Dodajući kako je Srijem bio i ostao naš dom, zavičaj i domovina.

 Možemo, kao i  autor, citirt riječi Eduarda Španovića, Generalnog vikara Srijemske buskupije, te negdašnjeg župnika u Slankamenu. On je zapisao kako “Najveći dio Slankamena živi u vama i vašoj djeci, raspršeni diljem Domovine i svijeta”. Želja mi je i molitva da Slankamen nastavi živjeti u vašim srcima, obiteljima i novim domovima…

Boris Ćavar

Povezane objave

Naš hambar u Hrtkovcima

HF

Natječaj HKUPD Stanislav Preprek

HF

Petar Kuntić – šampion zbunjevine

hrvatski-fokus

Kako je lijepo živjeti u Hrtkovcima od kada imamo ministra…

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više