Hrvatski Fokus

Amerikanci predvodnici u proizvodnji nafte, a to i nas može veseliti

 
 
Sjedinjene Države sljedeće će godine dodatno povećati proizvodnju nafte. Prema prognozama ministra energetike do sredine 2018. godine dnevno će proizvoditi više od 10 milijuna barela nafte, što je razina Saudijske Arabije, a ujedno i najbolji američki pokazatelj od 1970. godine. Ako ostanu sadašnje cijene, a ostane na snazi i sporazum zemalja OPEC-a o smanjenju proizvodnje, eksploatacija nafte u Americi do kraja sljedeće godine mogla bi preteći ne samo Saudijsku Arabiju nego čak i aktualnu predvodnicu, Rusiju.
Sve to zanimljivo je i za Mađarsku jer temeljem toga analitičari očekuju da će se cijena nafte 2018. godine kretati na razini višoj od ranijih 50, no ispod 60 dolara, u prosjeku oko 55 dolara po barelu. Ta cjenovna razina može biti povoljna za mađarske vozače utoliko što u tom slučaju neće porasti trošarina ugrađena u cijene goriva. (U smislu prošlogodišnje izmjene zakona o trošarinama, Ako bi tromjesečna prosječna cijena Brenta u jednom kvartalu pala ispod 50 dolara, trošarina benzina povećala bi se za neto 5, a dizela za neto 10 forinti po litri.)
 
Trenutno SAD dnevno proizvodi u prosjeku 9,2 milijuna barela crnoga zlata, te je tako iza Rusije s proizvodnjom od 10,5 milijuna barela i Saudijske Arabije s proizvodnjom nešto iznad 10 milijuna barela treći u redu. Dogodine američko ministarstvo očekuje rast od 8,7 posto, a prema analitičarima SAD do kraja sljedeće godine može doći do 10,4-10,7 milijuna barela dnevno. U odnosu na prethodni mjesec već i u studenom ove godine proizvedeno je za 360 tisuća barela više, a razlog tomu je što se protekom sezone uragana u Meksičkom zaljevu ponovno radi punom parom.
 
Glavni pokretač rasta sljedeće godine je povećanje eksploatacije nafte iz škriljevca u količini od 0,7-1 milijun barela dnevno. Međutim, eksploatacija nafte iz škriljevca je zasada prilično skupa; ta se prepreka, pak, može preskočiti daljnjom tehnološkom revolucijom i/ili povećanjem cijene nafte. Washington je stoga u pat-poziciji; prema njenim izračunima, ukoliko rast proizvodnje dostigne razinu veću od 8%, time riskira pad cijene nafte tipa Brent i WTI. Nije slučajno što OPEC faktorom nesigurnosti broj jedan na naftnom tržištu smatra kretanja u američkoj proizvodnji nafte iz škriljevca. Glavni tajnik naftnog kartela Muhammad Barkindo mišljenja je da je rast eksploatacije usporen, polja koja se trenutno eksploatiraju se prazne, te je njihova obrada sve manje učinkovita. Ne boji se renesanse škriljevca ni saudijski ministar energetike, a njegovu ocjenu podupire i činjenica da je na razini od 40-46 dolara ranije rastući trend zastao. Međutim, ako bi sporazum OPEC-a i izvoznika izvan kartela cijenu nafte po barelu digao na razinu iznad 60 dolara, to bi ponovno moglo pospješiti rad na poljima škriljevca. Istina, ni tom cjenovnom razinom ne treba očekivati ogroman skok, s obzirom da troškovi proizvodnje jednog barela nafte iz škriljevca iznose 30-45 dolara. Toga su svjesne i članice OPEC-a, te će proizvodnju smanjivati sve dok cijena nafte ne postigne razinu na kojoj bi povećanje eksploatacije škriljevca zaprijetilo njihovim pozicijama. Istodobno, istina je i da će povećanje proizvodnje ponovno dovesti do pada cijena, što opet samo neće biti pogodno za one koji se uzdaju u naftu iz škriljevca.
 
Istodobno, približno 2,5 postotni godišnji rast potrošnje na svjetskoj razini također ublažava posljedice povećanja američke proizvodnje. Valja napomenuti kako SAD troši dnevno 19,2 milijuna barela. To znači da je manjak 10 milijuna barela dnevno, što pokriva iz uvoza. Ta brojka je veća no što je bila 2003. godine kada je uz cijenu od 33 dolara po barelu SAD uvozio 8 milijuna barela nafte dnevno.
 

Gábor Stier, Magyar Nemzet

Povezane objave

Protuizraelski transparenti čest su prizor u Istanbulu

hrvatski-fokus

Sukob Danske i Rusije

HF

Kako utra(m)piti Trumpa?

HF

Ruski politički sustav za inozemstvo

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više