Hrvatski Fokus
Kultura

Niz uspješnih slikarskih ciklusa Mladena Žunjića

Novi ciklus nosi sve odlike njegovog specifičnog rukopisa, gestualnost, kombiniranje raznovrsne kolorističke povezanosti

 
 
Zagrebački slikar Mladen Žunjić očiti je primjer umjetnika koji je ponajprije kontinuirano aktivan u realizaciji opsežne likovne produkcije, u tretiranju mnogobrojnih inspirativnih, doista nadahnjujućih trenutaka koji i dovode do nastanka slikarskog djela, u ovom slučaju nižu se ciklusi u ulju i akrilu, većinom u velikom formatu.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/02/4f33393d1ac88808c92417638d10c9f8.jpg
U svakom od ciklusa Žunjić usmjeruje svoju pozornost prema specifičnom elementu, uzroku nastanka kreacije, od oblika u kojima su dominantni ovali, preko turbulentnih gibanja fragmenata, igri lepršave i raskošne boje, vitrajima, s time da  doista svaki ciklus (bez obzira na vrijeme i redoslijed nastanka) snažno ističe svoju iznimnu prepoznatljivu karakteristiku. Pa i u najnovijoj produkciji u kombinaciji ulja i akrila na platnu, naravno, na velikom formata (stranice su od 100 do 150 cm), Žunjić je ovoga u prvi plan postavio intrigantnu temu zemljovida (možemo i novi ciklus nazvati svojevrsnim atlasom zemlje i neba), koji se lijepo opažaju iz svemira u kome prednjače rijekama presijecani prostori obilja i prazne zone neživljenja do zanimljivog prikaza okruglih gradova (pomalo me podsjećaju na davno iščezlu Atlantidu) do (još) neobjašnjivih zbivanja, događanja u dalekom svemiru i u onom prostoru kojeg nazivamo nebo.
 
Sve te zemaljske i svemirske situacije Žunjić je izveo snažnim kolorističkim potezima, koristeći vješto i odmjereno gotovo cijelu paletu, naglašavajući osobito ritam i brzinu gibanja. Istodobno atlas slikarskih zemljovida neba i zemlje Mladena Žunjića, možemo i doživjeti i kao avers i revers življenja, lice i naličje života jer u prostoru između neba i zemlje živi čovjek., to je prostor sagledavanja raznolikosti obličja zemlje ali i neba, kada umorni od tla na kojem stojimo dižemo pogled prema spasonosnom nebu.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/02/mladen-zunjic-duboko-zeleno-akril-na-platnu-60-x-80-cm.jpg
Kao što znamo zemljovidi zemlje i mora promjenljivi su jer ništa nije trajno, sve je podložno mijeni i slikar jednostavno želi sačuvati sjećanje na jedan pogled prema tlu, visoko ispod neba i pogled s tla prema nebu, misleći kako je možda baš to, onaj čarobni trenutak koji svakako valja zapamtiti. Novi ciklus Mladena Žunjiće nosi sve odlike njegovog specifičnog rukopisa, slobodnu gestualnost, kombiniranje raznovrsne kolorističke povezanosti u nastanku osobne simbolike i znakovlja, umjetničku radoznalost u istraživanju, hrabrost suočavanja s mnoštvom tema i motiva.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Metamorfoza svijeta Mladena Žunjića

HF

Premijera predstave “Škrtac” J. B. P. Molièrea

hrvatski-fokus

Iz jedrenjaka je sve krenulo

HF

Stipan Tadić izlaže u Petrinji

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...