Hrvatski Fokus
Kultura

Vijeće za ruski jezik u Kremlju

Putin: Važnost ruskoga jezika bio je i ostao najvažniji zadatak za našu zemlju

 
 
U Kremlju 5. studenoga 2019. godine održana je sjednica Vijeća za ruski jezik pri uredu predsjednika Rusije Vladimira Putina. Pretresena su pitanja realizacije Saveznoga zakona “O državnome jeziku Ruske Federacije”, potpori i popularizacije ruskoga jezika i književnosti u inozemstvu. Vijeće za ruski jezik stvoreno je 2014. godine u cilju usavršavanja državne politike u području razvoja, zaštite i potpore ruskoga jezika. Drugoga kolovoza 2019. godine utvrđen je novi sastav Vijeća. Osim poznatih ruskih filologa i jezikoslovaca u njegov sastav su ušli povjesničari ruske književnosti, voditelji književnih muzeja, književnici i izdavači. U Rusiji postoje dva jezičnih zakona: "O jezicima naroda Ruske Federacije" koji je prihvaćen 25. listopada 1991. godine i zakon "O državnom jeziku Ruske Federacije" – 1. lipnja 2005. godine.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/11/9qLoJawKWvHInWMADVAkIa8QRFSo8Ah9.jpg
U svojem referatu na sjednici V. Putin između ostaloga rekao: "Važnost ruskoga jezika bio je i ostao najvažniji zadatak za našu zemlju, za Rusiju gdje on služi kao temelj duhovno-povijesnoga zajedništva desetaka osebujnih kultura i naroda. On u velikoj mjeri osigurava suverenitet, jedinstvo i identitet ruske nacije". Putin je posebno istaknuo da je Rusija kao država snosi ogromnu odgovornost za stanje, očuvanje, razvoj i širenje ruskoga jezika u domovini i iseljeništvu. Na sjednici Putin je zatražio na da se pripremi jedinstveni skup rječnika i priručnika s normama suvremenoga ruskog jezika kao državnoga jezika Rusije. Propisane norme toga jezika moraju biti obvezne za sve državne strukture, kako za organe izvršne, sudske i zakonodavne vlasti, tako i za škole i medije.
 
"U cjelini gledano, zanimanje za jezik, poglavito u svijetu, bit će u porastu onoliko koliko bude u porastu naše blagostanje u najširem smislu te riječi. Tada će i zanimanje za jezik biti veliko. Ako ne bude toga, ne će ni jezik biti zanimljiv, štogod mi činili. Ako zemlja bude gospodarski moćna, jaka, privlačna i primamljiva, tada će ljudi učiti ruski jezik, naglasio je Putin u raspravi na sjednici Vijeća.
 

Artur Bagdasarov, HKV

Povezane objave

Najgore

HF

Deklaracija – povijesna prekretnica

HF

Lazurnost je meni u duši

HF

Ljudska bol

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više