Hrvatski Fokus
Hrvatska

Genijalni ili prilagodljivi umovi

Saborski zastupnici sve će podnijeti samo da ostanu u njemu

 
 
Kad god hoću bilo koji svoj napis “začiniti” nekom mudrom misli, tražim po internetu, dok ne nađem nešto prikladno, što naglašava poantu moje priče. Više to ne ću raditi. Zahvaljujući zadnjoj Temi dana na, HRT1 otkrila sam kako u nas postoje “mudraci” s pregršt mudrih i konstruktivnih misli, nastalih u hipu, na licu mjesta, kao odgovor na postavljeno, vrlo važno, složeno i aktualno pitanje. Naime, Ivan Vrdoljak u spomenutoj emisiji na pitanje u smislu što bi trebala raditi Crkva u pogledu politike (Istanbulska konvencija) je odgovorio: “Crkva bi trebala raditi ono što je posao Crkve” i nastavio dalje objašnjavati što je posao politike. Čudim se voditelju da se tim odgovorom zadovoljio. Bilo bi zanimljivo čuti mišljenje gospodina Vrdoljaka što je to posao Crkve. Stručan, sposoban i ugledan voditelj emisije, je valjda procijenio da mu je bolje ne dublje ulaziti u tu temu, jer bi se moglo svašta čuti. Time bi sigurno ozbiljna emisija postala nekakav zabavni show, te bi samu sebe degradirala i diskvalificirala.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/03/man-in-heels-2.jpg
Tijekom prošlog tjedna je bilo niz sličnih izjava pojedinih ministara i vodećih političara, bez obzira na stranačku pripadnost, koji su svojim mudrim mislima i dosjetkama, u vezi Istanbulske konvencije, zabavljali narod. Vrijedni i asertivni novinari su svašta pitali, stručno i konkretno, što pojedinac misli o IK-u, hoće li je podržati, što će biti “ograde” tog dokumenta, hoće li ostati u koaliciji, jesu li promijenili mišljenje, zašto…? Ministar MORH-a upitan hoće li podržati premijera u ratifikaciji IK-a, odgovorio je: “Bio je požar, a sad su poplave…” Čovjek se pogubio ili pak misli da je na jedan uvijen, indirektan, po njemu genijalan način pokušao novinarima reći što su aktualne životne teme.
 
Da ne nabrajam dalje, dovoljno je samo vidjeti što su pred nekoliko godina o Istanbulskoj konvenciji govorile “perjanice” HDZ-a, koje su sad oštro protiv te iste konvencije. Neki od tih glasnih su se ipak primirili. Za to je bila dovoljna “preambula” Konvenciji čime se ograđujemo od rodne ideologije i nečeg sličnog što bi iz Konvencije moglo proizaći, a sad je zamumuljeno i začahureno. Više nisu u pitanju niti silni novci, preko milijardu kuna, koliko će navodno koštati implementiranje Konvencije u život, što su izračunali gospođa Željka Markić i njeni apologetici. Po njima bi taj novac išao osobama sličnim Radi i Sanji.  Taj zaključak  i upozorenje, potvrđuje kako se ipak misli na žene u ovom cijelom slučaju Nasilje nad ženama i borba protiv njega, nekako su bili potisnuti i gotovo nestali u ovoj cijeloj priči, zbog raznih ideologija, “čvrstih” stavova  pojedinaca i interesnih skupina, naročito utemeljitelja (barakaša) pokreta HDZ, koji prijete svojim  neistomišljenicima i nazivaju ih pogrdnim i neprihvatljivim imenima, spočitavajući im da razaraju državotvornu stranku, upropaštavaju državu i dovode do izumiranja Hrvata.
 
Uzalud im trud. Genijalna “Preambula”, koja baš nikog na ništa ne obvezuje i nema pravnih implikacija “prosvijetlila” je neke zadrte umove, koji su preko noći  dijametralno svoje promijenili  mišljenje. U tom “prosvjetljenju” najbolje se pokazuje i očituje  gospodin Josip Đakić, dugovječni saborski zastupnik i šef HVIDRA-e. Možda su samo postali svjesni svoje političke budućnosti, bez ratifikacije Istanbulske konvencije. Možda je bolje biti “ono”, nego biti marginaliziran nestajanjem s političke scene i gubljenjem određene funkcije. Neki se ponekad tako “srednje” i osjećaju, što vješto skrivaju, jer to nije muški. Sad to barem ne će morati skrivati i nitko im se ne će smjeti, zbog toga rugati. Moći će u Sabor dolaziti u ženskoj odjeći, našminkani i u štiklama.
 

Ankica Benček

Povezane objave

Sve je Hrvate trebalo pobiti

HF

Još jedan test hrvatske zrelosti

HF

Dva nova europska istražna naloga stižu iz Njemačke

hrvatski-fokus

ODGOJ NAŠ SVAKIDAŠNJI – Mediokriteti vladaju i nameću nam svoj stil i način

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više