Hrvatski Fokus
Hrvatska

Hrvatska polako postaje orwellovsko društvo

Živimo u svijetu u kome su Istina laž, a Laž istina!

 
 
Ako bi ljudi, i oni koji razmišljaju samo o tome da što više zarade, i oni koji razmišljaju samo o tome kako da „sastave kraj s krajem“ pokušavajući svojoj djeci i svojoj obitelji osigurati minimum egzistencijalnih potreba, samo na tren stali i počeli razmišljati o tomu u kakvom svijetu žive, zaključili bi zasigurno da žive u svijetu u komu je Istina laž, a Laž istina! To bi trebali zaključiti ako su imalo razumni i pošteni prema onome što im činjenice govore o svijetu u kojem žive, koji je oko njih i koji određuje to kako žive. Naravno to nije lako učiniti, prije svega onima kojima je Laž svakodnevna hrana, a istina „smrtonosni otrov“, a nije lako učiniti ni onima koji u naporima da obezbijede golu egzistenciju, nemaju vremena  razmišljati o nečemu drugom, mada im je jasno da oko njih nešto „ne štima“.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/03/Tiffany.jpg
Od biblijskih vremena, kada je lažljiva zmija lažima nagovorila Evu da ubere plod sa zabranjenog stabla, pa sve do današnjih dana Zlo i Dobro, Istina i Laž vode neprekidnu borbu za prevlast u svijetu, za prevlast nad životom i sviješću ljudi. No sukladno poznatoj izreci da – „Sve što je potrebno za trijumf  Zla i Laži je da Dobri i Istinoljubivi ne čine Ništa!“, današnji svijet, pa i ova naša Hrvatska je sazdana tako i ide k tomu da svi oni kojima je preče Imati puno, od Biti čovjekom po mjeri Božjeg nauka, su oni koji pomoću lukavstva, političke i ekonomske moći, pokušavaju i veoma uspješno provode Orwellova predviđanja iz njegovog romana Nineteen Eighty-Four (1984.), iz kojega su pojmovi novogovor i Veliki brat, postali sinonimi društava koja prihvataju i propagiraju ideologiju superdržave, u kojoj Veliki brat; Ministarstvo istine i Ministarstvo ljubavi, pretvaraju i nameću Laž kao „Istinu“, a istinu proglašavaju za laž i provokaciju !
 
Prije nego što činjenicama budem ukazao na to kako Hrvatska polako i neprimjetno postaje orwellovsko društvo, valja iznijeti i neke očite primjere orwellizacije svijeta oko nas, i čiji utjecaj nažalost ne možemo izbjeći, a naša politika i ne želi da izbjegne taj utjecaj, već ga dapače svesrdno prihvata, najčešće ne u onim dijelovima u kojima bi to  bilo korisno za Hrvatsku, već više i češće u dijelovima gdje je to pogubno za Hrvatsku. No da krenem od svijeta koji nas okružuje, i čije „Istine“ i „Stečevine“ naša politika nekritički prihvata i poput Orwellova Ministarstva istine, nameće hrvatskom narodu Laž kao „Istinu“.
 
Pa da krenemo s nekoliko primjera iz toga svijeta koji bi tobože trebao biti primjerom za nas:
– Umjesto Orwellovog Ministarstva Istine, u svijetu postoje razne institucije poput Instituta Tavistock za strateška istraživanja, sa zadatkom osmišljavanja laži pretvorene u „Istine“ za potrebe opravdavanja miješanja u poslove pojedinih zemalja u kojima umjesto Orwellovog Velikog brata, multilateralne korporacije imaju gospodarskih interesa.
– Upad u zemlje u koje ih nitko nije zvao, i izazivanje ratnih razaranja u njima, sa masovnim civilnim žrtvama, pri čemu se za ubijanje nevinih civila, djece i žena umjesto istine da se radi o zločinu koristi „novogovorni“ termin 'kolateralne žrtve' !
– Istina da svaki nepozvani i ničim izazvani upad u neku zemlju izaziva kaos i razaranje, naziva se danas „uvođenjem“ demokracije u te zemlje.
 
– Laž da neke zemlje ugrožavaju svjetski mir jer posjeduju sredstva masovnog razaranja, pretvara se u „Istinu“ radi napada na te zemlje.
– Istina da Istok nikada u povijesti, a naročito ne u novijoj, nije ugrožavao Zapad, se pretvara u Laž o ugroženosti Zapada od Istoka.
– Laž o potrebi stvaranja vojnih saveza radi zaštite od ugroze sa Istoka, pretvara se u „Istinu“ o potrebi stvaranje vojnih saveza uperenih protiv Istoka.
– Istina o tome da nema niti jednog ratnog sukoba nakon Drugoga svjetskog rata, u koji nije umiješan Zapad, opravdava se sa Laži da se vrši uvođenje demokracije i mira.
 
– Istina da su neoliberalizam i globalizacija uzrok sve većeg jaza između bogatih i siromašnih u svijetu, zamjenjuje se sa Laži da su globalizacija i neoliberalizam neumitna sudbina svijeta!
– Istinu da je jedina prava svrha Crkve da bude u službi obrane obrane obespravljenih, potlačenih i iskorištavanih u svijetu, današnji „Veliki brati“ zamjenjuju sa Laži da Crkva ne smije da se miješa u svjetovne stvari?!
Moglo bi se tako nabrajati u nedogled, koliko ima izvrtanja istine u korist laži, činjenica objava laži kao „Istine“, no i ovih nekoliko jasnih primjera dobro ilustriraju o čemu se zapravo radi. A sada pokažimo što se u Hrvatskoj događa po pitanju konverzije Istine u Laž, i Laži u „Istinu“.
 
– U hrvatskoj politici je postalo uobičajeno i čak pomodarski, izgovoriti laž i tvrditi da je to „Istina“, u većini slučajeva kada se neke namjere ili potezi Vlade izvrgavaju kritici. Najsvježiji primjeri tih laži su izjave ministrice Blaženke Divjak da se 80 posto roditelja slaže sa jokićevskim CKR-om, i Premijera da u Istanbulskoj konvenciji nema rodne ideologije. A istina je da 99 posto roditelja nema pojma o čemu se radi u prijedlogu CKR-a, a jasna je i notorna istina da je obveza uvođenje rodne ideologije u državna zakonodavstva osnovna namjera Istanbulske konvencije, prikrivena sa tobožnjom namjerom zaštite žena i obitelji od nasilja !
 
– U nas je postalo uobičajeno istinu da netko naprosto po funkciji neke stvari MORA znati, pretvoriti u laž da npr. Zdravko Marić nije imao pojma što Ivica Todorić radi u Agrokoru, da Martina Dalić nije znala što joj muž Niko Dalić u Ini radi u korist MOL-a, da nije znala koga i „zašto“ je Ante Ramljak angažirao za savjetnike u restruktuiranju Agrokora, ili da hrvatska Vlada ne zna da se u Hrvatskoj održavaju „četnički“ derneci, i da se usred našega Zagreba održava proslava u čast vojske Srbije.
– Naša politička „elita“ istinu smatra da je moralno, pa čak i zakonski nedopustivo da se 'ruke' u Saboru bezočno „kupuju“, pretvara u laž da je to suštinski demokratski postupak.
– Premijer Plenković javno istinu da se Istanbulskom konvencijom uvodi u nas rodna odeologija, pretvara u laž da u njoj toga nema?!
Premijer Plenković takođe pretvara istinu u laž, da se usvajanje Istanbulske konvencije u Saboru, uz neku tzv. interpretativnu izjavu, ne će obvezati Hrvatsku da ju provodi i po pitanjima uvođenja rodne ideologije u obrazovnom sustavu !
 
– Istinu da je Hrvatska članstvom u EU-u praktično izgubila suverenitet po svim bitnim pitanjima za hrvatsko društvo, naša politička „elita“ javno pretvara u laž da Hrvatska nije izgubila ništa od svoga suvereniteta?! A to što Hrvatska nema monetarni suverenitet, nema gospodarski suverenitet glede toga da može trgovati s bilo kojom zemljom i stvarati gospodarske odnose s bilo kojom zemljom (npr. zabranjen je izvoz mandarina u Rusiju, i ugovaranje 'južnog toka' za ruski plin), naša olitička „elita“ objašnjava s laži da je to u interesu Hrvatske.
– Istinu da hrvatske vlade sluganski izvršavaju svaki zahtjev iz Bruxellesa, izvrće se u laž da Hrvatska ima 'utjecaja' na bruxelleske odluke.
– Istinu da su hrvatski građani protiv pljačkaške privatizacije, kriminogenih „investitora“, i investicija povezanih sa korupcijom, naša politička „elita“ pretvara u laž da su hrvatski građani negativno raspoloženi prema bilo kojim investitorima i investicijama.
– Istinu da „riba uvijek smrdi od glave…“, te da smo kao društvo, gospodarstvo i država u teškoćama radi tih „smrdljivih glava“, naša politika i njeni poltroni pretvaraju u laž da je naš narod lijen, neinventivan i nesklon poduzetništvu. Mada je nepobitna istina da naši ljudi kada rade izvan Hrvatske jedni su od najpoželjnijih zaposlenika.
 
– Laž da je reforma obrazovnog sustava najvažnija i najpreča reforma koju trebamo provesti da bi ojačali gospodarstvo, smanjili nezaposlenost i spriječili odljev stanovništva u inozemstvo, politika i oni koji od nje žive, proglašavaju „Istinom“, da bi prikrili istinu da su naša rak-rana sustav državne uprave, pravosudni sustav, zakonodavni sustav, sustav nesankcioniranja korupcije i proračunske pljačke, te vanjskopolitički sustav. Obrazovni sustav je važan, ali bez reformiranja gore navedenih sustava, on sam po sebi ne će pridonijeti boljitku ni u kojem dijelu društva.
 
Premijer je u hrvatski javni diskurs uveo laž da je populizam nešto loše, i da je izjašnjavanje prema vlastitoj savjesti neprihvatljivo za njega. Istina je pak da je populizam izražavanje mišljenja ili htijenja većine, a izjašnjavanje prema vlastitoj savjesti jedna od osnovnih zasada kršćanske kulture, i moralnosti općenito.
– Istina je da ova Vlada nije kriva za sve što nas je snašlo, ali je kriva što lažima prikriva prave uzroke zbog kojih smo u ovoj situaciji. Laže se o notornoj istini, da tobože privatizacijske pljačke nije bilo, laže se da smo suverena država, a nismo, laže se o tome da je Za dom spremni!, nešto loše, a da je uzvikivanje usred Sabora Smrt fašizmu, sloboda narodu!, nešto dobro.
 
Nabrajanje svih laži Vlade i njezinih institucija, državne uprave, istražnih, policijskih i sudbenih tijela, moglo bi se nastaviti u nedogled, pa je za kraj potrebno reći samo toliko da živimo u zemlji prepune lažima, u kojoj je jedina prava Istina da se za državu, za njene građane, te za njihovu dobrobit NE BRINE NITKO! Jer svatko tko se dokopa neke državne funkcije brine samo o tome da, kako Ljubo Ćesić Rojs reče, što više „jami za sebe“, a narodu što ostane u „kontejnerima za smeće“! No što god mislili prodavači „magle“ i oni koji svjesno i namjerno pretvaraju laži u istine, a istine u laž, sukladno narodnoj izreci da „svačija svijeća jednom dogori“, ni oni, a to su uglavnom oni koji ne znajući živjeti od poštenog posla, žive od politike, ne će moće dovijeka skrivati istinu svojim lažima. Pa će kad tad zlo koje su nanijeli svojim lažima morati „platiti“ onima kojima su lagali. Za Hrvatsku bi bilo dobro da taj dan nastupi što prije, dok još nije uništeno sve za što se borilo u Domovinskom ratu!
 

Laslo Torma, dipl. ing. el. teh., Zagreb

Povezane objave

Ljubljana priječi slobodno kretanje osoba

HF

​Jugo-nastavnici ne posustaju

HF

“Više od struje” u Dubrovniku je i Alkemija vatre

hrvatski-fokus

SRBIJA – Ograničena prava manjinskih zajednica

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više