Hrvatski Fokus
Znanost

Pravosuđe prestalo biti zatvorena cjelina

Kakva je europska budućnost hrvatskog kaznenog pravosuđa?

 
 
U organizaciji Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u četvrtak 24. svibnja održan je okrugli stol na temu Europska budućnost hrvatskog kaznenog pravosuđa. Kako je u uvodnom govoru istaknuo predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju nastupile su mnoge teškoće u pravosuđu koje je iznimno važno za gospodarski i društveni razvoj, a nove probleme i izazove donosi i razvoj tehnologije.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/05/Photo-EIK.JPG
Elizabeta Ivičević-Karas
 
Predsjednik Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava HAZU-a akademik Jakša Barbić kazao je da je pravosuđe predstalo biti zatvorena nacionalna cjelina nakon ulaska Hrvatske u Vijeće Europe i kasnije Europsku uniju kada se hrvatsko pravosuđe počelo europeizirati, a hrvatskim građanima omogućeno da se obraćaju Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu i Sudu Europske unije u Luksemburgu. Akademik Barbić je istaknuo važnost sudske prakse kao izvora prava, što jednako vrijedi i za anglosaksonsko i za kontinentalno pravo. „Pravo se uvijek doživljava kroz njegovu primjenu. Zakon može biti dobro napisan, ali se loše provoditi, dok dobar sudac zna kako će i loš zakon dobro primijeniti“, rekao je akademik Barbić.
 
O europeizaciji hrvatskog kaznenog procesnog prava govorila je prof. dr. sc. Elizabeta Ivičević-Karas s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja je kazala da jačanje procesnih jamstava dovodi do učinkovitijeg kaznenog postupka. O utjecaju odluka europskih sudova na odluke hrvatskih sudova u kaznenim predmetima govorio je sudac Vrhovnog suda doc. dr. sc. Marin Mrčela, a o utjecaju europske pravne stečevine na hrvatsko materijalno kazneno pravo doc. dr. sc. Igor Vuletić s Pravnog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.
 

Marijan Lipovac

Povezani članci

Za odgoj ruku i odgoj mozga

HF

Hrvati koji su mijenjali svijet

HF

Ptičja gripa “pokosila” peradarske farme

HF

Kroatološki ogledi Tihomila Maštrovića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...