Hrvatski Fokus

Klijentelistima Grbinu, Ostojiću, Obersnelu i Jovanoviću je jedino do vlasti

 
 
Treći puta je pokušan partijski puč. Zašto je skupina rigidnih boljševika pokušala ugroziti Davora Bernardića uoči parlamenatrnih izbora, dakle u najnezgodnjem momentu i nakon svih mogućih autogolova koje je premijer Andrej Plenković zabio sebi i svojoj stranci? Da bi se odgovorilo na to pitanje moramo znati nešto i o mentalitetu komunista.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/07/revolution_small.jpg
Idealna je parabola priča iz prakse psihijatra, tj. neurologa Olivera Sachsa o američkom mornaru Jimmyju koji je nakon moždanog udara uzrokovanog alkoholom izgubio pamćenje za sve što se dogodilo nakon 1945. i što se trenutno događa. Sjedokosi čovjek tako je osuđen na život vječnoga mladića koji nakon pobjede u Drugom svjetskom ratu može birati hoće li studirati strojarstvo ili elektrotehniku ili se aktivirati u mornarici. U stvarnosti on je ostao obični mornar i propio se.
 
Postoje dobri i humani pobjednici i zli poraženi, svijet je pred tobom i pod tvojim nogama, nebo je mlado i plavo, Goli otok je morao biti, kao i Bleiburg, atomska bomba se morala baciti, Staljin je zlo i zastranjenje i mi smo se u ime humanizma s njim raskrstili, tj. easkolili (a što je bilo do 1948.?). Znamo tko je financirao Hitlera i izvozio strateške sirovine u Japan? Mislite li da je Peđa Grbin toliko naivan da ne zna kakva je bila socijalistička ekonomija, koliko je kredita Jugoslavija dobila (i bespovratno) sa Zapada, te što je bila JNA? Ne, niti on, niti Ranko Ostojić, niti Jovanović i Oberšnel nisu naivni i poremećeni kao mornar Jimmy! Niti im je do uljepšavanja vlastite prošlosti, niti one svojih predaka, njima je jednostavno do vlasti; pobjeda SDP-a u kojoj bi oni bili "igrači" drugoga reda im ne odgovara. Navikli su na klijentelizam!
 
Kao jedan naš (neću otkriti čelnik ili čelnica) koji je saslušao potencijalnog ulagača i na  njegove argumente o benefitu zajednice odgovorio(la): "a gdje sam tu ja!" Goli egoizam, kao i kod Živog zida. A nakon tih izbora slijedi dugotrajna nestabilnost, naime MOST će teško prijeći 15 % kao i Živi zid, HDZ će u najboljem slučaju imati 33 %, SDP 27 % i potencijalna Vlada će biti nestabilna kako god se skrpi. HRAST će se namučiti da prođe izborni prag unatoč lavovskoj borbi protiv Istanbulske k. i kurikula. MOST ima dio glasača koji naginje centru, pa čak i lijevome centru, tako da bi koalicija sa HRAST-om bila njima štetna, tj. što bi na ćupriji (HRAST-u) dobili na mostu bi izgubili.
 
Možda im (buntovnicima u Partiji) Bernardić ne odgovara kao sin branitelja i osoba koja ima znanstvene rezultate. Jer oni su u životu bili šampioni pravocrtnoga gibanja po liniji Partije i "netalasanja". Svaka dosadašnja Vlada se samo zaduživala i povećavala administraciju. Rezanje iste bilo bi pogubno po stranku koja to izvede (zbog gubitka glasača), a zrelosti za veliku koaliciju koja će započeti sa neophodnim reformama nema.
 
Ljevica više ne postoji u Europi, selo nestaje, radnička klasa je svedena na radnike u trgovinama, periferije gradova bujaju, mladost odlazi vani ili se živozidira, demografija je u debelom minusu – i sve nekako se šverca kroz zimmer frei, gastarbeitere i možda građevinu. Srednje škole i fakulteti ne stoje baš najbolje, a djeca i roditelji nisu realni i ne gledaju sadašnjost, nekmoli budućnost. Dramatična situacija i u EU-u i u svijetu traži jače mozgove, a čak i Vlada lijevog centra ne može potrajati jer je opća tendencija jačanje tradicionalista koje se pogrješno naziva konzervativcima. O ozbiljnosti stanja svjedoči i izlazak Crkve iz stoljetne defanzive, Rubikon je davno prijeđen! Rim (EU) je u opasnosti. Hanibal ante portas! O procesima seobe naroda svjedoče i nacionalne reprezentacije i klubovi.
 

Teo Trostmann

Povezane objave

Crkva je zadnja crta obrane morala

HF

Riječi broj i brojka nisu istoznačnice

hrvatski-fokus

Fiziognomičko-bihevioristička procjena IQ-a nekih ličnosti iz politike (1)

hrvatski-fokus

Emocije i razum: distanciranje od Predsjednice!?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više