Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Quim Torra protiv španjolskoga kralja

Felipe VI. podržao nasilje na biralištima u Kataloniji

 
 
Predsjednik katalonske vlade Quim Torra najavio je prekidanje odnosa katalonske vlade sa španjolskim kraljem Felipeom VI. kojega optužuje da je podržao nasilje policije na biralištima u listopadu prošle godine kada je u Kataloniji proveden referendum o nezavisnosti.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/07/Felipe-Assad-2.jpg
Kralj Felipe VI. i sirijski predsjednik Bashar al Assad
Torra je ipak morao sudjelovati na otvaranju Mediteranskih igara u Tarragoni gdje nije mogao izbjeći susret s Felipeom VI. „Bit ću nazočan jer se te igre održavaju u Tarragoni, u Kataloniji, te su uglavnom plaćene iz naše zemlje. Bit ćemo ondje jer je to naša kuća. Sudjelovanje kralja ne utječe na naše odluke. Katalonijom upravljaju Katalonci“, izjavio je Torra u Barceloni. Ubuduće niti jedan član katalonske vlade ne će sudjelovati na događanjima koja će organizirati kraljevska kuća, poručio je.

Torra je postao predsjednik katalonske vlade prije mjesec i pol dana te se zalaže za samostalnost Katalonije, pokrajine na sjeveroistoku Španjolske gdje živi 7,5 milijuna ljudi. Optužio je kralja za podržavanje policijskog nasilja na biralištima 1. listopada kada je u toj pokrajini na obali Sredozemnog mora bio organiziran referendum o nezavisnosti. Čekali smo do posljednjeg trenutka no španjolski kralj se nije ispričao, istaknuo je Torra.

Uoči otvaranja Mediteranskig igrara u primorskom gradu Tarragoni više stotina ljudi prosvjedovalo je protiv dolaska kralja iz Madrida. Okupljanja su organizirale organizacije ANC i Ómnium čiji su dužnosnici optuženi za pobunu protiv Španjolske.Torra je rekao da se povlači s mjesta počasnog dopredsjednika Zaklade princeze Girone te neće biti prisutan na dodjeli nagrada te zaklade zakazane za 28. lipnja. Nagrade će biti dodijeljene pod predsjedanjem španjolskog kralja i kraljice. Nakon redovnog sastanka španjolskih ministara, pred novinare u Madridu izašla je glasnogovornica vlade Isabel Celaá. Ne bude li katalonska vlada pozivala španjolskog kralja na događanja to ne će biti problem kraljevske kuće već Katalonije. To će značiti da njena vlada ne predstavlja sve Katalonce, rekla je Celaá. Njena socijalistička vlada došla je na vlast u Španjolskoj prije dva tjedna nakon što je u parlamentu izglasano nepovjerenje konzervativnoj vladi. (http://vijesti.hrt.hr/449141/katalonska-vlada-prekida-odnose-sa-spanjolskim-kraljem)

Povezane objave

“Pospremi krevet”

hrvatski-fokus

Austrijanci predviđaju useljenički val

HF

Ne možete pobijediti nacionalizam

HF

IZBORI U SAD-u – Poštar uvijek zvoni dvaput

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više