Hrvatski Fokus
Uvodnik

Uljanik je briga IDS-a, a ne Hrvatske

Zabranjeno ojkanje u Petrinji, treba zabraniti i trubače iz Guče u Istri

 
 
• Bajaga u Puli i Varaždinu, Hladno pivo u Splitu, ojkanje u Petrinji…  Da ojkanje u Petrinji! Za one koji ne znaju, što je Varaždin na sjeveru Hrvatske, to je Petrinja u središnjem dijelu Hrvatske. Ovaj gradić na Banovini oduvijek je imao kulturni štih. U njemu niti do 1991. nije bilo ojkanja. I sada neki novi Srbi Milorada Pupovca žele od kulturne Petrinje stvoriti palanku u kojoj se ojkače. Misle da kada u Istri harače tzv. Dani srpske kulture i trubači iz Guče, onda se može i po Petrinji revati ojkanje. Srećom ojkanje je zaustavljeno u Petrinji, nadam se da će uskoro biti zaustavljeno i u Istri.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/08/Uljanik_Diesel_Motor_1433928980_big.jpg
• Nema Istra samo ojkanja i trubača iz Guče, u Istri radnici štrajkaju, javljaju mediji. Mediji izvješćuji o pobuni 4500 radnika puljskoga Uljanika. Bune se da nemaju za plaću, a nitko se u Hrvatskoj vladi boji reći istinu da su Uljanikove dionice u vlasništvu tih istih radnika i da je već puno novca poreznih obveznika utučeno u tu vreću bez dna. Lijepo je slušati kako imamo tradiciju brodogradnje, što je istina, ali je i istina da se već godinama nismo snašli u tom poslu i zato su nam propala ili u velikim problemima brodogradilišta u Splitu, Trogiru, Kraljevici, Rijeci, Puli… Izlaz nije u izvlačenju novca iz državne blagajne, kupovanje radničkoga nmira i obećavanje kako će im osigurati dvije do tri plaće, kao što govori ministar gospodarstva Darko Horvat. Ovdje je sve jasno. Konkretno i izravno, za posrtaj Uljanika krivi su sami radnici i uprava koju su izabrali, dok su posredno krivci čelnici IDS-a koji od 1990. sve rade i čine kako bi umanjili značaj hrvatske države, a na državu se pozivaju samo kada od nje žele izmusti kune. Kao što je sada slučaj. A to što govori Rajko Kutlača, sindikalni povjerenik iz "Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije" (dakako u jugo genitivu), i njemu slični upravo potvrđuje tezu da oni koji vladaju Rijekom, Pulom i Istrom, odnosno upravljaju Uljanikom i 3. majem, od hrvatske države žele samo – novac! I ništa više! I zato Vlada nije trebala, neki bi rekli i smjela, dati jamstvo od 96 milijuna eura.
 
• Na ovogodišnju 43. po redu Trka na prstenac u Barbanu iznad Raškog zaljeva stigla je svekolika politička svita. Iako se ne vole, opet su se susreli Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović. Pritom je hrvatska predsjednica bocnula predsjednika Vlade, a i istarske autonomaše, izjavom da »ono što je Pelješki most za Dubrovačko-neretljansku županiju i Hrvatsku na jugu, to je ovdje druga cijev tunela Učka« i dodala: »Ulaganje u prometnu infrastrukturu od strateške je važnosti za daljnji razvoj Istre i cijele Hrvatske i stoga se s rješenjem toga pitanja više ne smije otezati«. To me je podsjetilo na davnu godinu 1993., kada je u Lupoglavu postavljen kamen temeljac za izgradnju željezničkoga tunela kroz Učku, kako bi se Istra i željezničkom prugom povezala s ostatkom Hrvatske. Postavio ga je tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Dan je bio loš. Kišovit, maglovit. Na svečanost nitko nije stigao iz IDS-a. Umjesto u kišni Lupoglav oni su – iz inata, primitivizma i mržnje prema svemu hrvatskome – organizirali dernek u pazinskoj čuvenoj gimnaziji na kojemu nije ni ptičjega mlijeka manjkalo u što smo se uvjerili Dražen Breitenfeld, tadašnji urednik Vjesnika, i ja. Iz gimnazijske zgrade orila se pjesma i veselje. Slavili su – kako su govorili – to što se nisu pojavili na događaju s predsjednikom države, koji je ljutit ubrzo sjeo u zrakoplov o odletio natrag u Zagreb. A to što od onda nije poluotok željezničkom prugom povezan s maticom njima ništa ne znači. A možda čak i znači!?
 
• Kreće predizborna groznica. Udružuju se Udba, Orjuna, antifašisti, ujdijevci, esdesesovci, esdesovci, esdepeovci, "pametni"… Među njima pojavila se u javnosti omražena Dalija Orešković, bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesau kojem je ona sama bila u najvećem sukobu interesa. Najavila je osnivanje političke stranke, što je dokaz da je cijelo vrijeme svoga šefovanja to i radila – pripremala se za političku utakmicu. Kada joj nije uspjelo lažima i manipulacijama bez pokrića oslabiti hrvatsku predsjednicu, sada misli da će dobiti više prostora u medijima i tako završiti započeti posao. To se već događa, Petra Maretić Žonja u Večernjem listu polagano odrađuje svoj posao (https://www.vecernji.hr/premium/i-vlast-i-oporba-su-razocaranje-i-zato-osnivam-novu-stranku-1264623). »Dalija Orešković stekla je simpatije javnosti. Iz jednostavnog razloga, nije je bilo briga tko je iz HDZ-a, a tko iz SDP-a, tko je predsjednica, premijer, a tko na čelu Ustavnog suda. Ako je bilo temelja za to, kažnjavala je i jedne i druge. Upravo u toj dosljednosti i leži njezin politički kapital«, piše Maretić Žonja u pokušaju da Hrvate prevede žedne preko vode.
 
• "Ovo što su radili troje liječnika, Jovanović, Strenja Linić i Petrov gdje su smrt mladoga čovjeka i tragediju obitelji koristili ili za dnevno političko skupljanje bodova ili pokazali krajnje neznanje o medicini gdje su bez dijagnoze davali terapiju. A nije se pričekao nalaz inspekcije ili obdukcijski nalaz, oni su već presude davali i pritom zapravo blatili hrvatske liječnike, medicinske sestre i unosili nemir u hrvatsku javnost. Time je nanesena nesaglediva šteta hrvatskom narodu i zbog toga ću tražiti doživotno oduzimanje liječničke licencije za ovo troje liječnika, a s kolegama iz pravne struke ću se konzultirati ima li prostora za kazneno gonjenje", rekao je Milan Kujundžić, ministar zdravstva (https://direktno.hr/domovina/kujundzic-najavio-tuzbe-protiv-strenje-linic-petrova-i-jovanovica-131273/). Nakon toga nastupila je medijska haranga protiv ministra. Ovdje se ne može nitko amnestirati jer su život izgubile dvije osobe u kratkom vremenskom razdoblju, ali se i ne može provoditi medijski linč i time pomagati neodgovorne političare da šire dodatnu paniku među Hrvatima. Ako su Božo, Željko i Ines zbog ičega trebali malo 'stati na loptu', onda su to morali prije svega zbog iznenadno preminuloga mladića iz Zaprešića. Ali za to treba posjedovati i ponešto morala. O etici kod njih kao liječnika da i ne govorim.
 
• Čitajući članak hrvatske novinarke Hloverke Novak-Srzić na portalu Dnevno.hr zamijetio sam neke zanimljive rečenice i jezične sintagme. Evo nekih: "vladajući 'Istanbulci' također pohodili brojna svetišta", "Thompsonovi progonitelji najvjerniji su Bajagini promotori", "Končarevac Ivan Jakovčić", »'zabranitelji' Ivan Jakovčić i Anka Mrak-Taritaš«. Nije ih zgorega zapamtiti.  
 
• Saznajemo da je "hrvatski film" redatelja Nebojše Slijepčevića 'Srbenka' proglašen najboljim dokumentarcem na 24. Sarajevskom filmskim festivalom, a da je Leon Lučev proglašen najboljim glumcem za ulogu u srbijanskom filmu 'Teret' redatelja Ognjena Glavonića. Malo mi se teško snaći u toj obnovi neke nove Jugoslavije. Posebice nakon izjave Finkinje Hane-Leene Pasanen, ravnateljice festivala dokumentranog filma iz Leipziga, da je Slijepčevićev film 'Srbenka' zaslužio nagradu zbog svog intrigantnog suočavanja s teškim pitanjima iz prošlosti. Koje prošlosti Hana-Leena nije rekla. Samo prošlosti… A ustvari naš Srbin Slijepčević pomoću ovoga filma nastavlja s recikliranjem ubojstva obitelji Zec u kriminalnom obračunu ondašnjih ratnih kriminalaca u kojem je uz roditelje, oca Mihajla (Srbin) i majku Mariju (Hrvatica) ubijena i mala Aleksandra Zec. Iako je svima poznato kako je ovo svirepo ubojstvo kriminalni čin, oni koji nastavljaju sa sotoniziranjem Hrvata, stvaranjem u javnosti kolektivne krivnje te da su Hrvati "genocidni", ne obaziru se na to. Ponavljam, najgore je što se jedno ovakvo svirepo ubojstvo koristi u dnevnopolitičke političke igre protiv većinskoga hrvatskog naroda. A to će se događati sve dotle dok ne budemo imali hrvatske vlasti, poput aktualnih u Poljskoj i Mađarskoj, koje će reći dosta tim i takvim manipulacijama i lažima. Posebno je opasno obrazloženje sadržaja filma koje je u Sarajevu dao autor Nebojša Slijepčević. »Glavna junakinja mog filma, 12-godišnja Nina, ispričala mi je da je sa sedam godina slučajno u razgovoru s mamom shvatila da nije Hrvatica pa ju je pitala: ‘Jel’ sam ja Srbenka?’ Plakala je danima i pokušavala dokazati sebi i svima da to nije točno. Ta me priča užasnula: je li moguće da neko dijete rođeno 2001. u Hrvatskoj plače zato što nije hrvatske nacionalnosti?« Nikada u Hrvatskoj nisam čuo da netko srpske žene naziva "Srbenka", što je dokaz kako Slijepčević manipulira i, poput bešćutnoga Olivera Frljića, zarađuje na tuđoj smrti.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/08/maxresdefault.jpg
Nebojša Slijepčević
 
• U velikosrpskim Novostima srpskog etnobiznismena Milorada Pupovca svakodnevno šire se laži protiv Hrvata i Hrvatske. U te laži pripada i članak pod naslovom »Ratni zločini nad Srbima 1991.-1995.« (https://snv.hr/sto-radimo/zastita-prava/zrtve-rata-i-ratni-zlocini) u kojem se pokušava uvjeriti čitatelje da napadnuti Hrvati, žrtve, uvećavaju svoje poginule, dok agresori Srbi, počinitelji zločina, bivaju zakinuti za istinu. I u takvoj zadanoj temi dolazimo do ovoga pasusa: »Vrlo je indikativno da među zločinima evidentiranim u DORH-ovoj Bazi podataka ratnih zločina, koja sadrži podatke o zločinima, žrtvama, dokazima i počiniteljima, njih 80 posto čine zločini koje su počinili pripadnici srpskih formacija, dok je evidentiranih zločina koje su počinili pripadnici hrvatskih postrojbi tek oko 18 posto. Nadalje, iz usporednih analiza osuđujućih presuda za ratne zločine koje svojim činjeničnim opisima izvršenja kaznenog djela imaju podudarnosti u načinu izvršenja, broju žrtava i drugim usporednim činjenicama, evidentan je nerazmjer u odmjeravanju kazni pripadnicima srpskih i hrvatskih postrojbi«, što bi trebalo značiti kako su agresori Hrvati, a žrtve Srbi. Klasična velikosrpska zamjena teza. Kada iscrpe velikosrpsku lažnu logiku, tada pribjegavaju benignijim izjednačavanjima krivnje „obiju strana“, pa napišu i ovo: »Činjenica je da su u prethodnom ratu u Hrvatskoj (1991.-1995.) pripadnici obiju sukobljenih strana sudjelovali u kršenju pravila međunarodnog ratnog prava zbog čega je zabilježen velik broj počinjenih ratnih zločina i stradalih civila«, što bi opet trebalo značiti da smo jednako krivi. Očito jer smo se branili i obranili.
 
• Nastavlja se blaćenje Katoličke Crkve zbog takozvane pedofilije. Napadi i optužbe su posebno eskalirali od trenutka kada je papa postao argentinski Talijan Jorge Mario Bergoglio. Nema dana da nas agencijske vijesti ne bombardiraju o pedofilstvu svećenika, pa i kardinala otprije 70 i više godina, te se s pravom pitamo kuda to vodi, odnosno koji su to tako dugovječni svjedoci koje je napastovao neki svećenik pred sedam i više desetljeća. Isto se tako treba zapitati tko stoji iza takvih napada? Komu trebaju takvi napadi? Svakako onima koji žive i rade suprotno stavovima Katoličke Crkve, koja je bila i ostala jedina brana nesmiljenoj globalizaciji, miješanju rasa, zabrani vjera i uništavanju obitelji. I zato ni najmanje ne vjerujem nekakvoj protestantskoj poroti u Pennsylvaniji koja je prije nekoliko dana istraživala spolna zlostavljanja u američkoj Katoličkoj Crkvi u zadnjih 70 godina! I zato je opravdano kada Američka biskupska konferencija traži od Svete Stolice da pokrene neovisnu istragu o svim spomenutim zlostavljačima od konca četrdesetih godina XX. stoljeća.
 
• U vrijeme dok Hajduk proživljava najteže dane u bogatoj povijesti prisjetimo se pjesme ili mota orjunaške udruge Naš Hajduk koja već godinama vlada njime: "To što tražim od tebe, nisu čak ni pobjede, samo srce to tvoje hajdučko, svima poznato…" Drugim riječima, svima nam se otvoreno smiju u lice.
 
• Srpski pisac i pjesnik Matija Bećković (Szenta, 29. XI. 1939.) na portalu Iskra objavio je svoju novu pjesmu pod nazivom "Srbija". I ova je pjesma velikosrpska i vrlo, vrlo opasna.
"Srbija"
Od Ave Serbia do Srbe na vrbe
Od Srbe na vrbe pa do šake jada
Od šake jada do Srbe na Srbe
Od Srbe na Srbe pa do na dno Ada
Od Serbien muss sterbien do Plave grobnice
Od Plave grobnice do Vostani Carice
Od Vostani Carice do Sto za jednoga
Od Sto za jednoga i Danka krvavoga
U beznađima ti si se nadala
U bezverjima ti si verovala
I kad Srbi nisu ti si opraštala
I tvoja zemlja je Hristose rađala
Kad bi se iz svojih smrti uspravila
I samoj sebi bi do kolena bila
Nisi mogla živeti izvan istorije
Ali u njoj nije smisao Srbije
 
• Istočna Njemica Angela Merkel posjetila je glavni grad Saske Dresden i naišla na prosvjede. Prosvjednici su od nje tražili da podnese ostavku. Vikali su “Merkel mora otići” i “Gubi se!“. Nakon toga njemačka kancelarka susrela u dvorcu Meseberg sjeverno od Berlina s ruskim predsjednikom Vladimirom Putin i na njemačkom jeziku obećala mu da će ustrajati na prijateljstvu i gospodarskoj i političkoj suradnji s Rusijom bez obzira što o tomu misle u NATO-u i Washingtonu. Nema što, hrabra je Mutti Angela.
 
• U Zapadnoj Europi živi više desetina muslimana iz cijeloga svijeta. U Zapadnoj Europi nalazi se na desetine tisuća izgrađenih muslimanskih bogomolja. Jedan dio doseljenih muslimana školuje se i radi s ostalim narodom, dok drugi dio živi kao i prije dolaska u Europu, ne pohađa školu, ne radi… Nu, i među onima koji se školuju u rade postoje mlade žene koje žive po starim vjerskim običajima, a ne prema običajima i zakonima države primateljice. U Švedskoj je Farah Alhajeh (24) odbila rukovati se s muškarcem koji ju je intervjuirao nakon što je prošla na natječaju za posao prevoditeljice. Nakon toga izgubila je već dobiveni posao. Nu, nije se dala Farah i tužila je švedsku državu i švedski radni sud presudio je u njezinu korist. Time su Šveđani dali za pravo onima koji odbijaju bilo kakav oblik prihvaćanja kulture u državi koja ih je primila, ugostila i dala im posao.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/08/o_RTX6CD8F_1024.jpg
• Ovako izgledaju današnji atletičari nakon utrke. Stoga se postavlja pitanje, komu je potrebno ovo mučenje?
 

Marijan Majstorović

Povezane objave

Ministar financija Zdravko Marić na jahti tajkuna Blaža Pavičića

hrvatski-fokus

U boj, u boj, za narod svoj!

HF

Promjena statuta – kraj ili krah HDZ-a

HF

Ivo Josipović je izgubio kredibilitet!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više