Hrvatski Fokus
Uvodnik

Le Monde o BORG-u – najvećem skandalu Plenkovićeve vlade

Kipar Kuzma Kovačić zna i razumije značenje vlastitoga novca. Za razliku od izdajnika Andreja Plenkovića

  • Pariški Le Monde piše kako je uhićenje Gabrijele Žalac u Hrvatskoj izazvalo žestoku polemiku o nedjelovanju hrvatskog pravosuđa i prisililo Hrvatsku vladu i tužiteljstvo da se s mukom opravdavaju (https://www.lemonde.fr/international/article/2022/01/03/les-debuts-prometteurs-du-parquet-europeen_6107976_3210.html). »Afera Žalac tako je postala prvi simbol promjena koje donosi Europsko javno tužiteljstvo«, zaključuju ove utjecajne francuske novine. Gotovo istovremeno hrvatski Nacional piše da su dobili uvid u dio sadržaja svjedočenja nedavno uhićene bivše tužiteljice iz slučaja Agrokor Mirele Alerić Puklin, iz kojeg proizlazi da ona želi progovoriti o zataškavanju afere BORG i detaljima odbacivanja kaznene prijave protiv bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić i ostalih umiješanih. »Ta afera vodi do vrha Vlade i samog Plenkovića, jer je tajna skupina savjetnika koji su radili na lex Agrokoru, a poslije profitirali kao savjetnici izvanredne uprave Agrokora, oformljena po njegovu nalogu«, piše Nacional (https://www.nacional.hr/ekskluzivno-to-je-to-kako-je-naprasno-prekinuto-saslusanje-mirele-aleric-puklin-u-aferi-borg/), a prenosi Promise (http://promise.hr/le-monde-eu-tuziteljstvo-donosi-promjene-u-hrvatsku-vlada-rh-i-dorh-s-mukom-se-opravdavaju/). Francuski Le Monde piše o prvim rezultatima rada Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), osnovanog lani u lipnju, kojem je na čelu ratoborna rumunjska Mađarica Laura Codruţa Kövesi. Dopisnik Le Monda iz Beča,Jean-Baptiste Chastand, piše da je zatvaranje Gabrijele Žalac »obećavajući početak europskog državnog tužiteljstva«. Nadalje, Nacional piše kako po svemu sudeći, hrvatsko tužiteljstvo zataškava kriminal na najvišoj razini. »Zapisnik sa saslušanja bivše tužiteljice otkriva kako je Uskok ušutkao svjedoka insajdera koji želi progovoriti o zataškavanju afere Borg – najvećeg skandala Plenkovićeve vlade«, piše Nacional. Najvažnije je što cijela afera oko Agrokora i grupe Borg, koja vodi do samog predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, bila zataškana po njegovu nalogu. »Zbog te afere podneseno je više kaznenih prijava, nekoliko ih je podnio sâm Ivica Todorić, ali USKOK je najbrže reagirao na prijavu koju su predale političke stranke Živi zid i Slobodna Hrvatska, izravno optuživši premijera Plenkovića, potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić, ministra financija Zdravka Marića i bivšeg povjerenika u Agrokoru Antu Ramljaka da su namjerno obmanjivali javnost govoreći neistine o stanju u trgovačkom društvu Agrokor d.d. te koristeći svoj položaj omogućili posebnoj skupini fizičkih i pravnih osoba, biranih od Martine Dalić, zaradu na poslovima u Agrokoru nakon 10. travnja 2017. to jest nakon dolaska izvanredne uprave na čelu s Ramljakom«, zaključuje Nacional (https://www.nacional.hr/ekskluzivno-kad-je-mirela-aleric-puklin-rekla-da-ima-saznanja-kako-je-uskok-okoncao-aferu-borg-kresimir-ostrogonac-iz-uskoka-prekinuo-je-saslusanje/). Nastavak slijedi!
  • Oko hrvatskih kovanica eura digla se velika zbrka, buna ili nešto što nema veze sa stvarnošću. Možda Vam je to čudno!? Objasnit ću. Prijepori i prigovori idu u krivom smjeru i iz drugih pobuda. Očita im je namjera skrenuti pozornost s bitnoga. Pođimo redom, samo Plenkovićevo nasilno ukidanje hrvatske kune je znak izdaje. Treba ponoviti onima koji to ne znaju, da bi postojala jedna država, nužno je da ima teritorij, da ima ljude koji žive na tom teritoriju i da ima jezik koji te ljude na hrvatskom teritoriju razlikuje od drugih država. To su osnovne tri stvari, uvjeta. Hrvatska i Hrvati to imaju. Nakon toga važna je povijest, običaji, kulturno naslijeđe, hrvatska baština, pa i hrvatski novac. Kuna je hrvatsko platežno sredstvo koje je uveo predsjednik HDZ-a Franjo Tuđman, a kunu je diktatorskom metodom ukinuo Andrej Plenković, koji je na uzurpatorski način postao čelnik stranke koja je najzaslužnija od obnovu hrvatske državnosti nakon 46 godina. To su činjenice, a sve ostalo su laži u cilju zamagljivanja istine i bitnoga.
  • Vratimo se svađi, zbrci i buni oko izgleda hrvatskih kovanica eura koji bi trebali zamijeniti kunu. Cijeli taj proces – kao i puno toga što se u Hrvatskoj odvija zadnje 22 godine – je pogrješan. Ovdje nije bitno tko će i što će biti na toj kovanici, iako vidimo kako jugonostalgičari i dalje raspredaju zašto se na kovanici nalazi kuna. I mrtva kuna im smeta, poput neuništivoga Žarka Puhovskoga, mrzitelja svega hrvatskoga. Ovdje nije problem niti znanstvenik Nikola Tesla, jedan od najvećih umova u povijesti čovječanstva, jer je, ako smo “građanska država”, a u to se zaklinju oni koju ju ne vole i stalno ruše. Dakle, Tesla je hrvatski građanin po rođenju i uvijek će ostati Hrvat. Politički Hrvat. Bez obzira na vjeru. I da ne duljim, evo odgovora na pitanje gdje je najveći problem? U tomu što na kovanici ne piše “Republika Hrvatska”, nego samo “Hrvatska”. Tu je globalizacijska kvaka. Tu je glavni problem. Jer, za razliku od te najavljene hrvatske kovanice eura, francuska kovanica eura ima natpis na kojem piše: “REPUBLIQUE FRANCAISE”. To je očuvanje identiteta, a ne slijepo i pokorno podlijeganje globalizacijskim eurobirokratima iz Bruxellesa i malo dalje. A o novoj kritici dizajnera Borisa Ljubičića ne treba trošiti riječi. Ovaj narcisoidni neznalica nije toga vrijedan, jer ne razlikuje ni geometrijska tijela kocku i kvadrat. Njemu je hrvatski grb i dalje sastavljen od “kockica”. Gore je samo da ga je pogrdno nazvao – šahovnica! Ima vremena, naučit će. Mlad je. Tek mu je 76 kockastih ljeta.
  • A o hrvatskoj kuni najbolje i najpravilnije govorio je 8. veljače 2022. kipar Kuzma Kovačić na N1 TV (https://hr.n1info.com/vijesti/autor-kovanica-kune-treba-ponistiti-cijeli-natjecaj-za-dizajn-eura/). Na početku je rekao: »Nije baš lijepa slika o svemu. Više od svega me čudi i žalosti odluka da se ukine kuna i da se prihvati euro u ovom času. Sve skupa nisam očekivao ovako« i dodao: »Ne ću se prijaviti na novi natječaj jer ne želim sudjelovati u pokapanju nacionalne valute. To je štetno za hrvatske interese. Valuta je sidro suvereniteta i jedan izraz nacionalnog identiteta. Ne mogu iz moralnih razloga u tomu sudjelovati«. Slavni kipar, koji je jedan od glavnih tvoraca hrvatskoga novca kune početkom devedesetih godina XX. stoljeća, još je dodao: »Mislio sam da će hrvatski novac trajati dugo, dugo, koliko i sama država. ali, kako su nam uvjeti ulaska u EU bili nepoznati, ostali su skriveni, tako i ova odluka o promjeni valute je donesena narodu iza leđa. Ne mogu to ni objasniti ni prihvatiti, vjerujem da je još uvijek moguće na vrijeme, pogotovo ako se događaji budu razvijali negativno,  razmisliti o odustajanju od toga. Nije novac samo ekonomsko pitanje, on je puno više od toga«. Bravo Kuzma! Tako razmišlja čovjek koji zna i razumije značenje vlastitoga novca. Za razliku od izdajnika Andreja Plenkovića.
  • I to smo dočekali, da će i u Istri nakon 31 godinu napokon vladati Hrvati. Autonomaški i jugonostalgičarski IDS gubi i na izborima i u javnosti. Od trojca Ivan Jakovčić – Damir Kajin – Boris Miletić nitko više nije ostao. Istina, sin oficira JNA još uvijek je u sedlu, Župan je Istarske županije, ali ni to ne će dugo potrajati. Naime, ovih dana izbacili su ga drugovi iz stranke kojoj je donedavno bio na čelu i sada mu prijeti da ga smijene i s dužnosti župana.
  • Na australskoj televiziji vrte se državne plaćene reklame na kojima dvije 14-godišnje djevojčice pozivaju na cijepljenje djece. Razgovaraju o tomu treba li pitati roditelje za cijepljenje. Prva kaže: »Mislim, imaš više od 14 godina. Zapravo ne trebaš dobiti njihovu dozvolu. Želiš li ići to učiniti sada – ići na spoj s vax?«. Druga joj odgovara: »Zvuči zabavno«. Nakon toga mobitelom traže najbliže mjesto za cijepljenje. I pronašli su! Tada se vidi kako se djevojčica cijepi. Na lezbijski način, držeći se za ruke, istrče iz klinike i poskakujući govore: »Živi, voli, udari za više slatkih spojeva u svom životu«. Na videu piše: »Profesionalni savjet: ako imate više od 14 godina, možete imati svoju Medicare karticu i pristati na vax’d.« Ovo je, što drugo nego vrlo opasni globalizacijski fašizam ne samo na australski, nego na globalni način.
  • Dubravka Družinec Ricijaš je u emisiji Konvoj na Drugom programu Hrvatskog radija u utorak 8. veljače 2022. podržala najavljenu represiju kanadskih vlasti protiv prosvjednika kamionaša u Ottawi i po cijeloj Kanadi. Sramotno od najstarije zaposlenice na HRT-u iz dinastije Družinec.
  • Njemačka je 2021. naručila 554 milijuna doza cjepiva u različitim tranšama iz ugovora EU-a za nabavu cjepiva protiv korone, što znači da je 83 milijuna Nijemaca – naručeno sedam doza po osobi!
  • Njemački odvjetnik Reiner Füllmich sa suradnicima pokrenuo „javni sud“ na kojem će po pravilima odvjetničke struke iznositi argumente o Covid pandemiji. Na optužnici su: Bill Gates, Christian Drosden, Antony Fauci, Tedros Adhanom Ghebreyesus, Blackrock i Pfizer. U vide od 18 minuta Füllmich je iznio samu bit lažne pandemije i o onima koji su na njoj zaradili a pritom otrovali čovječanstvo (https://www.grand-jury.net/). Na optužnici piše:

Postupak velike porote Narodnog suda za javno mnijenje
Osnaživanje javne savjesti prirodnim zakonom
‘Nepravda prema jednom je nepravda svima’
Mi, skupina međunarodnih odvjetnika i sudac, ovim putem provodimo kaznenu istragu po uzoru na postupak velike porote Sjedinjenih Država. Ova istraga velike porote služi kao uzoran pravni postupak za predstavljanje poroti (koja se sastoji od građana svijeta) svih dostupnih dokaza o do sada dostupnim zločinima protiv čovječnosti protiv bolesti COVID-19 protiv “vođa, organizatora, poticatelja i pomagača” koji su pomagali, pomagali ili aktivno sudjelovali u oblikovanju i izvršenju zajedničkog plana za pandemiju. Kaznena djela koja treba istražiti uključuju sva djela koja je osoba počinila ili izostavila u skladu sa zajedničkim planom za počinjenje zločina protiv čovječnosti i sva takva kaznena djela osuđena u različitim zajednicama porotnika širom svijeta.
Ova istraga je o ljudima, od strane naroda i za narod i naziva se “Narodni sud javnog mnijenja”. Budući da nismo uspjeli pronaći sud koji bi saslušao stvarne dokaze na sudovima trenutačnog sustava, ovaj postupak poduzimamo izvan postojećeg sustava i temelji se na prirodnom pravu. To se pak temelji na čvrstom uvjerenju da svaka osoba može lako razlikovati dobro od zla, te između dobrog i lošeg.
Navodi se kako su se svjetske vlade našle pod kontrolnim utjecajem korumpiranih i kriminalnih struktura moći. Dogovarali su se da organiziraju pandemiju koju su planirali godinama. U tu svrhu namjerno su stvorili masovnu paniku lažnim činjeničnim izjavama i društveno osmišljenom psihološkom operacijom čije su poruke prenijeli putem korporativnih medija. Svrha ove masovne panike bila je uvjeriti stanovništvo da pristane na takozvana “cijepljenja” koja su se u međuvremenu pokazala ni učinkovitima, ni sigurnima, već iznimno opasnima, čak i smrtonosnima. Ekonomska, društvena i zdravstvena šteta koju su ovi zločini protiv čovječnosti nanijeli svjetskoj populaciji može se mjeriti u kvadrilijunima dolara. Odvjetnici navedeni u nastavku, uz pomoć niza uglednih znanstvenika i stručnjaka iz cijelog svijeta i pod pokroviteljstvom suca iz Portugala,
provest će ovu istragu velike porote i time poroti (građanima svijeta) pružiti potpunu sliku tih zločina protiv čovječnosti. Svrha istrage “Narodnog suda za javno mnijenje” dvostruka je: s jedne strane služi kao uzoran postupak i podizanje optužnica protiv nekih od kazneno i građanski odgovornih osoba voditelja tih zločina protiv čovječnosti.
A s druge strane, to je – kroz pokazivanje cjelovite slike onoga s čime se suočavamo, uključujući geopolitičku i povijesnu pozadinu – stvoriti svijest o činjeničnom kolapsu sadašnjeg, otetog sustava i njegovih institucija, a kao posljedica toga nužnost da sami ljudi preuzmu svoj suverenitet, te nužnost da se prvo zaustave mjere tog plandemika odbijanjem poštivanja, i nužnost pokretanja vlastitog novog sustava zdravstvene zaštite, obrazovanja, ekonomije i pravosuđa, kako bi se ponovno uspostavila demokracija i vladavina prava na temelju naših ustava. Narodni “Sud za javno mnijenje radi neovisno o bilo kojoj vladi, a bilo koju nevladinu organizaciju.

Logističku podršku pruža Berlinski istražni odbor za koronu:
www.corona-ausschuss.de (njemački), www.corona-ausschuss.de/en (engleski),
https://odysee.com/@Corona-Investigative-Committee:5 (saslušanja na engleskom jeziku). Telegram (njemački), Telegram (engleski),
odvjetnica Virginie de Araujo Recchia, francuski sudac Rui Fonseca E Castro, portugalska odvjetnica. Claire Deeks, novozelandska
odvjetnica Viviane Fischer, njemački odvjetnik dr. Reiner Füllmich, njemačka odvjetnica N. Ana Garner, pravna odvjetnica SAD-a dr. Renate Holzeisen, Italija odvjetnik Tony Nikolić, australski
odvjetnik Dipali Ojha, indijski odvjetnik Dexter L-J. Ryneveldt (Adv.), južnoafrička odvjetnica Deana Sacks, američki odvjetnik Michael Swinwood, Kanada, koja surađuje s borcima za ljudska prava i pravnim aktivistima. Tjaša Vuzem, Slovenija, Gina Cloud, SAD, dr. Cristiane Grieb, Kanada, Leslie Manookian, SAD.

  • U Kanadi i dalje traje prosvjed vozača kamiona. U glavnom gradu Ottawi je epicentar prosvjeda kamionaša. Kako je bilo i za očekivati, vlasti bivše engleske kolonije – u kojoj su, uz bivše engleske kolonije Australiju i Novi Zeland, te uz bivše nacističke države Austriju i Njemačku, na snazi najtotalitarističkije COVID mjere -, nakon dva tjedna započinju s oružanom represijom protiv mirnih prosvjednika. A prosvjednici u konvoju nisu tražili ni skidanje maski, ni zabranu cijepljenja, nego samo da im ukinu nacističke COVID potvrde i tako ih izjednače u pravima na rad sa susjednim američkim vozačima kamiona u Sjevernoj Americi. Kanadska policija nije samo zaprijetila prosvjednicima da će ih uhititi uz primjenu sile, nego je zaprijetila i civilima, i već provodi svoj naum, koji pomažu kamionašima u prosvjedu. To je čisti totalitarizam kakav sam doživio 1971. godine u vrijeme vladavine “ljubičice bele”.
  • Brzorastuća Facebook grupa pod nazivom “Konvoj za DC 2022” poziva američke kamionaše da skupe konvoj koji će krenuti u Washington, DC u znak protesta protiv restriktivnih mjera Covida Joea Bidena. Inspirirana masivnim konvojem kanadskih vozača kamiona od 50.000 ljudi koji okružuju Parliament Hill u Ottawi, američka grupa Slobodni konvoj (Freedom Convoy), koja u trenutku pisanja ima više od 131.000 članova, navodno će krenuti iz Kalifornije i proći sve do glavnog grada nacije.
  • U komunističkoj Kini održavaju se tamo neke olimpijske igre, Navodno, zimske. Ne interesiraju me. Ni te igre, ni kineski diktator Xi Jinping. Te me igre ne zanimaju iz nekoliko razloga. Prvo, nema smisla održavati nikakve športske priredbe ako na njima nema gledatelja i ako gledatelji moraju nositi maske i prije se cijepiti. Drugo, u Kini je na vlasti najgora komunistička diktatura koja traje od 1949. godine. Kina je puna koncentracijskih logora. Zatvoreni su u te logore istina i vladajući Hani, ali zadnje vrijeme najviše je Ujgura (4 milijuna), te Mongola, Tibećana, Mandžuraca i drugih manjina. U koncentracijskim logorima je nekoliko desetina milijuna ljudi, a u robovskom uvjetima žive stotine milijuna ljudi u Kini. Kao u Sovjetskom Savezu u vrijeme Staljina ili u nacističkoj Njemačkoj u vrijeme Hitlera. I sada dolazimo do trećega razloga zašto samo održavanje igara u vrijeme globalizacijskoga totalitarizma i fašizma nije potrebno. Zato što su Kinezi ove COVID zabrane iskoristili da športaše zatvore u olimpijske logore i ne puštaju ih van. I zato što na igrama vladaju COVID fašisti, poput Kanađana, čije je vodstvo ženskih hokejašica tražilo od ruskih hokejašica da igraju hokej s maskama na ustima. To više nije samo kraj ovakvih olimpijskih igara, to je kraj čovječanstva. I što je najgore, ruske su hokejašice nosile maske tijekom igre, što je potvrda da Staljinov komunističko-totalitaristički sindrom nije ništa izgubio na važnosti navodnom demokratizacijom “Velike Rusije” (Bеликая Pоссия). Sve je ostalo isto!
  • U globaliziranom svijetu sve se više govori o transhumanizmu, međunarodnom intelektualnom i kulturnom pokretu koji podržava uporabu novih znanosti i tehnologija za “poboljšanje” ljudskih mentalnih i fizičkih sposobnosti i prirođenih vještina te poništenje onoga što se smatra nepoželjnim i nepotrebnim aspektima ljudskog stanja, kao što su glupost, patnja, bolest, starenje i neželjena smrt. Transhumanistički mislioci proučavaju mogućnosti i posljedice razvoja tehnika poboljšanja čovjeka i drugih emergentnih tehnologija za te svrhe. Moguće opasnosti, baš kao i beneficije, moćnih novih tehnologija koje bi mogle korjenito izmijeniti uvjete čovjekova života također su predmet brige transhumanističkog pokreta. Nadalje, Transhumanizam je društveni pokret i ideologija koja obećava nadgradnju čovjeka u “boljeg čovjeka” i “bolje društvo”, što je jako opasno. U tim stremljenjima praćenima neviđeno brzim računalnim napretkom kao da se nitko nije sjetio upitati čovjeka želi li se on uopće poboljšavati. To je srž bioetičkog pogleda na transhumanizam jer bioetika uračunava subjektivna iskustva čovjeka i svu njihovu kompleksnost… Ima i treći pogled, globalizacijski, koji je odnos između transhumanizma i bioetike, prema kojem nam transhumanizam obećava slobodu od bioloških ograničenja svojstvenih našoj prirodi. Navodno mu je cilj poboljšati fizičke, emocionalne i kognitivne kapacitete otvarajući tako nove mogućnosti i horizonte iskustva. Ustvari, transhumanizam se smatra kvazi-medicinskom ideologijom koja nastoji promicati niz terapijskih i humanističkih ciljeva.
  • Umjerene koncepcije razlikuju se od jakih koncepcija transhumanizma i pokazalo se da su jake koncepcije problematičnije od umjerenih. Poznata je posebna kritika švedskoga filozofa Nicka Boströma i njegove obrane transhumanizma. Američki politički filozof Francis Fukuyama je nedavno označio transhumanizam kao “najopasniju ideju svijeta”. Takva upečatljiva osuda gotovo sigurno označava pitanje vrijedno ozbiljnog razmatranja, posebno s obzirom na središnji značaj biomedicinske tehnologije u njezinim ciljevima. Transhumanizam je ideologija koja nastoji evangelizirati svoje ciljeve poboljšanja čovjeka. S obzirom na to da transhumanizam pokriva širok raspon ideja, razlikujemo umjerene koncepcije od jakih i smatramo da su jake koncepcije problematičnije od umjerenih. Početkom 21. stoljeća nalazimo se u čudnim vremenima; činjenice i fantazija pronalaze svoj put zajedno u etičkim, medicinskim i filozofskim časopisima i web stranicama. Ključna mjesta osporavanja uključuju samu ideju ljudske prirode, mjesto utjelovljenja unutar medicinske etike i, točnije, sustavna razmišljanja o mjesto medicinske i drugih tehnologija u koncepcijama dobrog života. Odraz ove situacije uhvatio je Ollivier Dyens, pisac i esejist iz Quebeca.Prema programu ekstremnog transhumanizma, tehnologija se može koristiti za značajno poboljšanje inteligencije osobe; da svoj izgled prilagode onome što žele; produljiti im životni vijek, možda do besmrtnosti; te uvelike smanjiti njihovu ranjivost na štetu. To se može postići korištenjem različitih vrsta tehnologije, uključujući genetski inženjering, kibernetiku, računanje, nanotehnologiju i cijepljenje i čipiranje. Hoće li to tehnologija nastaviti napredovati dovoljno, i dovoljno predvidljivo, naravno, sasvim je druga stvar. Zato je važna poruka dr. sc. Stjepana Gjurineka, hrvatskoga interdisciplinarnog istraživača, koji je posebno zainteresiran za tehničku kulturu starovjekih naroda i uzroke povijesnih kataklizmi. Gjurinek ističe kako je jedina ispravna borba protiv dehumanizacije, transhumanizma i kontrole čovječanstva putem računalne tehnologije, individualna odluka čovjeka da se putem molitve i meditacije nadograđuje na duhovnoj razini posvećujući se u Bogu po Isusu Kristu, odnosno vraćajući se svojoj duhovnoj biti od koje je stvoren i satkan!
  • O Tomislavu Tomaševiću rijetko pišem jer je nebitan, budući on kao osoba nije ništa, on je samo dio globaliziranoga projekta uništavanja čovječanstva. Ipak nešto o vrećicama koje on zagovara i na kojima želi zaraditi on i oni koji su ga doveli na vlast. Zagreb je imao vrećice za smeće i prije rata 1990. Za uvedbu bilo koje promjene i sustava odvoza smeća u Zagrebu potrebno je desetljeće. I to ako on i njegovi naredbodavci znaju kamo sa sirovinama i ako imaju sortirnice… Zato sam siguran da će uskoro doći do otpora Zagrepčana, jer sustav mora biti dio zaokružene cjeline. A Tomašević i njegova globalizacijska klika – Možemo – zasigurno ne zna niti kružnicu nacrtati!
  • U Mostaru oskvrnuto katoličko groblje. Još jedan prilog suživota između ratobornih Bošnjaka-muslimana i Hrvata. Više nadgrobnih spomenika je oskvrnuto na katoličkom groblju, što je već drugi izgred u posljednjih pola godina na groblju u većinski muslimanskom dijelu Mostara na istočnoj obali Neretve. Nepoznati počinitelji su kamenim vazama te staklenim križevima i drugim predmetima udarali po nadgrobnim spomenicima na katoličkom groblju Ivanova Glavica koje se nalazi u naselju Vrapčići, prenosi Tribun (tribun.hr/u-mostaru-oskvrnuto-katolicko-groblje).
  • U poplavi planskih vijesti na unutarnjem i globalizacijskom planu skoro mi je promakla jugo-vijest o tzv. hrvatskoj dramskoj seriji pod nazivom Područje bez signala, koja se emitirala u Hrvatskoj, a emitirat će se i u dragoj im Srbiji, te Sloveniji. Redatelj serije je već „dokazani“ Dalibor Matanić, a producent Ankica Jurić Tilić. Serija je snimljena u produkciji Kinorama za HRT, i koprodukciji srpske produkcijske kuće Sense Production, slovenske Perfo Production te finske Citizen Jane. Scenarij je proistekao iz romana Roberta Perišića. Ne ulazeći u sadržaj serije, koji je već predvidljiv, pogledajmo tko u seriji glumi: Rene Bitorajac, Krešimir Mikić, Jovana Stojiljković, Izudin Bajrović, Goran Bogdan, Tihana Lazović, Slavko Štimac, Stipe Radoja, Lana Barić, Rada Mrkšić, Trpimir Jurkić, Goran Marković, Milena Zupančič, Anđela Ramljak, Marko Mandić… Ima tu i Hrvata, pravih i onih hibridnih, ali ima tu većinom neHrvata, od onih koji su se posrbili, do onih koji su pobjegli u Srbiju. Dakako, kao jugo-serija, ima tu Muslimana, Bošnjaka, Slovenaca, Srba, Srbijanaca… Isto je i kod pisaca scenarija, evo ih: Hana Jušić, Milan F. Živković i Jelena Paljan. Uz to, stenografica je Selena Orb, a majstorica maske Mojca Gorogranc Petruševska… Lijepo jugo-društvo.

Marijan Majstorović

Povezane objave

Tko je četvrti ubijeni Hrvat u Srebrenici?

HF

Od spasitelja do pogrebnika vjerovnika

HF

Trebalo je otjerati HNS a ne Kuščevića

HF

Ne da mi se!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više