Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Srbija – izbori za vijeća nacionalnih manjina

Hrvati opet zakinuti

 
 
Srbijanski ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić raspisao je 17. VIII. izbore za vijeća nacionalnih manjina za 4. studenoga 2018. »Članove za vijeća biraju 22 manjinske zajednice, od toga 18 nacionalnih manjina je ispunilo uvjet za neposredne izbore (albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipatska, mađarska, njemačka, poljska, romska, rumunjska, rusinska, slovačka, slovenska, ukrajinska, češka), a četiri za izbore putem elektronske skupštine (makedonska, hrvatska, crnogorska i ruska)«, piše beogradska Politika (http://www.politika.rs/sr/clanak/409475/Izbori-sa-nacionalne-savete-nacionalnih-manjina-4-novembra). Ovo svrstavanje Hrvata s Makedoncima, Rusima(!) i Crnogorcima je na tragu Ilije Garašanina, Slobodana Miloševića i dvaju Memoranduma SANU-a iz 1986. i 2011. godine prema kojima se negira postojanje Hrvata, Crnogoraca i Makedonaca, dok su im nepostojeći Rusi u Srbiji samo lakmusov papir prijevare. 
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/09/ministar-branko-ruzic-f-tng.jpg
Ministar Branko Ružić na predstavljanju pravila izbora u 2018. godini
 
»Nakon četiri godine raspisujemo redovne izbore za vijeća nacionalnih manjina kao tijela koja su veoma značajna za očuvanje tradicije, kulture, uporabe jezika i pisma. Od 15. kolovoza skoro 475.000 naših građana je upisano u poseban birački popis«, rekao je Ružić. Protiv ovih izbora i pravila za izbore pobunili su se Bošnjačko nacionalno vijeće i Albansko nacionalno vijeće Ustavnom sudu i traže ocjenu ustavnosti nedavno usvojenih zakona koji smanjuju prava manjinama. Zašto se nije pobunila hrvatska nacionalna manjina nije nam poznato.
 
U članku se navodi da u Srbiji ima 13 posto pripadnika nacionalnih manjina! »Nacionalno vijeće ima« – pojašnjava se u članku – »najmanje 15, a najviše 35 članova. U slučaju nacionalne manjine čiji je broj prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva manji od 10.000 osoba, nacionalno vijeće imat će 15 članova, odnosno 35 ukoliko je broj veći od 100.000 osoba. Vijeće može imati i 19, 23 i 29 članova ovisno od rezultata sa popisa stanovništva.
 

Pavao Blažević

Povezane objave

Medijski linč crvenih talibana

HF

Njemačka – stranačke preferencije

HF

Svjetski dan tla – 5. prosinca

HF

Od čega je umro Udo Ulfkotte?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više