Hrvatski Fokus
Uvodnik

Jesu li SMS-ovi jači od elektroničke pošte?

U Njemačkoj propada 'velika koalicija', a u Hrvatskoj se potiho stvara…

 
 
• Afera SMS-ovima potvrda je kako su poruke postale način političkoga obračuna vladajućih protiv onih koji ih ugrožavaju. S najvišeg vrha države puštaju se informacije, poluinformacije i lažne informacije u obračunu sa stvarnim i potencijalnim protivnicima. Onoga trenutka kada Andrej Plenković nije uspio prestrašiti Ivana Penavu, onako kako je prestrašio 23 saborska zastupnika HDZ-a koji mu ne vjeruju, ali svojim strahom od gubitka zastupničkoga mjesta čuvaju mu leđa, stvorila se nova afera – afera SMS-ova. S druge strane, u sudstvu vladajuća garnitura laže i manipulira, što se najbolje vidi na primjeru podneska u Saboru Damira Sabljaka. Ovaj hrvatski diplomat javio je Saboru da je još 2017. godine DORH-u podnio kaznenu prijavu s informacijama o protupravnom trošenju novca poreznih obveznika u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. U međuvremenu se nije ništa dogodilo protiv diplomata Joška Pare, kojega dokazima Sabljak optužuje da je protupravno trošio i prisvojio državni novac u veleposlanstvima u Washingtonu i Canberri, DORH, tj. Uskok nikako da "dostavi rješenje". Udaljeni su od MVEP-a nekih dvjestotinjak metara i očito im puno treba. Ako nije u pitanju udaljenost, onda je očito nešto drugo u pitanju.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/09/Hiding-SMS-Messages-Turning-Off-iChat-To-Keep-Your-Affair-From-Being-Exposed-.jpg
• Evo nekih činjenica. Kada je Index iz dana u dan bombardirao hrvatsku javnost objavljivanjem elektroničke pošte između Andreja Plenkovića, Martine Dalić, Ante Ramljaka i drugih aktera afere Agrokor, oni čije su poruke objavljivane nisu rekli da se radi o lažnim elektroničkim porukama. Zato je malo čudno da su sada neki, također njima nenaklonjeni sadržaji iz SMS-poruka, postali "lažni". U prvom slučaju bila je borba za stotine milijuna kuna – neki kažu da su u pitanju i milijarde kuna – a u ovom slučaju čista je politička borba za preživljavanje. Borba za vlast. Borba do istrjebljenja. I komu vjerovati? Onome Plenkoviću da su Indexove elektroničke bile autentične, ili ovome Plenkoviću kada za ove poruke putem SMS-a kaže da su – neautentične, lažne? Kako mu nijedne poruke – elektronske i mobitelske – nisu od koristi, jedino objašnjenje je da je možda jedne od tih poruka sâm organizirao ako ne već i slao. Još samo da znamo koje su od tih poruka – lažne! Služba, odnosno ljudi u službi koji su zaduženi da ne "cure informacije", najvjerojatnije su "odradili" prljavu igru. A što se tiče Franje Varge, bivšega MUP-ova informatičara, kojega su prije šest godina otjerali iz MUP-a SDP, Zoran Milanović, Ranko Ostojić, Ivo Josipović i drugi, više i nije toliko važno. Plenkoviću je Varga samo poslužio da dođe do Blaža Curića, suborca i kuma Milijana Brkića, koji je očito za Andreja trenutačno jedina brana u njegovu autoritarnom vladanju u HDZ-u. A kod lažnih SMS-ova važno je da je, za razliku od elektroničkih poruka, s njima lakše manipulirati. Stoga ova SMS afera nema puno veze s progonom Zdravka Mamića, pritiskom na bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana ili pokušaj slabljenja utejacaja Ivice Todorića. A što se tiče bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić, nisam siguran da i ona nije jedan od ciljeva ove afere, posebno ako znamo da je ona i dalje vrlo utjecajna u nekim hrvatskim krugovima.
 
• Ono što je u aferi Agrokor medijski lansirao Index, sada je aferu SMS preuzeo poslijepukanićevski Nacional. Ovaj nekrofilijski medij  optužio je informatičara Franju Vargu da je pomagao Zdravku Mamiću i Tomislavu Karamarku. Mamić im je važan iz razloga što je, sudski gledano, nevin i nikada ne će biti pravomoćno osuđen, ali im je daleko važnije sotoniziranje bivšega predsjednika HDZ-a, prije svega zbog još uvijek neraščišćene APIS-ove (čitaj: srbijanske) prijevare na izborima 2015. A napadom na Mamića i Karamarka, dolazi se do zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića. Brkića se ruši preko njegova prijatelja, suborca i kuma Blaža Curića, a Andreju Plenkoviću u rušenju popularnoga Vase revno služe politički "pravovjernici" poput Branimira Glavaša i Josipa Đakića. Rastrgani i dezorijentirani Glavaš u pomaganju Plenkoviću, odnosno kupovanju sudskoga ne progona, ide tako daleko da napada i vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penavu samo da bi napakostio Brkiću. Možda je još niže pao saborski zastupnik, predsjednik HVIDRA-e i hrvatski branitelj Josip Đakić, koji, uz pomoć svoga dugogodišnjeg zamjenika Josipa Periše, skida zadnju pozlatu sa svoga ugleda. Nikako ne treba prijeći preko Perišine izjave za N1 TV koja glasi: »Šatoraši su jednom nekome pomogli za dolazak na jedno brdo, što znači da bi mogli i opet«, čime je izravno optužio hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da želi srušiti Plenkovića i doći na čelo HDZ-a.
 
• Na kraju postavlja se pitanje zašto je Andrej Plenković otvorio nekoliko fronti na svoje dojučerašnje suradnike. S jedne strane, oslabljen je na svim pozicijama i poznato mu je kako je nužna bilo kakva promjena u cilju kupovanja vremena. Nadalje, u HDZ-u i dalje ne stoji dobro. Vlada je nestabilna i u Saboru je sve burnije. Ovisi o svakome zastupniku i sve je zavisniji od nestalnih i nestabilnih osoba koje su sve donedavno živjele na rubu kriminala a sada su mu prišle. Kako je Plenkoviću glavni cilj velika koalicija sa SDP-om, a to baš i nije tako lako provesti, ovim manevrima optuživanja sviju oko sebe smatra kako će nakon eliminacije i sotoniziranja glavnih protivnika u stranci ipak moći krenuti putem politički pokvarene Angele Merkel. U koaliciju s komunistima. Ne samo s onima iz SDP-a.  
 
• Proteklih dana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović briljirala je u New Yorku, a posebno u govoru na 73. Općoj skupštini Ujedinjenih naroda. Ne samo što se pred cijelim svijetom (po)hvalila zbog uspjeha naših nogometaša na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, i ne samo što je cijelome svijetu poručila kako se »Vrijednost nacije ne mjeri po njezinoj veličini«, nego je cijelome svijetu još jednom poručila da Hrvatska ne može skrštenih ruku gledati kako Bošnjaci-Muslimani u susjednoj Bosni i Hercegovini i dalje preglasavaju Hrvate u njihovoj domovini, i to uz "blagonaklonost" toga istoga političkoga svijeta. »U Bosni i Hercegovini, našem prvom susjedu i zemlji od najveće važnosti za Hrvatsku, vidimo nakon izbora u listopadu rizik za pravnu sigurnost i političku i institucionalnu stabilnost zbog neuspjeha u provedbi izmjena izbornog okvira kako bi se u potpunosti poštivala prava i jednakost triju konstitutivnih naroda – Bošnjaka, Hrvata i Srba – u skladu s odlukom Ustavnog suda o legitimnoj i razmjernoj zastupljenosti konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti, uključujući i Predsjedništva«, rekla je Grabar-Kitarović u UN-u.
 
Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik, iskazao je neupitnu potporu Draganu Čoviću, kandidatu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH ispred HNS-a predvođenog HDZ-om BiH na Općim izborima ove godine. »Iz Vukovara, koji je podnio veliku žrtvu za cijelu Hrvatsku, a u kojoj su stradali i brojni mladići iz BiH, našem narodu šaljem poruku potpore i zajedništva, uz sjećanje na tešku prošlost, ali s vjerom u svjetliju budućnost«, nedvosmisleno je poručio Penava. Čekamo nedvosmislenu poruku predsjednika hrvatskoga HDZ-a Andreja Plenkovića.
 
Milorad Pupovac za gostovanja kod Ace Stankovića u emisiji Nedjeljom u dva nije znao reći koliko SNV (Srpsko narodno vijeće) dobiva milijuna kuna od mrske mu hrvatske države – 9, 10 ili 11 milijuna kuna. Možda se sjeti do sljedećeg Stankovićeva poziva koncem ove 2018. godine.
 
Tihana Tomičić, žena Ladislava Tomičića, izbjeglog iz Zenice u Hrvatsku ispred razjarenih Muslimana, hvali Andreja Plenkovića  u riječkome Novom listu (http://www.novilist.hr/Komentari/Kolumne/Politika-na-trapezu-Tihane-Tomicic/TIHANA-TOMICIC-Plenkovic-postao-jedini-frajer-u-ringu). Piše da je »pokazao svoju političku snagu« kada je odbio zahtjev braniteljskih udruga »za sazivanjem sjednice odbora koji će otvoriti pitanje integriteta koalicijskog partnera Vlade, Milorada Pupovca«. Tihana to naziva ovako: »To je potez istinskog šefa neke stranke – nebulozne, a opasne šatoraške tendencije sasjeći u korijenu, bez obzira što će to možda rezultirati nekim novim šatorom. Plenković ne dopušta da izvaninstitucionalni pritisak uđe u institucije, i na tome mu treba čestitati« i spušta se na razinu ulice: »Premijer Andrej Plenković doista je jučer obrisao pod s oporbom u Saboru. I to vrlo uspješno. Pošamarao je sve redom, od Bernardića, preko Marasa i Hajdaša, do Grmoje i Esih. Neki misle da se razbahatio, da pretjeruje. Na žalost takvih, pokazao je da je trenutačno jedini frajer na političkoj sceni. Jer drugih ni nema«. Za Tihanu je Plenković »trenutačno jedini frajer (i fajter) u ringu«!
 
• I Branko Mijić, svojedobni glavni urednik riječkoga Novog lista, brani Andreja Plenkovića, a preko njega i Milorada Pupovca (http://www.novilist.hr/Komentari/Kolumne/Komentar-Branka-Mijica/BRANKO-MIJIC-Fetva-za-Zovka-i-Pupovca). Mijić je nešto izravniji od Tomičićke pa glede najave Ivana Penave o prosvjedu u Vukovaru zaključuje da time Pupovca žele »osuditi«. A zašto? »zbog toga da bismo 13. listopada zbog toga mogli objesiti Plenkovića«, nastavlja Mijić. A kako nastavlja? Ovakvim »zaključivanjem«: »Pasdarani iz Savske preselili su iz šatora u ministarstva i sada Revolucionarna garda odlučuje tko je prav, a tko kriv, koga tužiti, a kome suditi. Očitovanje se velikodušno nudi kao posljednja želja već osuđenom na smrt«. Nazivati hrvatske branitelje »pasdaranima« može samo netko tko mrzi sve hrvatsko.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/09/Tehran-Times.jpg
• Za portal Telegram piše Ivan Violić. Kako piše? Tako što i on brani Andreja Plenkovića. A kako ga brani? U šest točaka. Pročitajmo ih: »Šest skupina udruženo u pokušaju rušenja – I tako su se u pokušaju rušenja Andreja Plenkovića, udružili sljedeći protagonisti hrvatske javne scene. Prvo, desne frakcije HDZ-a, nadahnute ostavštinom Gojka Šuška. Drugo, otvoreni ustaški nostalgičari u formalnoj politici, poput Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih (koju je sam Plenković doveo u Sabor). Treće, zakleti filoustaše, poput urednika i suradnika marginalnih radikalnih medija, drugorazrednih so called intelektualaca, zatim pripadnika raznih organizacija koje žele osporiti Jasenovac ne zbog stvarnog broja žrtava u Jasenovcu (jer se u Jasenovcu ionako ne radi o broju žrtava, već o činjenici da je zločinačka država s rasnim zakonima otvarala koncentracijske logore za pripadnike drugih nacionalnosti i svoje političke protivnike), nego zato da bi rehabilitirali NDH. Četvrto, katoličke društvene udruge, koje naprosto žele ultrakonzervativno društvo, u kojem se zabranjuje pobačaj, gdje se ne radi nedjeljom i u kojem su stranci, osobito drukčije boje kože i druge vjere, apriorni neprijatelji. Peto, svi mrzitelji Srba, kojih nije malo, s obzirom na ratne strahote koje nisu zaboravljene. Šesto, svi oni koji više manje uspješno ekonomski parazitiraju na raznim strukturama izraslim poslije Domovinskog rata, od HVIDRE nadalje« (https://www.telegram.hr/price/plenkovic-je-neosporno-los-premijer-no-u-trenutku-kad-ga-i-crkva-sluzbeno-rusi-jedino-razumno-je-stati-na-njegovu-stranu/?utm_source=Midas&utm_medium=Widget&utm_campaign=Razmjena%2bprometa).
 
• »Plenković je prije nekoliko dana oštro odgovorio da ne će njemu nitko kao predsjedniku HDZ-a birati partnere i određivati tko će biti parlamentarna većina. Ohrabrujući je taj Plenkovićev odgovor, a vidjet ćemo nastavak. Konačno je i poneki političar, a ne samo poneki znanstvenici, novinari i obični građani, progovorio istinu o tome tko ima glavnu moć u hrvatskom društvu. Po viđenju Milorada Pupovca već desetak godina politička klasa nema više presudan utjecaj i moć u društvu«, oglasio se treći crveni taliban iz Novoga lista, Zdenko Duka (http://www.novilist.hr/Komentari/Blogovi/Drugo-misljenje-Zdenka-Duke/ZDENKO-DUKA-Protiv-svog-najboljeg-premijera). Duka, bivši čelnik jugo-HND-a, pomaže Plenkoviću tako što napada Crkvu, branitelje, Franju Tuđmana, Hrvatsku vojsku, stališe… Podrugljivo i primitivno. Nikako se ne može pomiriti s time što su vojska i Crkva »stupovi današnjeg hrvatskog društva«, kako on to vidi. A vidi što želi vidjeti, pa tako vidi da većina braniteljskih udruga »dobiva znatni državni i javni novac«. I nakon bezličnoga moraliziranja i hvaljenja Andreja Plenkovića i Milorada Pupovca bivši čelnik protuhrvatskoga HND-a pokušava poentirati: »Veliki hrvatski miting na dan hrvatskih ratnih invalida u Vukovaru ne radi se zato da bi se zaliječile ratne rane, nego da bi se oslabilo i srušilo pojedine ministre kao i samog Plenkovića, za samog Ivana Penavu 'najboljeg hrvatskog premijera ikada'«.
 
• »Za temeljitu javnu raspravu pred idućim europskim izborima postaje značajna sve veća zbrka oko brexita, koju je dodatno obogatio londonski gradonačelnik Sadiq Khan s prijedlogom, da se pripremi novi referendum, koji vi Veliku Britaniju vratio u EU. Prijedlog ima težinu, jer su istraživanja pokazala, da je dosad 2,6 milijuna birača promijenilo mišljenje. Razlozi za promjenu mišljenja su kod ljudi različiti, postoje objetktivni i mjerljivi argumenti«, piše u ljubljanskom Delu Vojko Volk, slovenski diplomat i veleposlanik u Zagrebu od 2010. do 2015. godine (https://www.delo.si/sobotna-priloga/evropska-komisija-ne-verjame-v-eu-93105.html). Ove tri rečenice su bitne za spoznavanje mentalnoga sklopa poslijejugoslavenskih komunista koji i nakon 27 godina od raspada SFRJ žive u jugo magli.
 
• Nakon što su braniteljske udruge poslale zahtjev predsjedniku Sabora da se održi tematska sjednica o protuhrvatskom djelovanju saborskog zastupnika Srbina Milorada Pupovca Gordan Jandroković je opravdano odbio taj zahtjev. Tu se slažem i s bradatim Jandrokovićem kako bi to bilo neprimjereno. A posebno se slažem sa stajalištem Zlatka Hasanbegovića da Pupovac kao Srbin ili kao Velikosrbin ima pravo odlaziti u Srbiji kada želi i sastajati se tamo sa svojom izbjeglom rodbinom, pa tako i sa četnikom Aleksandrom Vučićem. Ono na što Pupavac nema pravo je da kao član protuhrvatskoga SDSS-a i glavni urednik velikosrpskog pamfleta Novosti za to koristi hrvatske kune.
https://www.jutarnji.hr/incoming/donald-trumpjpg/6565410/alternates/LANDSCAPE_680/Donald%20Trump.jpg
Donald Trump
 
• Na Općoj skupštini UN-a maestralan govor održao je američki predsjednik Donald Trump. U govoru je pohvalio Poljsku, Izrael, Indiju  i Saudijsku Arabiju, a loše govorio o Europskoj uniji, Njemačkoj, Iranu, Kini, Venezueli, OPEC-u, Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, ilegalnim migracijama, Međunarodnom kaznenom sudu,  nedemokratskim režimima, opasnoj globalizaciji… "Odbacujemo ideologiju globalizma i prihvaćamo doktrinu domoljublja", rekao je prvi čovjek Amerike i nastavio: "SAD će uvijek birati nezavisnost i suradnju umjesto globalne vlade, nadzora i dominacije. Mir, napredak, slobodu i demokraciju mogu postići samo snažne suverene države u čvrstim nacionalnim granicama. Poštujem pravo svake nacije u ovoj dvorani da živi po vlastitim običajima, vjerovanjima i tradicijom. SAD vam ne će govoriti kako da živite i što da radite. Jedino što tražimo zauzvrat je da poštujete naš suverenitet". Od važnoga iz njegova govora svakako su i ove dvije rečenice: "Socijalizam je Venezuelu gurnuo u siromaštvo. Gdje god se pojavi vodi u korupciju i razgradnju vrjednota. Žudnja socijalista za vlašću vodi k previsokoj javnoj potrošnji, inflaciji i uskraćivanju ljudskih prava". Hrvatski mediji koji podržavaju trenutačnu hrvatsku vlast prešutjeli su neke od tih naglasaka iz Trumpova govora. Index nije niti spomenuo Trumpovo loše mišljenje o globalizaciji, a dobro o domoljublju, dok je Jutarnji list relativizirao Trumpov govor o potrebi domoljublja u suverenim državama. Svi su mediji prešutjeli negativan Trumpov stav o socijalizmu i tim propalim idejama.
 
• U Njemačkoj gube globalisti. Vladajuća koalicija demokršćanska Unija CDU/CSU osvojila bi 28 posto glasova, što je najslabiji rezultat od 1967. SPD bi osvojio 17 posto, a AfD 18 posto glasova, što znači da je SPD pao na treće mjesto. Na četvrtom mjestu s 15 posto su Zeleni, a slijedi ih Ljevica s 10 te liberali iz FDP-a s 9 posto glasova.
 

Marijan Majstorović

Povezane objave

Neuspjeli pokušaj dekroatizacije putem automobilskih pločica

HF

NAKNADNO PRIZNANJE – Sva dosadašnja četiri cjepiva protiv covida sadrže opasni genetski materijal

hrvatski-fokus

Vrijeme je da i Hrvati napokon počnu misliti svojom glavom

hrvatski-fokus

Hrabra njemačka znanstvenica Susanne Schröter u obrani demokracije, ljudskih sloboda i ugrožene bijele Europe

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više