Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Matematika, fizika, NDH i deustašizacija

Možda bi ipak (naj)bolje bilo da živućima čestitam preživljavanje sto godina deustašizacije?

 
 
Znam kako će mnoge zbuniti ovaj naslov pa ga moram malo pojasniti: „matematika“ su ovdje brojevi i operacija, „fizika“ vrijeme „t“, „NDH“ je ono što je stalo u određeno vrijeme, a ostalo vrijeme , „t“  je vrijeme tzv. deustašizacije. Kažu kako je, najmanje, nepristojno citirati samoga sebe, al' kud puklo da puklo, ponovit ću se, početak teksta objavljenog u Vjesniku („umro“ ga Linić) pod naslovom: „Sto godina deustašizacije“ (dugo je bio i na internetu). Započeo sam ga ovako: »Prvobitna akumulacija deustašizacije počela je ovdje i prije ustaša – već potkraj 1918., nastavila se slijedećih godina osobito uspješno1928. u beogradskoj Narodnoj skupštini, gdje su, u jeku parlamentarne rasprave, likvidirani zastupnici HSS-a (vrhunac tzv. balkanizacije, osobit doprinos parlamentarizmu uopće) a zatim se intenzivirala na mnogim, doduše manje slavnim, glavama.« A poduži tekst o desetcima godina i tadašnjim, završio ovako: »…A i mladi će otići na još jedan koncert onoga pjevača čije ime više ne ću smjeti ni spomenuti, pa doma, pa po „kufere“ – pa u svijet. Tamo sila takvih zakona (kao o „deustašizaciji“, o.a), a i raznih, već postoji – a ima i još nešto posla.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/11/a4120e933ba119596009a99e08de7d7d731c1906.jpg
Ovdje će, nakratko, ostati umirovljenici, a njih će, i tako i tako deustašizirati vrijeme. Hrvatska će napokon, endlich – biti slobodna. U njoj će opstati samo vrsta antirasističkih rasista i antinacističkih nacista.“ (Vjesnik, 9. srpnja 2003.)  Nisam (se) mislio odati godinu tog tekstića, ali nemam kamo, nisam naime ni primislio kako će netko o stotoj „pravoj stotoj obljetnici deustašizacije“ doista ju i obilježiti – al'  oglasila se ta „pučka pravobraniteljica“ Lora Vidović i  ustala, pazi sad, u obranu naroda (puka?) od – ustaša. Prividjeli joj se. O  njenom priopćenju ne ću ni slovca, ono je ispod svake razine, ona je za takvo što niti je kvalificirana, a kamo li bi po zakonu bila zadužena – nadležna je za svakodnevicu u kojoj puk živi, a ne možda za povijest – tek toliko ću napisati. Dakle, otišla je tamo daleko od svojih nadležnosti – ravno u gadnu politiku. Nu niti to nije važno, pa ću malo  o onom što sam najavio, o matematici, fizici i NDH.
 
Kraljevina SHS i Jugoslavija trajala je od 1. 12. 1918. do 10. 4. 1941. Ukupno 22 godine i 130 dana, odnosno 8160 dana.
NDH je trajala od 10. 4. 1941. do  9. 5. 1945., dakle četiri godine i 29 dana, odnosno 1489 dana.
Jugoslavije (DFJ, FNRJ, SFRJ) trajale su od 9. 5. 1945. do 30. 5. 1990., u danima ukupno 16.646. (Napomena približna računica, prijestupne godine, akti o osnivanju i sl., ali grješka može biti u danima.) „Ovo ovdje“ pa u njemu i NDH, kad zbrojimo dane traje, do 30. svibnja 1990. Ukupno 26.295 dana. Pritom u tim danima NDH traje jako puno kraće, ili, tko voli, nešto više – od pet posto vremena koliko su trajale jugoslavije do svibnja 1990. Prije toga, „ustaškoga“ vremena, 31 posto traje „prvobitna akumulacija deustašizacije“, pet i pol puta duže od NDH (8160 u odnosu na 1489 dana). Zatim se nastavlja prava i totalna deustašizacija; u danima, pustimo pogrome i Križne putove, jame i sl., u danima, godinama, vremenu „t“ preko jedanaest puta duža. E pa izgleda kako „neznan netko“ ni za to vrijeme, prvenstveno kasnije  rođene, nije „raskužio“, oprostite – deustašizirao. Ali nema brige, deustašizacija Hrvatske i Hrvata traje i od 30. svibnja 1990., od dvije tisućitih se ubrzava, to vrijeme, vrijeme Mesića i Josipovića možemo naznačiti i kao vrijeme akceleracije deustašizacije Hrvatske. I  eto nas i u narednih 27 godina  deustašizacije, a da ustašu nitko, od 1945. Hrvatskoj nije ni vidio ni čuo.
 
Lora Vidović nam sad i svečano proslavlja tu stotu obljetnicu. E Lora, Lora! Čista politička alkemija, nula matematike i fizike, ništa od stvarnosti. Deustašizacija kako se provodila i provodi je elementarni i najopakiji proces dekroatizacije Hrvatske. A da se možda nama ne približava pučkocid? Ili je ipak bolje da živućima čestitam preživljavanje sto godina deustašizacije? I ako je to sudbina Hrvatske – ma živjela ti nama ma se to zvalo i vječna „deustašizacija“. 
 

Mato Dretvić Filakov

Povezane objave

Huškačka politika Milorada Pupovca

hrvatski-fokus

Čestitam Suverenistima, prijekor Neovisnima

HF

Nova knjiga Zdravka Tomca

HF

Nisu im smetali JNA, KOS, Udba… (2)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više