Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

HNS-ov populizam preko školskih udžbenika

Plenković i dalje kalkulira, a Bandić i dalje ide dalje

 
 
Svaki učenik mora imati udžbenik za svaki nastavni predmet, gdje je to predviđeno, po mogućnosti isti u cijeloj državi, a ostale dodatne i dopunske nastavne (obrazovne) materijale bi trebali odabrati nastavnici (učitelji i profesori), po potrebi, mogućnostima i interesu. Država je dužna svakom učeniku osigurati udžbenike, na bilo koji način. Obrazovanje i odgoj, bi trebao biti primarni nacionalni interes. Međutim, nije dovoljno samo podijeliti udžbenike na početku školske godine. Taj udžbenik bi trebao biti “izrauban” na kraju školske godine, a ne da se vraća skoro nov. Neki put imaš dojam da nije niti otvoren tijekom školske godine. Znam to, jer sam na kraju godine sakupljala udžbenike. O tome sam puno pisala, kao I o “poplavi” udžbenika iz istog predmeta, “lihvarenju” agenata po školama i neprimjerenom marketingu oko udžbenika, u čemu su sudjelovali neki ravnatelji škola.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/12/polozeno-hrvatski-u-srcu-.jpg
Noćas sam gledala “Otvoreno” o školskim udžbenicima, zakonu u vezi njih, iskustvima, potrebama, obrazloženju tih potreba, naročito zbog kurikulne reforme, se podrazumijeva. Jako me čudi da savjetnik ministrice, prva osoba do nje, nema pojma o mnogo čemu, za što je sinoć upitan. Niti uz pomoć potpitanja, nije uspio suvislo odgovoriti, kao ni onaj mladi gospodin (HDZ) iz nekog odbora ili Povjerenstva za školstvo.
 
Kad se već govorilo  bivšoj ministrici Ljilji Vokić, trebala je biti u emisiji. Ne zato da bi je netko opovrgnuo. Za to se nema argumenata. Ta gospođa govori istinu. Puno toga zna, hoće i mogla bi da joj se dopusti. Ona dobro zna što je udžbenik, što se za gospodu u noćašnjem “otvorenom”, osim gospodina Branimira Bunjca ne bi moglo reći. Udžbenik je osnovna školska knjiga koja na sustavan i didaktički primjeren način izlaže nastavni sadržaj pojedinoga nastavnog predmeta. Zabilježeni povijesni razvoj udžbenika u Republici Hrvatskoj započinje 1527. godine s Prvom tiskanom hrvatskoglagoljskom početnicom dok je na svjetskoj razini prvi udžbenik zorne nastave napisao Jan Amos Komensky 1654. godine. Autori udžbenika trebaju poštivati propisani udžbenički standard prilikom oblikovanja udžbeničkih nastavnih cjelina, tema i jedinica.
 
Od onda se puno toga promijenilo, ali udžbenik je ostao udžbenik, bio on klasični (knjiga) ili digitalni. Mislim, da bi najbolja bila kombinacija modernog udžbenika. Djecu bi od malih nogu trebalo uvoditi u sve novine, pa tako i u dostupne mogućnosti digitalnog učenja. Udžbenik bi uvijek morao zadovoljiti sve  udžbeničke standarde propisane zakonom (MZOŠ RH, 26. 4. 2011.)
 Udžbenički standardi:
– Znanstveni,
– Pedagoški i psihološki,
– Didaktičko-metodički,
– Etički,
– Jezični,
– Likovno –grafički i
– Tehnički,
uz didaktičko oblikovanje svake nastavne jedinice po etapama nastavnog sata, od motivacije, preko obrade novih sadržaja, vježbanja, ponavljanja do provjeravanja i ocjenjivanja, čini svaki udžbenik udžbenikom, bio on klasični, digitalni ili “mješovit”.
 
U ovoj aktualnoj raspravi o udžbenicima nekako u prvi mah iskaču težina (masa) udžbenika. Cijena. Za pretpostaviti je da se gore navedeni temeljni uvjeti podrazumijevaju, inače bi sve skupa bilo pomalo smiješno, odnosno jadno i žalosno. Nisu nebitni niti masa, niti cijena udžbenika, kao niti tko će ih platiti, već kvaliteta svakog pojedinog udžbenika. Poznata je činjenica da su se mnogi obogatili na udžbenicima, najviše prilikom svake “reforme”, kad su u starom udžbeniku izmijenili nekoliko stranica, pobojali crteže, ubacili neke sukladne povijesne činjenice. To proglasili kreativnom modernom europskom inovacijom. Kaj god! Mi koji smo godinama imali u rukama pojedine udžbenike (nove i stare) smijali smo se genijalnosti pojedinih autora, pogotovo kad smo tu inovaciju vidjeli u nekim stranim “starim” udžbenicima. U svemu tome kao i ostalome, ima previše politike, odnosno politiziranja.
 
Jedan je gospodin u emisiji iz Povjerenstva rekao kako oni paze da se recimo u povijesti, ne bi nešto pogrješno učilo, te da će oni svojim nadzorom nešto takvo spriječiti. Da umreš od smijeha, odnosno da zanijemiš od tuge, sramote i podcjenjivanja nastavnika. Drago mi je da u saborsku raspravu ide Zakon o udžbenicima, ali mi nije drago kako se ministrica zahvaljuje premijeru na tom projektu, uz naglašavanje kako je veliku ulogu u tome ima HNS. Žao mi je da je ta gospođa, koja mi se sviđa, koja je stručna, multidisciplinarno obrazovana, sposobna, puna entuzijazma, spremna na promjene, odlučna i hrabra, mic po mic ušla u politiku, odnosno prihvatila “ideje” HNS-a, odnosno njihova lidera Ivana Vrdoljaka. Svakom građaninu Lijepe naše je sasvim jasno zašto je taj gospodin “razdjelnik” ušao u koaliciju s HDZ-om. Ova predstava, oko njegovih ucjena, kako će napustiti koaliciju, ako vlada ne učini ovo, ili ono, naročito kad su “naša djeca” u pitanju, je najobičniji igrokaz, na nivou dramske sekcije, nekog seoskog kulturno-umjetničkog društva, iz ranih šezdesetih.
 
Ne mogu vjerovati da je Predsjednik Vlade Andrej Plenković na to nasjeo, da se boji kako će ga mlađi partner napustiti. “Premijer” je pametan čovjek, kuži o čemu se ovdje radi, ali pušta “genijalce” da sami sebe ukinu, odnosno da se rasplinu. Trebao bi  možda.“otpustiti” sve parazite i uhljebe, kud “puklo da puklo”. Ništa ne će puknuti ili pući, nitko nije toliko nepametan i ograničen, da ne vidi kako bi to bio kraj  onima koji su oko 1 posto nekavog rejtinga i positive u anketama. Ne podržavam Milana Bandića, ali mu odajem priznanje. Opet ih je sve predliblao. Genijalan je na svoj poseban način. Za nekoga je to dobro. Za mnoge nije, ali on ide dalje, radi što hoće, kada hoće, gdje hoće. Može biti porba i oporba, odnosno jedno i drugo u isto vrijeme, što je zorno pokazao u jednom jedinom danu. Ujutro s Titom na reveru, popodne u procesiji gradom noseći debelu metarsku svijeću. Koliko je to dobro, nek svi razmisle, naročito oni koji pišu udžbenike.
Na temu: Što želiš biti kad odrasteš, neki dječaci su pisali: Želim biti Bandić!”
 

Ankica Benček

Povezane objave

Država Hrvatska na Božjim zakonima

HF

Zaustavite Zorana Milanovića!

HF

Protiv napada na veleposlanika Biščevića i “bunjevizacije Hrvata”

hrvatski-fokus

Tajnovita magnetska privlačnost

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više