Hrvatski Fokus
Kultura

Novi projekt “Pripremanje za fotografiju”

Umjetnost pokušavam obaviti filozofskim aspektom i u tom smislu je i pripremanje fotografije

 
 
Vlado Martek suvremeni je hrvatski likovni umjetnik. Autor je vrlo osebujnog opusa, koji kontinuirano djeluje niz desetljeća.
 
• Ovih dana promovirate novu knjigu, riječ je o umjetničkom projektu.
Najnoviji projekt se zove Pripremanje za fotografiju. Riječ je o publikaciji koja se nalazi u kutiji. To su prilozi koji dokumentiraju moj fotografski rad, naime ja tretiram fotografije koje su drugi načinili. Ovaj je projekt novina u mojoj produkciji. Moram zahvaliti Uredu za fotografiju, Sandri Križić Roban, koja i vodi Ured, na njezinom interesu da se projekt ukoriči nakon izložbe u Galeriji Spot. Naklada je 300 primjeraka. Ističem kako je ovo izdanje neobično, originalan je pristup materijalu, prvo kutija s prilozima. To je knjiga koja priprema za percipiranje fotografije.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/12/vlado_martek_2.jpg
• Kako ste tretirali druge autore, njihove fotografije?
Vrlo jednostavno. Bit je feng shui. Riječ je o fotografijama na kojima se nalaze moji roditelji, moja obitelj a koje su načinili drugi, dakle ja tretiram svoju obiteljsku fotografiju. Ne želim da te fotografije spavaju u albumu ja sam ih pročistio kroz feng shui, preko tih fotografija dao sam svjedočanstvo o jednom vremenu, vremenu moje generacije koja je još živjela i doživljavala fotografiju kao dokument, kroz mnoge aspekte a danas je to posve transformirano.
 
• Zašto naslov Pripremanje za fotografiju?
Zato što uopće nije riječ o fotografskom poslu, manipuliranje fotografijom, radi se oko fotografije, pripremanje za fotografiju, pripremanje  za spoznaju .
 
• Spoznaja je krajnji rezultat?
Da, krajnji je rezultat da ja umjetnost pokušavam obaviti filozofskim aspektom i u tom smislu je i pripremanje fotografije. Već sam prije objavio kataloge, Pripremanje za umjetnost, Pripremanje za poeziju i sada Pripremanje za fotografiju. Riječ je o impulsu koji govori o promišljanju umjetnosti kao estetske proizvodnje a da bi se dobilo nešto više a to je sam položaj, sam smisao, smještaj umjetnosti i umjetnika, a osim toga to je i ljubav za publiku. Gledajući umjetničke radove, vidimo kako se autor mijenja, pa tako i gledatelj koji promatra eksperimentalnu umjetnost može očekivati da ga ona i mijenja.
 
• Projekt čini i Razgovor s Vama, te knjiga fotografija.
-Da, razgovor sam radio s Jelenom Pašić. Kroz koji smo prošli sve ključne elemente bitne za ovaj projekt. Tu je i knjiga s nekih stotinjak mojih fotografija, tu je i manji dio fotografija koje sam ja snimio kasnije, to su takozvane Inscenirane fotografije. Na njima sam izveo određene aplikacije. Sukus fotografija jest njihove oživljavanje, oživljavanje starih obiteljskih fotografija u albumu. Htio sam publici sugerirati drugačiji pogled na te fotografije, drugačiji pogled na to vrijeme.
 
• Tu je i veliki poster.
Da, poster s fotografijom moga atelijera. Njezin naslov je U vrtlogu fotografije.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/12/knjiga-fotografija-martek.jpg
• Knjiga će biti u prodaji?
-Da, u Muzeju suvremene umjetnosti.
 
• Što radite sada?
Skupljam svoje tekstove i tekstove drugih o meni radi priprema za moju buduću retrospektivnu izložbu u Rijeci u srpnju iduće godine, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti sa sasvim novim i drugim pogledom na moj opus, taj je pogled puno radikalniji, manje slika a više konceptualnih uradaka. Ta bi nova retrospektiva nakon Rijeke išla u Mestnu galeriju u Ljubljani. Očekujem dolaske kustosica oba muzeja uskoreo. Od mene se očekuje da dam određene naglaske, obzirom da je moj opus vrlo šarolik.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Voljen budi

HF

Boja je nešto što me vuče…

HF

Tamna strana novoga ciklusa

HF

Novi ciklus glava Duška Šibla

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više