Hrvatski Fokus
Hrvatska

Pupi doktorirao na Miloševićevoj retorici

Slobodan Milošević proviruje iz Pupovčevog doktorata

 
 
Sigurno ste se dosad zapitali kakav je to veliki znanstvenik Milorad Pupovac i po kojim otkrićima je poznat u znanstvenom svijetu. U medijima je pisalo da je sveučilišni profesor, što svakako kod prosječnih građana izaziva nedoumicu jer ne bi znali reći kojim se područjem bavi, je li inženjer ili možda liječnik? Znanstvenici se obično vole hvaliti velikim pronalascima i otkrićima koja su unaprijedila društvo, ali nije jednostavno pronaći čime je to profesor Pupovac zadužio društvo. Pod njegovim matični brojem znanstvenika 46411 baza CROSBI pronalazi četiri (4) rada. Iz radova se vidi da se prof. Pupovac ne bavi nekom empirijskom znanošću kojom je unaprijedio npr. medicinu ili informatiku, ali niti nekom korisnom humanističkom znanošću nego se bavi nečim što se fluidno zove politička lingvistika (pragmalingvistika, sociolingvistika). Komplicirani nazivi valjda bi trebali impresionirati neuke građane.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/01/gazi.jpg
Knjižnica tog fakulteta pokazuje samo 20 njegovih radova. Ne znamo kakva je produktivnost na tom fakultetu, ali ovoliko malen broj radova nije baš očekivan u knjižnici. Naslovi knjiga su očito bili atraktivni u državnom aparatu propalog sustava: „Lingvistika i marksizam“, „Jezična politika u Jugoslaviji“, „Jezična politika u višejezičnim zajednicama“ itd. Teško je pronaći nešto konkretno što je otkrio ili riješio.
 
Pravo iznenađenje je tek njegov doktorat „Jezik i djelovanje“ iz 1986. godine koji je dvije godine kasnije objavljen kao knjiga. U doktoratu je Pupovac ni manje ni više nego znanstveno analizirao govor Slobodana Miloševića na 8. kongresu CK SK Srbije. Zaista nam nije jasno kakva je to znanost i gdje se doktorati mogu dobivati za takve analize. Što je uopće Pupovac mogao zaključiti o Miloševićevoj retorici, da je staljinistička i antiintelektualna? Pa to je općepoznato.
 
Već u uvodu Pupovac govori da niti njegovim prijateljima nije mogao objasniti o čemu zapravo uopće piše doktorat. Moramo priznati da nije bilo jasno nikome kome smo pokazali temu doktorata. Možda je to bilo jasno prof. Nenadu Puhovskom koji je bio recenzent njegove knjige. Ako je započeo karijeru sa notornim Miloševićem u doktoratu, nadamo se da nije nastavio u istom pravcu. Ali ne sjećamo se niti jedne situacije u kojoj je osudio notorni Miloševićev režim.
 
Dakle, kada se za nekog govori da je sveučilišni profesor, ipak bi trebalo detaljnije pogledati što se iza toga krije. Ovakav isprazni podobni režimski doktorat ne čini osobu znanstvenikom. S ugledom prepunim marksizma, jugoslavenstva i miloševićevske retorike, svakako je neobičan utjecaj kojeg ovakva "znanstvena veličina" ima na trenutnu poslušničku vrhušku HDZ-a. Zbog čega je predsjednik stranke izjavio da gradonačelnik Vukovara nije nadležan voditi politiku HDZ-a? A tko je nadležan? Zar bi možda profesor lingvistike marksizma trebao voditi politiku HDZ-a? Čini se da je prof. Pupovac postao mentor poslušnog dijela HDZ-a, ali ne samo njih nego i nekih drugih manjih stranaka kada vidimo da se kao dobar student brzo javlja Branimir Glavaš. Svaki profesor voli poslušne studente iz prve klupe koji mu se ulizuju, uvijek slušaju otvorenih očiju i često klimaju glavom u znak odobrenja.
 
Pogledajte samo Lovru Kuščevića kako odano sluša svog mentora i napada Vukovar, a ne kaže niti riječi o Pupovcu. Sada nam je jasnije i zašto je staljinistički i antiintelektualno napadao inicijativu za referendum, jer očito misli da je bolje zamjeriti se polovici birača HDZ-a nego jednom profesoru lingvistike. Prema pokazanom poslušničkom ponašanju, vjerojatno će ih mentor Pupovac visoko ocijeniti za zalaganje u proteklom semestru. Sve zadatke koje je tražio uredno su obavljali bez obzira na stajalište baze HDZ-a. Jedino su zaboravili da će ih baza ocjenjivati, kao i uskoro građani na izborima, a tu im profesorovih par glasova neće pomoći. Ako Branimir Glavaš poslušno zauzima stav čim prof. Pupovac oštro nastupa u javnom govoru, kako onda ne bi i neki anemični političari. Kakva je to hrabrost kada se na prijavak zove gradonačelnika Vukovara umjesto da se netko usudi prekoriti profesora Pupovca? Kakva je to politika koja se zamjera Vukovaru samo da bi se dodvoravala jednom profesoru.
 
Iza Pupovčevog doktorata nije ostao nikakav zamjetni znanstveni trag, pa tako niti iza političara kojima je sada mentor neće ostati nikakvih rezultata osim retoričkih fraza. Možda profesor Pupovac nije slučajno odabrao Miloševića za analizu u doktoratu. Milošević doista proviruje iz njegovog doktorata ali čini se da viri i iz njegove sadašnje politike. Neki političari koji su s njim zaplesali u kolo, a nadležni su za politiku HDZ-a i na lokalnoj i na državnoj razini, to će kasno shvatiti.
 

H. Krmpotić, http://www.hrsvijet.net/index.php/vijesti/132-hrvatska/52701-slobodan-milosevic-proviruje-iz-pupovcevog-doktorata

Povezani članci

Nebo iznad Vukovara

HF

MALI OGLASNIK – Mijenjam sve, osim sebe

HF

Portreti Charlesa Billicha

HF

Uzmi svoje, a njemu daj njegovo

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...