Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Vodeći svjetski sajam termotehnike i vode

Sajam ISH u Frankfurtu na Majni, jedan od najpoznatijih svjetskih sajmova u području termotehnike i vode

 
 
U razdoblju 11. – 15. ožujka ove godine oko 190.000 posjetitelja iz 161 zemlje svijeta posjetillo je Frankfurtski velesajam (Messe Frankfurt) kako bi otkrilo najnovije inovacije i trendove u području termotehnike i vode na sajmu ISH. U pet dana 2532 izlagača (od čega 868 iz Njemačke i 1664 iz još 56 zemalja svijeta) predstavilo je svoje nove proizvode, rješenja, usluge i dostignuća. U isto vrijeme značajno veći broj sudionika iz cijelog svijeta potvrdio je da je ISH postao još relevantniji. Naime, 66% izlagača i 48 % posjetitelja potjecalo je izvan Njemačke. 
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/04/SHow-Floor-Wed-9.jpg
Sajam ISH je još jednom demonstrirao da spaja sve međunarodne 'igrače' iz područja koje pokriva. Najviše posjetitelja je došlo iz Kine, Italije, Nizozemske, Francuske, Švicarske, Velike Britanije, Poljske, Belgije, Austrije i Češke, dok su najveće ciljane skupine posjetitelja bile industrija i instalateri. Štoviše, rezultati istraživanja tržišta potvrđuju visoku razinu zadovoljstva posjetitelja, ali i izlagača. Uostalom, čak je 97% posjetitelja i 92% izlagača ocijenilo posjet sajmu vrlo zadovoljavajućim.
 
Međunarodni 'top-brendovi' u području 'Water'
 
Područje sajma pod nazivom 'Water' bilo je, dakako, posvećeno vodi i obuhvatilo je 'Iskustva u kupaonici' i instalacije. Tako su i ove godine prikazani vodeći trendovi: kupaonice u više boja, napredni sustavi upravljanja potrošnjom vode i primjena obnovljivih izvora energije za pripremu potrošne tople vode. Uz materijale visoke kvalitete i raznovrsnih boja, mogao se primijetiti i sve veći prodor digitalnih tehnika u kupaonice. 
'Top-brandovi' koji su se mogli vidjeti na toj najvećoj svjetskoj izložbi kupaoničke i sanitarne opreme bili su: Alape, Antonio Lupi, Bette, Burgbad, Dornbracht, Duravit, Falper, Geberit, Gessi, Grohe, Hansa, Hansgrohe, Hoesch, Hüppe, Ideal Standard, Kaldewei, Kermi, Keuco, Kludi, KWC, Laufen, Franke, Roca, Scavolini, Schell, Toto, Villeroy & Boch, Vitra i Zucchetti/KOS, dok su u području instalacijske tehnike bile prisutne tvrtke kao što su Aquatherm, BWT, Fränkische Rohrwerke, Geberit, Georg Fischer, Grünbeck, Ivar, Judo, Rehau, Rems, Ridge Tool, Rothenberger, Seppelfricke, Uponor, Viega, Walraven, Wavin, Wieland-Werke i Adolf Würth.
 
Područje 'Energy'  – pogled prema budućnosti
 
Svjetski poznati proizvođači učinkovitih tehnika grijanja i rješenja za iskorištavanje obnovljivi izvora bili su prisutni na sajmu: Ariston, Bosch, BDR Thermea, Brötje, Daikin, Elco, Glen Dimplex, Kermi, Mitsubishi Electric, Nibe, Rettig, Remko, Roth Werke, Stiebel Eltron, Vaillant, Viessmann, Weishaupt, Wolf i Zehnder. Svi oni tematski su pokrili i proizvodnju i distribuciju topline. No, tu su bila i rješenja za grijanje na drvo i dimovodne instalacije koje su prikazale tvrtke kao što su Austroflamm, Centrotherm, Fröling, Jeremias, La Nordica/Extraflame, ÖkoFen, Oranier, Poujoulat, Rika, Schiedel, Spartherm, Termatech i Wodtke. 
U tom području fokus je bio i na uštedama na energiji i hibridnim sustavima, a kada je riječ o distribuciji energije, predstavljeni su glavni 'igrači' na tržištu kao što su: Caleffi, Danfoss, Giacomini, Grundfos, Honeywell, IMI Hydronic, KSB, Oventrop, Reflex Winkelmann i Wilo. Afriso-Euro Index, Beckhoff Automation, Belimo Automation, Eberle Controls, EQ-3, Honeywell Building Solution, Johnson Controls, Kieback&Peter, Phoenix Contact, Sauter-Cumulus, SBC, Siemens, S.I.T., Tado, Testo i Wago Kontakttechnik. Riječ je o tržišnim liderima u području zgradarstva, automatizacije, upravljanja energijom i mjeriteljstva, upravljačke i regulacijske tehnike. 
Naravno, suvremeni sustavi grijanja, digitalna tehnika, pametne zgrade i pametni prostori bili su među 'top' temama u području 'Energy'.
 
Teme, trendovi i inovativne tehnike u tehnici hlađenja, ventilacije i klimatizacije
 
Svi izlagači iz područja rashladne tehnike predstavili su se na jednom mjestu. Pri tome su prikazani suvremeni sustavi ventilacije kojima se osigurava kvaliteta zraka u prostoriji, ali i centralizirana i decentralizirana rješenja za nove i zgrade koje se rekonstruiraju, a isto tako su naglašene i teme energetske učinkovitosti i digitalizacije. 
Od brojnih proizvođača predstavili su se: AL-KO Therm, Cabero Wärmetauscher, Daikin Applied, EBM-Papst, Exhausto by Aldes, Fläkt Group, Güntner, Helios Ventilatoren, Kampmann, Maico Elektroapparate-Fabrik, Menerga, Schako, Swegon, Systemair, Rütgers, Trox, Wolf i Ziehl-Abegg. 
 
Cijelo to područje sajma podržale su brojne njemačke stručne udruge kao što su Savezno udruženje njemačke industrije za grijanje (BDH), Stručni savez za klimu u zgradama (FGK), Forum za energetsku učinkovitost u zgradarstvu (VdZ), Udruženje njemačkog sanitarnog gospodarstva (VDS) i Središnji savez za sanitarije, grijanje i klimatizaciju (ZVSHK). Sve te udruge imale su izložbene prostore na sajmu i istaknule svoj stručan pristup u rješavanju sadašnjih i budućih problema.
 
Grijanje na biomasu – rješenja za postojeće i nove objekte
 
Čovječanstvo se drvom grije od pamtivjeka, a ono je isto tako i energent budućnosti. Ono je neutralno s obzirom na emisije ugljičnog dioksida, a njegova je primjena uskladiva s održivim pošumljavanjem, naravno uz odgovarajuće tehnike. 
 
Sobne peći tako danas mogu jednostavno biti integrirane u 'pametnu' infrastrukturu sustava grijanja i imaju jasne dodatne vrijednosti u pogledu potrošnje energije. Uz to, mogućnost lokalne dobave, sigurnost dobave i ugodan plamen u dnevnoj sobi jaki su argumenti za loženje drvom. No, na tom dijelu sajma postavljeno je pitanje: peći na drvo ili na pelete ili pak kamini? U svjetlu cijena nafte koje rastu ugradnja modernih kamina ili peći na drva može doprinijeti snižavanju troškova za grijanje i u isto vrijeme pomoći u stvaranju ugodne atmosfere u domu. Tako su predstavljene suvremene peći na drvo od čelika ili ljevanog željeza koje imaju jednu ili više prozirnih ploha koje omogućavaju plamenu da bude vizualno prisutan. Najčešće su izvedeno i od lima, prirodnog kamena ili keramike i mogu zagrijati prostor vrlo brzo i pružati ugodnu toplinu u kratkom vremenu. Dovoljno je samo imati ispravan dimnjak! 
S druge strane, peći na pelete pružaju potpunu udobnost grijanja i na prvi pogled izgledaju poput klasičnih peći na kruta goriva. No, posve su drugačije i s obzirom na izvedbu i na način ubacivanja peleta u ložište.
 
Termostat pri tome regulira količinu goriva i dovoda zraka za izgaranje kako bi se postigla i održala željena sobna temperatura. 
Zidani kamini se grade na licu mjesta. Topli zrak iz kamina u suvremenim izvedbama brzo se distribuira u prostoriju i na taj način osigurava ugodnu toplinu u kratkom vremenu. U njima  je ložište od čelika ili lijevanog željeza, što u kombinaciji s metalnim površinama sekundarnih izmjenjivača topline osigurava brzo zagrijavanje, a u kombinaciji s keramičkim spremnicima topline i dugotrajno odavanje topline.
Kombinacijom dizalica topline i solarnih toplinskih sustava sa suvremenim ložištima na biomasu dobiva se i grijanje i priprema PTV i to posve uz primjenu obnovljivih i CO2 neutralnih izvora energije. Uostalom, u Njemačkoj danas ima 50 proizvođača takve opreme koji nude više od 1000 različitih izvedbi i mogućnosti rješenja. Tako sve peći mogu raditi paralelno s dizalicama topline i solarnim toplinskim sustavima. Tako se u vrijeme velikih hladnoća, kada su potrebe za toplinom najveće, uključuju ložišta na drvo ili pelete, dok solarni toplinski sustavi pokrivaju potrebe za PTV-om u razdoblju svibanj – rujan, a u ostalim mjesecima peći na drva ili pelete njihova su idealna dopuna. 
 
Kako za razliku od grijanja na fosilna gorivima grijanje obnovljivim izvorima ne doprinosi globalnom zagrijavanju, ekološki sustavi grijanja imaju važnu ulogu u zaštiti klime pa u mnogim zemljama postoje državne potpore za osuvremenjavanje sustava grijanja, ali i cijelih zgrada. Tako su na sajmu predstavljeni najnoviji trendovi i u tom području, a održan je i forum o problematici i trendovima energetske i klimatske politike.
 
Forum Intersec i natječaj 'Design plus'
 
Četvrta konferencija za povezanu sigurnost i tehnologiju – Forum Intersec održana je paralelno sa sajmom i  okupila je oko 320 njemačkih i međunarodnih stručnjaka iz područja projektiranja, instalacija i zgradarstva.
Naravno, i ove je godine u sklopu sajma održan natječaj 'Design Plus' i dodijeljene nagrade za proizvode koji najbolje kombiniraju tehniku i dizajn. Sudjelovalo je 114 tvrtki, od čega 48 iz Njemačke i 66 iz inozemstva, i to s proizvodima i rješenjima iz područja kupaoničke tehnike, energetike i klimatizacije i zgradarstva. Međunarodni žiri je nagradio 37 proizvoda nagradom 'Design Plus powered by ISH', od čega je čak 18 nagrada pripalo njemačkim tvrtkama i dizajnerima, a svi nagrađeni proizvodi bili su izloženi na sajmu.
 
Hrvatske tvrtke na sajmu
 
Na sajmu je ove godine nastupilo 17 hrvatskih izlagača, što je najviše do sada. Od tog broja, 11 ih je nastupilo samostalno, na vlastitim izložbenim prostorima, a šest ih je nastupilo na dva skupna izložbena prostora u organizaciji Hrvatske gospodarske komore. Tako su se predstavili: Centrometal, Ember kamin, Ferotehna, Ivanićplast, Klimaoprema, Lipovica, Metalac Sever, Nord Produkt, Omega Paneli, Plamen, Poly-Rek, Šantaj plastika, Thermia, TPK Orometal, TTO Thermotechnik, Vargon i Viking.
Sljedeći sajam – za dvije godine. Sljedeći sajam ISH održat će se 22. – 26. ožujka 2021. godine.
 

B. L., ww.energetika-net.com

Povezane objave

Inovativnošću do globalne konkurentnosti

HF

VARAŽDIN – Pozitivni turistički rezultati u 2018.

HF

Globalno zatopljenje oštro prijeti i Hrvatskoj

HF

UN najavio planove za uvedbu “digitalnih osobnih iskaznica” u cijelom svijetu do 2030. godine

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više