Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Miletić i Flego imaju sinkopu i amneziju

Istra više izvlači iz Proračuna nego što u njega ulaže

 
 
Miletić i Flego izjednačili se s Istrom. Umislili su da su oni Istra. „Premijer degradira Istru", razvikali se  Boris Miletić i Valter Flego. Nije točno Miletiću i Flego! Degradira vas, a ne Istru! Vi sebe izjednačavate s Istrom“ Zar ste vas dvojica Istra? Ne, niste! IDS nije Istra!Istra je puno više od IDS-a! Istra je narod istarski, stanovnici Istre, koji vole Istru, a vi ste ti koji ste narod Istre iznevjerili, iznevjerili njihovo povjerenje, radili na štetu istarskog čovjeka umjesto da ste branili njegove interese, za što vam je svojim glasovima dao mandat na izborima!
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/05/16_400x400.jpg
Danas 26. travnja 2019. premijer Andrej Plenković posjetio je Istru, ACY marinu u Rovinju i nastavak gradnje Istarskog Ipsilona. Nije pozvao istarskog župana Valtera Flegu, ni predsjednika IDS-a i gradonačelnika Pule Borisa Miletića, koji su se našli "duboko uvrijeđeni i povrijeđeni". Tom prigodom sazvali su konferenciju za medije i zamalo plačući i kukajući, puni jala udarili tračati po premijeru Plenkoviću. „Odnos svih HDZ-ovih vlada prema Istri bio je diskriminirajući, ali niti jedna Vlada nije pokazala takvu aroganciju prema Istri kao ova Vlada. Predsjednik Vlade RH u velikom stilu dolazi s ministrom gledati radove na Y, otvara danas super luksuznu ACI marinu, dok svega 30 kilometara dalje u sablasno praznom brodogradilištu, radnici Uljanika čekaju da im netko kaže što će biti s njima. Možemo ovdje govoriti o bontonu, o protokolarnoj praksi, o tome kako se jedan državnik treba ponašati, ali nažalost, ovdje se prije svega radi o odnosu HDZ-ove vlade prema Istri. Ovo je očigledno još jedan u nizu poteza kojim se Istru nastoji poniziti, pa čak i kazniti“, kazao je Flego dodavši da je „jednostavno nevjerojatno doći u otmjenu ACI marinu u Rovinju, a kompletno izignorirati radnike Uljanika“.
 
Eto kako je to patetično i sa puno jala izgovorio župan Flego, i pri tome je iskoristio radnike Uljanika, za koje nikada nije iskazao ni malo brige, ni suosjećanja. Nije točno da je odnos HDZ-ovih Vlada bio diskriminirajući prema Istri! Čak su sve Vlade bile popustljive Prema IDS-u i davale mu previše slobode u obnašanju vlasti u Istri. IDS je stalno kalkulirao i balansirao na rubu priznavanja države Hrvatske svojim autonomaštvom i iredentizmom, surađujući otvoreno sa talijanskom iredentom, koja i danas ima teritorijalne pretenzije prema Istri.
 
Ako ćemo baš govoriti o odnosu HDZ-a prema Istri, onda najprije treba govoriti o odnosu IDS-a prema Zagrebu i državi Hrvatskoj. A po tom pitanju župan pati od sinkope, ili je iznenada dobio amneziju i zaboravio IDS-ovu politiku neprestanog podrivanja suvereniteta i integriteta Republike Hrvatske. Na svu sreću gospodine Župane ne patimo svi od amnezije ili sinkope kao vi. Ima nas još puno koji smo svjedoci vremena i pamtimo IDS-ovu politiku od stvaranja hrvatske države do danas.
A naš vrli puljski gradonačelnik tom istom prigodom izjavljuje da je „situaciju s Uljanikom Vlada pretvorila u politički rat s Istrom, najrazvijenijom hrvatskom regijom u kojoj HDZ nema nikakav politički utjecaj i koju se na svaki način pokušava poniziti“. Eto upravo je sam Miletić ne razmišljajući razotkrio, da HDZ nije imao nikakav politički utjecaj u Istri, što znači da HDZ i Vlada nisu mogli utjecati na procese koji su se odvijali u Uljaniku, već je samo IDS, koji je na vlasti u Istri od osamostaljenja Republike Hrvatske mogao utjecati na propast Uljanika! Nenamjerno htijući optužiti HDZ i Vladu potvrdio je ono što svi znademo, da je jedino IDS imao politički utjecaj na sve procese koji su doveli do propasti Uljanika. Zar je premijer ponizio Istru svojim dolaskom? Naravno da nije! Ponizio je vas dvojicu ne pozvavši vas, nije ponizio Istru. Umišljate li to vi Borisu Miletiću i Valteru Flego da ste vas dvojica Istra?
 
Istarski župan Valter Flego i puljski gradonačelnik Boris Miletić "pretrgli" su se od "brige" za radnike Uljanika. Za radnike Uljanika spremni su izdvojiti 300 kuna pomoći, a za kupnju prostora u Zagrebu, za Klub studenata 2-3 milijuna kuna! Boris Miletić stalno priča jedno te isto o Istri kao "najrazvijenijoj hrvatskoj regiji" i da "Istra više uplaćuje u Proračun RH, nego što dobiva sredstava iz Proračuna". To jednostavnom računicom nije točno. Koliko je iz Proračuna izdvojeno za jamstva Uljanika, to Miletić uopće ne računa, a tako je "velika njegova briga za opstanak Uljanika i njegove radnike"? Vlade RH isplatile su po jamstvima Uljanika iz državnog proračuna 3 milijarde kuna više no što je Istra u njega uplatila. A tek koliko još ima za platiti po izdanim jamstvima. O čemu to onda priča Boris Miletić? Očito je da se IDS izgubio sam u svojim floskulama i parolama, pa sami sebe opovrgavaju. To pokazuje svu nesposobnost IDS-ovih čelnika, da se suoče sa problemima i rješavaju ih. Onda zazivaju i prozivaju Državu, odnosno Vladu da razriješi ono što su oni zabrljali, a ovim postupkom premijer Plenković pokazao im je da više ne mogu računati na kontrolu  i manipulaciju državnim  institucijama, da im se sprema istraživanje imovine koju su "stekli" od kada su se politički aktivirali.
 
Svi se pitaju kako se IDS održava tako dugo na vlasti? Veoma jednostavno:
• Dugo su na vlasti i uhljebili su svoje ljude u sav županijski, općinski i državni aparat. Kako su na vlasti raspolažu sa proračunskim novcem ,pa se on dijeli raznim udrugama, nacionalnim manjinama, braniteljskim udrugama i tako ih se obvezuje da budu njihova glasačka baza.
• Malom izlaznošću na izbore. Evo primjera: na lokalnim izborima 2017. godine, za puljskog gradonačelnika od ukupnog dijela od 50.360  birača, na izbore izašlo je njih 18.791  ili 37,31 % . Za Borisa Miletića glasalo je 9740 birača, što je u postotku 51,83 %, međutim u odnosu na ukupan broj birača taj postotak je daleko manji 19,34 %. Znači da od 50.360 birača u Puli za Miletića je glasalo samo 9740 birača.
• Kada se analiziraju rezultati izbora, vidljivo je da je potpora IDS-u u Istri u stvari mala. Za ovakve izborne rezultate kriv je izborni zakon koji je sada u primjeni. Očito da ga treba mijenjati, jer ovakvi rezultati ne daju realno stanje sa terena. Samo 9740 prema 50360 je potpora 1/5 građana grada Pule gradonačelniku Borisu Miletiću!
 
Upravo zbog tih rezultata lokalnih izbora odgovorno tvrdim da IDS ne predstavlja sve građane Istre. Predstavlja ¼  građana Istre.U Istri je registrirano prema podacima DIP-a 187.474 osobe s pravom glasa. Na izbore je izašlo 84.618 glasača, što je izlaznost u postocima 45,14 % . Od glasača koji su izašli na izbore za Skupštinu Istarske županije izjasnilo se u korist IDS-a 46.548 glasača što iznosi 56,78 %. Međutim u odnosu na ukupan broj upisanih birača 187.474 broj 46.548 koji su glasali, taj postotak iznosi 24,83 %. A to je 1/4 od ukupnog biračkog tijela u Istri. (http://www.izbori.hr)
 

Lili Benčik

Povezane objave

Napokon treba kazniti komunističke zločince

HF

Factchekeri – organizirane skupine stranih plaćenika

hrvatski-fokus

Uoči svakih izbora napadaju domoljube

HF

Gerijatrijska proslava Dana mladosti u crvenom Kumrovcu

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više