Hrvatski Fokus
Hrvatska

Gojko Nikoliš i srbijanska agresija

Jovan Rašković i Dobrica Ćosić nisu ga poslušali…

 
 
Kome još trebaju novi dokazi da je Srbija izazvala rat? U beogradskom listu "Politika" 18. siječnja 1987. godine izlazi humoreska pod naslovom "Vojko i Savle" u kojoj se prepoznaju akademici Gojko Nikoliš i Pavle Savić. Ovaj je tekst izazvao buru u tadašnjoj jugoslavenskoj javnosti, ali i političke potrese u srbijanskom rukovodstvu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/05/Gojko_Nikolis.jpg
Gojko Nikoliš
 
Gojko Nikoliš je sudjelovao na skupu Udruženja Srba podrijetlom iz Hrvatske 29. lipnja 1990. koji žive u Beogradu, u Sava centru u Zemunu. Na skupu je održao govor u kojemu je pozvao na borbu za kulturnu autonomiju Srba u Hrvatskoj u suradnji s "demokratski raspoloženim Hrvatima", dok je ideju prekrajanja granica i vojne intervencije u svrhu stvaranja Velike Srbije proglasio "suludim i samoubojstvom Srbije". Zbog takvih je stavova bio izviždan od strane publike, a njegovi kolege akademici SANU-a – organizatori skupa Jovan Rašković i Dobrica Ćosić – nisu pokušali smiriti svjetinu, već su mu poručili da skrati izlaganje. Nekoliko je dana kasnije objavio otvoreno pismo Jovanu Raškoviću i prijateljima u kojemu je ponovno naglasio svoje protivljenje bilo kakvom oružanom sukobu i velikosrpskoj ideji. Između ostalog, napisao je: "Ne vidim mogućnost povlačenja bilo kakve jasne geografsko-nacionalne granice… u šahovskoj tabli, gdje su izmiješana srpska i hrvatska sela, a gradovi multinacionalni. (…) Za prvu kap krvi, bilo čije, u ovakvoj jednoj akciji snosili bi smrtnu odgovornost propagatori ove ideje."
 
Gojko Nikoliš (Sjeničak kod Karlovca, 11. VIII. 1911. – Le Mans, 11. VII. 1995.) godine 1992. odlazi u Francusku zajedno sa svojom suprugom Margo, gdje je i umro 11. srpnja 1995. godine, bez generalske mirovine koja mu je u međuvremenu oduzeta i shrvan propašću Jugoslavije u krvavim ratovima.
 

Zrinko Horvat

Povezane objave

AFORIZMI – Forme prije reforme

HF

Emil Čić je u pravu!

HF

Kako su djeca iz Konga dobila hrvatsko državljanstvo?

hrvatski-fokus

Još jedna statistika koja pobija laž o Jasenovcu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više