Hrvatski Fokus
Kultura

Senzitivne profinjenosti i ljepote

Akt – kompozicija Paule Mandel i Dragana Jelavića

 
 
Akt, tj. ljudsko, posebno žensko tijelo koje od postanka nudi svoje ljepote i opčinja bližnje, posebna je inspiracija mnogih umjetnika i umjetnica, pa tako u nekim stvaralačkim momentima odnosno fazama i Paulu Mandel te Dragana Jelavića zaokuplja ova tematika… Svoje radove inspirirane navedenim, zajednički ovom prigodom izlažu u već renomiranom izložbenom prostoru, galeriji HDLU-a, Kapetanovoj kuli u Zadru.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/05/KAPETANOVA_KULA_2_0.jpg
Svatko na svoj zaseban način kroz desetak radova prezentira svoja viđenja pretežito ženskih tijela, koje svojom gestikom i naglašenim koloritom oslikavaju sve osebujnosti te privlačnosti likova, izražajnih i dojmljivih, oboje opet u svom stvaralačkom  osjetu i činu, s poantom i tako – reći „zajedničkim odabirom“ dijelova koji plijene senzualnošću i čulnošću prijemnjivih za promatračko i umjetničko oko. Dok Dragan Jelavić koristi već prepoznatljive apstrahirajuće koloritne površine kroz sigurne poteze, čiste i jasne boje i linije, kako rekosmo u već mu prepoznatljivom spektru s naglašenim ljepotama tijela u blagom „pokretu“, Paula Mandel u malo zagasitijim i za nijansu prigušenijim tonovima ali istaknutim i naglašenim detaljima koji se ističu u okviru formata „registrira viđeno“ u ekspresionističkom rasteru. Dakle, oboje u već na neki način prokušanim metodama koje su umjetnički trajne i uvijek kreativno aktualne.
 
I ovaj puta, znakovito je i poučno idejno i kolegijalno zbližavanje te suradnja u zajedničkim nastojanjima da se i u ovakvim prigodama i projektima dade zajednički pečat kontekstu, koji i po tematici, organizaciji, te suradnji, prijateljski i umjetnički usmjeruje i oplemenjuje.
U očekivanju još jedne ugodne prezentacije ovaj puta ove interesantne duo – izložbe, želimo im dobar prijem kod publike i lijepu rezonancu u općem kulturnom ambijentu kreativno – umjetničkog prostora kojem su ponuđeni i namijenjeni.
 

Zvonko Čulina

Povezane objave

Nepriznavanje hrvatskoga vojnoga nazivlja

HF

Još jedna inačica podrijetla glagoljice

HF

Ponovno u Lisinskom: Spektakularni balet Giselle koji osvaja srca svih naraštaja!

hrvatski-fokus

Cvijet ljubavi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više