Hrvatski Fokus
Kultura

Dvije izložbe Zorana Šimunovića

Svako njegovo platno ispunjeno je svakodnevnim predmetima, sjećanjima na protekle dane

 
 
Zoran Šimunović, akademski slikar iz Osijeka, iznimno je aktivan u uspješnoj prezentaciji jedinstvenog ciklusa velikih i vrlo velikih formata ulja na platnu posvećeno vremenima koja su prošla, vremenima odrastanja, ciklusa Hommage prostoru.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/06/ZORAN-SIMUNOVIC-IMG_1841.jpg
Krajem svibnja, Šimunović je otvorio samostalnu izložbu u Poreču, u Parenza Small Galleryji i nekoliko dana kasnije, drugu u Čakovcu, u Muzeju Međimurja, u prvom tjednu lipnja. Šimunovićev ciklus velikih formata doista je jedinstven. Naime svako njegovo platno ispunjeno je svakodnevnim predmetima, sjećanjima na protekle dane i one posve daleke i one nedavne, čudesnom simbolikom nevažnoga i za mnoge kratkotrajnog  dojma, uklopljeno u impresivnu površinu u skladnoj postavi, skrivenih ili posve jasnih značenja i poruka.
 
Šimunović komponira cijeli jedan svijet, svijet koji je oteo zaboravu u pospremio ga u osobnu memoriju, pretvarajući ga kontinuirano likovnim jezikom u stvarnost. Šimunovićeve slike odmjerenog kolora i gustog znakovlja možemo doživjeti i kao misteriozne karte koje nas mogu odvesti u labirinte vlastitih sjećanja i ona kojih se s radošću sjećamo i ona koja su potonula u zaborav.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/06/zoran-imunovi-3_5d02325d63ade.jpg
Dvije gotovo istodobne izložbe na kojima je izložen znatni dio novijeg opusa, govori o neprijepornom slikarevom kontinuiranom istraživačkom ali i uspješnom radu ali i o njegovoj iskrenoj, nepatvorenoj ljubavi prema  umjetnosti.
 
Šimunovićev opus još bi više dobio na značaju i doživljaju, kada bi autor bio u prigodi izlagati u galerijama i muzejima  koji raspolažu većim izložbenim volumenima. Već sada je posve jasno kako Zoran Šimunović gradi doista izniman ciklus nesvakidašnjih formata slika, izazivajući snažan interes.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

“Žalosna majka je stajala”

HF

U meni, za sve moje…

HF

Još jedan uzdah sreće

hrvatski-fokus

Kudrjavcev: Split mi je sve!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više